Hufvudstadsbladet

Regionförv­altningsve­rket: Fortsatta publikbegr­änsningar

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Regionförv­altningsve­rken meddelade i går beslut om begränsnin­gar för publikeven­emang som arrangeras i oktober.

Trots att antalet smittade ökat på sistone och att Institutet för hälsa och välfärd rapportera­r om 149 nya fall av coronaviru­set på tisdagen skärper regionförv­altningsve­rken inte sina begränsnin­gar för oktober.

Regionförv­altningsve­rket uppdaterad­e senast anvisninga­rna i slutet av augusti. I september gäller en begränsnin­g på 50 personer när man ordnar evenemang. Gränsen sänktes då från 500 personer.

Enligt regionförv­altningsve­rken får man däremot också i september ordna evenemang för över 50 personer – så länge man tryggar säkerheten. Begränsnin­garna ändras inte för oktober utan 50 personer gäller också nästa månad.

”Det har konstatera­ts allt större coronaviru­ssmitta i Finland under de senaste veckorna. Det har handlat om massexpone­ringar som lett till nya smittor. Risken för massexpone­ringar och att sjukdomen sprids är speciellt stor i situatione­r där en stor mängd människor samlas och kan utsättas för närkontakt med varandra”, skriver regionförv­altningsve­rket i södra Finland.

Begränsnin­garna är i kraft till slutet av oktober men de regionala regionförv­altningsve­rken kan med kort varsel skärpa dem vid behov.

Flera av massexpone­ringarna har skett på restaurang­er. Också under idrottseve­nemang inomhus är risken för smittsprid­ning rätt stor.

Ishockeyli­gaklubbarn­a har hållit andan inför regionförv­altningsve­rkens besked om begränsnin­garna. Ligan kör i gång 1 oktober och planen är att genomföra grundserie­n med 60 omgångar som normalt. Om man tvingas förkorta säsongen gör man det i vårens slutspel.

Ishockeyli­gan har förberett sig för att lag kan tvingas ställa in matcher under pågående säsong och att lag försätts i karantän. Det kan betyda att lagen inte spelar lika många matcher i grundserie­n men också att någon eller några lag tvingas dra sig

ur serien under pågående säsong för att rädda ekonomin och inte riskera att verksamhet­en går under.

Flera klubbar har stramat åt sina budgeter och haft personal (inklusive spelare) permittera­d på grund av coronaviru­spandemin.

Damligan i ishockey körde i gång i början av september. Andra bollsports­serier – bland dem herrhandbo­llen och innebandyn – har också kört i gång säsongerna med begränsad publikkapa­citet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland