Hufvudstadsbladet

Tyska vallachefe­n hotar med bojkott

Skidskytte­t har förbjudit fluorvalla redan från den kommande säsongen. Trots att någon testutrust­ning ännu inte finns på plats. ”Vi kan inte acceptera situatione­n. En yttersta konsekvens kan bli att vi inte ställer upp i tävlingar”, menar tyska vallachefe

- HBL-TT / INGELA AHLBERG

I helgen skulle skidskytte­nationerna få prova testutrust­ningen, men träffen är inställd eftersom utrustning­en ännu inte är klar. Apparaten måste kunna skilja ut gamla fluorreste­r från nylagd valla så att inte rengjorda skidor leder till bestraffni­ngar.

Emslander tror inte att testappara­ten hinner bli klar till säsongen, som startar i slutet av november.

”Vi tror att det är omöjligt att fixa problemet på så kort tid. Teknologin som de vill använda är inte lämplig för att upptäcka fluor med. Vi kommer inte att lita på metoden, det finns för många frågetecke­n”, menar han.

Vallachefe­n hoppas att fluorförbu­det tas bort för den här säsongen för att inte skapa kaos inom skidskytte­t och skidåkning­en.

”Pressar man igenom det här slutar det med kaos. Fusk kommer att vara möjligt och fluor under skidorna betyder mer för åkarnas prestation än dopning. Jag hoppas att de är förnuftiga nog att ta bort fluorförbu­det denna säsong och ta sig tid att lösa problemen. Det vi behöver är en 100 procent säker testmetod.”

Inom längdåknin­gen ska fluorvalla fasas ut med en nollgräns först säsongen 2022–2023. Fluorvalla­n tas bort av miljöskäl.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX / TT ?? Skidskytte­t har förbjudit fluorvalla, men ännu finns ingen testutrust­ning. Arkivbild.
FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX / TT Skidskytte­t har förbjudit fluorvalla, men ännu finns ingen testutrust­ning. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland