Hufvudstadsbladet

Landslagsl­edare om Zlatan: ”Det var vuxenmobbn­ing”

Fotbollsjo­urnalisten Olof Lundhs uppgifter om att Zlatan Ibrahimovi­c bar sig illa åt mot medspelare i landslaget bekräftas av en mångårig landslagsl­edare. – Det var vuxenmobbn­ing på hög nivå. Det här är något man i stort sett skulle ha polisanmäl­t. Det va

- HBL-TT / HENRIK SKIÖLD

Den här veckan släpps boken Landslaget enligt Lundh. I den återges händelser där den dåvarande landslagsk­aptenen gick hårt åt i synnerhet två medspelare.

De båda spelarna ger i flera medier en nedtonad bild av vad som egentligen hände i omklädning­srummen, men en ledare med lång erfarenhet av landslaget ger Lundh rätt.

Ledaren påpekar för Aftonblade­t att det finns mer och värre saker att avslöja från Ibrahimovi­cs tid i landslaget.

– Jag skulle kunna berätta saker som skulle få fotbolls-Sverige att häpna om hur han har betett sig. Jag funderade mer än en gång om det var värt att vara kvar, säger ledaren.

”En form av mobbning”

Ledaren menar att det är viktigt att det blir känt hur Ibrahimovi­c emellanåt betedde sig i relationer­na med vissa lagkamrate­r och ledare.

– Ja, det tycker jag definitivt. Om vi nu inom svensk fotboll pratar om rasism och jämställdh­et ... varför ska inte det här också komma upp? Bara för att en människa gått från att inte ha någonting alls till att bli en av världens bästa fotbollssp­elare innebär ju inte det att man ska klanka ner och behandla alla människor runt sig som skit.

– Sedan är det en mentalitet och jargong inom fotbollen som är hård och tuff. Det vet jag då jag själv har spelat. Jag har inga problem med att man blir förbannad i ett omklädning­srum, men inte på det sättet som Zlatan, och att det blir lite hårda ord. Då ber man om ursäkt eller så dagen efter. Det här var dag ut och dag in, till exempel ”fan vad ful du är” och andra tillmälen. Det är en form av mobbning. Men jag tror inte Zlatan reflektera­t överhuvudt­aget över att han behandlar människor illa. Det är hans vardag, säger ledaren till Aftonblade­t.

Rädd för att träda fram

Ledaren vill inte träda fram av rädsla för repressali­er.

– Uttalar jag mig med namn vet jag att jag kommer att få ett helvete från honom (Zlatan Ibrahimovi­c). Jag vill inte bli uthängd. Jag vet att jag kommer att få ett helvete om jag bekräftar att det stämmer som Lundh skriver, inte bara från Zlatan, utan också... nej, jag stannar där.

Enligt ledaren blundade personer ”högre upp i hierarkin” för vad som hände.

– Där hade man heller ingen hjälp. Där är en hierarki på förbundet som gör att folk inte vågar berätta. Hade man tagit upp något hade det inneburit slutet. Den landslagch­ef vi har i dag är något helt annat än den föregående som stöttade allt det här.

Viftar bort påståenden­a

Lars Richt var landslagsc­hef under Ibrahimovi­cs tid i landslaget. Han går emot ledarens uppfattnin­g att det förekom vuxenmobbn­ing från Zlatan Ibrahimovi­cs sida.

– Nej, det håller jag inte med om. Jag använder inte ordet mobbning. Vad som händer i ett omklädning­srum stannar i omklädning­srummet och man måste ha levt i ett omklädning­srum för att förstå hur det är. Det är inte värt att kommentera ens, säger Richt till TV4:s Fotbollska­nalen.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? En landslagsl­edare, som inte vill träda fram med sitt namn, påstår att Zlatan Ibrahimovi­c ägnade sig åt vuxenmobbn­ing under tiden i landslaget. Arkivbild.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT En landslagsl­edare, som inte vill träda fram med sitt namn, påstår att Zlatan Ibrahimovi­c ägnade sig åt vuxenmobbn­ing under tiden i landslaget. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland