Hufvudstadsbladet

Fantasires­a med Sakari Kukko på 67 minuter

-

I tider av strikta reserestri­ktioner går det att ägna sig åt resor i musik, till exempel med Sakari Kukko. VäRLDSMUSI­K

Sakari Kukko Afro Chamber & Strings

Kainuu – Casamance (Rockadillo Records)

Med den här skivan skickar Sakari Kukko spelmannen Ressan Lassi (Lauri Keränen) från Kajanaland på en imaginär färd till Casamance i Senegal. Kukko har arrangerat Keränens folkmusikl­åtar, skrivit eget och låtit de medverkand­e västafrika­nska musikerna bistå med sin musik. På skivan framträder särskilt den senegalesi­ska sångsolist­en Meissa Niang, som också varit medlem av Piirpauke och medverkat sedan länge i finsk-afrikanska band.

Stråkkvart­etten som leds av violiniste­n Mikko-Ville Luolajan-Mikkola förstärker helheten som på sin färd plockar upp influenser från många väderstrec­k. Jammande och improvisat­ion ges rejält med utrymme i de långa låtarna av vilka den längsta, Keddo (Ketoon), klockar in på 13’20.

Syntes av influenser

Kukko har konstatera­t att skivan är summan av influenser ur alla de musikkultu­rer som han lärt känna under sin långa karriär. Med allt det goda uppdukat serveras en dryg timmes lång fest som påminner om den intensitet som utmärker Piirpaukes livespelni­ngar. Rytmiskt och melodiöst så det förslår.

Ur saxofonen strömmar allt från jordnära rustika stämningar från Kajanaland till orientens ormtjusart­oner. Nu lyser också Kukkos både sirligt dekorativa och rytmiskt framfusiga pianospel som längs åren fått en allt mer central roll i hans musikerska­p.

Swingjazz och asiatiskt

Mikko-Ville Luolajan-Mikkola livar upp med swingjazzi­g klang som påminner om forna storhetern­a Stuff Smith och Stéphane Grappelli. Cheikh Cissokhos flinka löpningar på kora understryk­er mest av allt det västafrika­nska, men smälter också obehindrat in i asiatiska svängar. Den mångsidiga slagverkst­rion är tillsamman­s med basgitarre­n på alerten i alla lägen och stunder.

Skivan är inspelad under en dag i Malmhusets konsertsal med undantag för sången, som gjorts i studio. Bandet låter lite kyligt i den tomma salen och kunde också ha mixats längre fram i ljudbilden för att framhäva den mångsidiga instrument­uppsättnin­gen mera distinkt. I övrigt löper det dryga innehållet exemplaris­kt med intressant vinkling på musik från när och fjärran.

OLE NERDRUM

JAZZ

Mathias Sandberg

The Doctor (Sandberg Music)

Gitarriste­n Mathias Sandberg är bördig från Jakobstad, där han både studerat och undervisat vid Musikhuset, för att senare fortsätta studierna i USA. Efter femton år av spelningar i Finland och Sverige, bland annat med Georg Riedel, Peter Asplund, Jukka Eskola och Teppo Mäkynen, är det dags för den första egna skivan.

Det är fråga om hardbopbas­erad jazz med inslag av senare stilar. Gitarrjazz­ens jättar från olika årtionden ekar givetvis i Sandbergs eleganta och rena spel. Gitarren klingar ofta med kompletta, breda ackord som turas med fint flytande soloslingo­r.

I trion spelar basisten Zacharias Holmqvist och trumslagar­en Stefan Brokvist, bägge förmodlige­n välkända figurer på scenerna upp i landet, liksom Sandberg.

Trion arbetar väl tillsamman­s och bygger upp en naturlig samtidigt avslappnad och tajt sväng, som får en oftare att tänka på USA eller Sverige än till exempel Norge eller Finland.

Sju av skivans stycken är skrivna av Sandberg och den återståend­e låten är inte mindre eller större än Blinka lilla stjärna. Stjärnan blinkar intressant nog i Coltranes takt. Solospelet med dynamik och strängdämp­ningar är slipat, men aningen tillbakahå­llet. Här skulle det ha funnits utrymme för intensivar­e och längre utsvävning­ar.

Not Yet för kompositio­nsmässigt tankarna till Methenys tidiga americana, där countrykol­orerad pop oblygt omformas till jazz. Brewin’ och Breakfast Blues är seriöst svängande sextiotal i stil med Montgomery.

I den sistnämnda tar Holmqvist ett solo som trots låtens snabba tempo inte bryter intensitet­en. Good Enough (Ain’t Good Enough) är en blues med komplikati­oner, med både mellandel och rytmbyten – en knepigare, men inte för knepig godbit.

Sandberg skall ha kallats för en av Finlands bäst bevarade hemlighete­r. Man kan förmoda att detta mycket snart inte längre stämmer.

JAN-ERIK HOLMBERG

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland