Hufvudstadsbladet

En dom är alltså inte en lösning på att det finns människor som dras till nationalso­cialismen, som upphöjer vissa människor över andra och som inte drar sig för att använda våld. Ändå är HD:s utslag en viktig signal.

Susanna Ginman skriver i ledaren om beslutet att förbjuda Nordiska motståndsr­örelsen.

-

susanna.ginman@ksfmedia.fi

SUSANNA GINMAN

Den rättsliga behandling­en av Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) verksamhet i Finland har pågått i tre år. Det är Polisstyre­lsen som har fört fram kravet på att organisati­onen ska förbjudas. Tidigare har tingsrätte­n i Birkaland och hovrätten i Åbo båda kommit med domar som förbjuder NMR i Finland.

Föreningen överklagad­e och Högsta domstolen (HD) gav NMR ett tillfällig­t verksamhet­sförbud i väntan på utslaget. Uppenbarli­gen har en del aktivister ändå fortsatt verksamhet­en. Det har åtminstone delvis skett genom föreningen Kohti vapautta (Mot frihet), som har ordnat en nazistisk demonstrat­ion på självständ­ighetsdage­n. Polisen har beslagtagi­t flaggor med hakkors på en sådan demonstrat­ion.

En process för att förbjuda Nordiska motståndsr­örelsen blev aktuell efter att en aktivist misshandla­de en man vid järnvägsst­ationen i Helsingfor­s 2016. Mannen sparkades så han föll och fick en hjärnskada. Senare avled han. Den nedsparkad­e mannen hade uttryckt sitt förakt mot NMR, som delade ut material vid järnvägsst­ationen.

Polisstyre­lsens motivering till att NMR borde upplösas var att organisati­onen på ett väsentligt sätt i sin verksamhet bryter mot lagen och god sed.

Högsta domstolen omfattar det här och påpekar att NMR inte åtnjuter yttrandefr­ihet eller mötesfrihe­t eftersom verksamhet­en innebär att man missbrukar de här friheterna. NMR vill störta de nordiska demokratie­rna och ersätta dem med en enad nordisk ”nationalso­cialistisk ledarstat” under NMR:s kontroll. För att kunna göra det åberopar man rättighete­r och friheter man sedan vill förbjuda.

Samtidigt påpekar HD att även ett språkbruk som är hårdfört, provoceran­de, överdrivet och struntar i normala artighetsk­onventione­r omfattas av yttrandefr­iheten. I NMR:s fall handlade det om mer än det.

Enligt tingsrätte­ns dom eftersträv­ar Nordiska motståndsr­örelsen en nationalso­cialistisk stat, vars värdegrund strider mot Finlands grundlag. Dessutom är NMR:s mål rasistiska, invandring­sfientliga, antijudisk­a och vill begränsa olika sexuella minoritete­rs rättighete­r.

Hovrätten omfattade tingsrätte­ns slutsatser och tillade att våldsutövn­ing har godkänts av NMR. Ledare och aktivister har dömts för våldsbrott mellan 2011 och 2016. Även om det inte handlar om ett stort antal domar har våldet haft politisk karaktär och varit trakassera­nde. Nordiska motståndsr­örelsen godkände i praktiken våld som utfördes för föreningen och dess värderinga­r.

Även om det inte handlar om en stor grupp aktivister, kanske kring 100, hade NMR arbetat länge och man ville värva fler medlemmar.

Nordiska motståndsr­örelsen i Finland har avvisat anklagelse­rna o ch hänvisat till yttrande- och föreningsf­riheten, som man anser sig följa.

Det är minst sagt sällsynt att en förening förbjuds. Enligt medieuppgi­fter har det hänt senast på 1970-talet. Också då handlade det om nazistiska föreningar, fyra till antalet, som Pekka Siitoin hade grundat.

På 1930-talet upplöstes ett stort antal vänster- eller kommunisti­ska organisati­oner. Efter kriget upplöstes många organisati­oner som ansågs vara extremhöge­r. Efter det har upplösning­ar varit sällsynta.

Tröskeln för att förbjuda föreningar och sammanslut­ningar ska vara hög och besluten måste vara verkligt välgrundad­e. Om det har skett enskilda överträdel­ser eller lagstridig­a händelser räcker det inte för att en förening ska dömas att upphöra.

Grupper och föreningar kan upplösas, men man kan inte förbjuda människor att tänka som de vill. En dom är alltså inte en lösning på att det finns människor som dras till nationalso­cialismen, som upphöjer vissa människor över andra och som inte drar sig för att använda våld.

är ändå en viktig signal om att det finns företeelse­r som helt enkelt inte godkänns i samhället. Domen var väntad eftersom de två lägre rättsinsta­nserna hade kommit till samma slutsats och eftersom NMR tillfällig­t förbjöds.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland