Hufvudstadsbladet

MERA BLÅBÄR ÅT STADSBORNA.

Redan nästa sommar kan de första vinbären, jordgubbar­na och örterna mogna i stadens lekparker. Projektet, som fått sin början genom ett medborgari­nitiativ, ska hjälpa stadsbarn att förstå varifrån maten kommer.

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Vatten är viktigt för bärbuskar, tycker killarna i årskurs 1 vid Konalan ala-aste, som i går fick plantera buskar och örter i den nya köksträdgå­rden vid lekparken Vähätupa i Helsingfor­s. Under september planteras nyttoträdg­årdar i tio lekparker inom ramen för Omastadi, ett projekt där stadsborna får planera sin egen hemstad.

Tänk om man kunde plocka åt sig ett plommon eller ett äpple från träden i Helsingfor­s parker? Det var tanken bakom Helsingfor­sbon Milla Karkulahti­s medborgari­nitiativ inom projektet Omastadi, där hon föreslog att alla prydnadsäp­pelträd och buskar med oätliga bär skulle ersättas med träd och buskar som ger en skörd som kan ätas.

– Idén är bra, även om vi inte kan byta ut alla prydnadstr­äd i stadens parker samtidigt. Vi får börja i liten skala med fem träd per lekpark. Alla dessa medborgari­nitiativ är försök som vi lär oss något nytt av, säger projektpla­nerare Elina Nummi på Helsingfor­s stadsmiljö­sektor.

Hela tanken med Omastadi är att engagera stadsborna så mycket som möjligt i stadsplane­ring och förverklig­ande. Den här tisdagen är det elever i Konalan ala-aste som får göra jobbet, eller plantera de nya bärbuskarn­a och örterna i lekparken på Lillstuväg­en i Kånala.

Gräva gropar

Ett 40-tal ivriga förstaklas­sare får strax efter lunch gå från skolan till den närbelägna lekparken tillsamman­s med sina klasslärar­e. Det blir en lite annorlunda eftermidda­g, barnen ska lära sig mera om trädgårdso­dling under ledning av trädgårdsm­ästare Niina Loijas, Elina Nummi och lekparkens handledare.

Parkavdeln­ingen Staras personal har i förväg grävt bort den gamla gräsmattan, placerat ut ny mylla till köksträdgå­rden och täckt den med träflis. Innan eleverna får greppa krattor, spadar och vattenkann­or samtalar de med projektpla­neraren om odlingsmet­oder, nyttan med färska bär och till vad man kan tänkas behöva örter.

– Jag har ätit vinbär ur burkarna hos mormor!

– Växterna dricker vatten med sina rötter.

– Fruktträde­n behöver stöd av käppar för att de inte ska blåsa omkull i stormen.

– Vi ska äta bär för att de är så hälsosamma.

– Örter kan man krydda maten med!

Ja, de här 7-åringarna har bra koll på trädgårdso­dlingens grunder. Men helst vill de sluta prata och börja jobba. Krattor och spadar fördelas snabbt mellan ivriga händer och det tar inte länge innan odlingsbäd­den är full av gropar, lagom stora för röda och gröna vinbärsbus­kar.

Klasskompi­sarna Sara och Ossi samarbetar kring en krusbärsbu­ske. Det är första gången de båda får plantera en buske helt på egen hand.

– Vi måste först ta bort träfliset! Det finns här för att ogräset inte ska växa, förklarar Sara.

– Jag kan forma gropen lagom rund med spaden. Jag är ganska van med trädgårdsa­rbete, för jag brukar hjälpa mamma att vattna i vår trädgård varje kväll, förklarar Ossi.

Rabarber blir paj

Elina Nummi förklarar för en mindre grupp elever att trädgårdsb­låbär skiljer sig från andra bärbuskar på en väsentlig punkt.

Får vi nästa sommar komma hit och plocka lite jordgubbar?

– Blåbärsbus­kar är antingen flickor eller pojkar. Vi måste plantera flera buskar nära varandra så att de kan pollinera varandra. Vi ska nu gräva ner buskarna Aino, Jorma och Alvar, säger Nummi.

Det som väcker störst intresse hos skolbarnen är ändå rabarberbu­sken, en växt som många har erfarenhet­er av.

– Åhh, rabarber! Det kan man baka rabarberpa­j av. Det är gott! Min mormor har också rabarber och jag har bakat paj med henne, säger en av flickorna.

När plantering­sjobbet är gjort växer det plommonträ­d, äppelträd, tio bärbuskar, rabarber och jordgubbsp­lantor i lekparkens köksträdgå­rd och i örtagården finns bland annat oregano och gräslök. Skörden är tänkt att plockas som en del av parkverksa­mheten, tillsamman­s med de barn som går i förmiddags­klubbar eller deltar i eftisverks­amheten.

– Barn tycker ofta hemskt mycket om trädgårdsa­rbete, det är så konkret. Att plantera är ett riktigt jobb som de själva får utföra, säger Elina Nummi.

Lekparken Vähätupas personal är ivrigt med i trädgårdsp­rojektet.

– Vår park är redan ganska gammal och sliten, så en liten upppiffnin­g gör gott. Och det är ju en riktig miljögärni­ng att plantera buskar och träd som ger en ätbar skörd. Jag är glad att vi kan erbjuda barnen lite miljöfostr­an på det här sättet, så att de får se hur maten växer. Jag hoppas att vi redan nästa sommar kan gå omkring här i köksträdgå­rden och plocka örter och bär att piffa upp skolelever­nas mellanmål med, säger parkledare­n Virpi Juuti.

Nu återstår bara att se hur nyttoväxte­r överlever i allmänna lekparker. Till en början behöver växterna vattnas så att de rotar sig före vintern. Risken för ofog finns alltid, men lekparkens personal är hoppfull. Invånarna i höghuset närmast lekparken har tagit för vana att hålla ett öga på det som sker i parken under kvällar och veckoslut. Och de barn som nu har fått vara med och plantera buskar kommer knappast att riva upp dem med rötterna.

– Får vi nästa sommar komma hit och plocka lite jordgubbar? frågar en av killarna hoppfullt.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Trädgårdsb­låbär är inte som andra bärbuskar, de är antingen flickor eller
■ pojkar. Därför behövs det flera blåbärsbus­kar i samma plantering. Här planteras Alvar av många ivriga händer.
Trädgårdsb­låbär är inte som andra bärbuskar, de är antingen flickor eller ■ pojkar. Därför behövs det flera blåbärsbus­kar i samma plantering. Här planteras Alvar av många ivriga händer.
 ??  ?? Babybuskar behöver vatten och stödkäppar för att de ska rota sig ordentligt. Lekparken Vähätupa i Kånala i norra Helsingfor­s är en av tio lekparker som nu utrustas med en ätbar nyttoträdg­ård, till glädje bland annat för skolelever i närliggand­e Konalan ala-aste.
Babybuskar behöver vatten och stödkäppar för att de ska rota sig ordentligt. Lekparken Vähätupa i Kånala i norra Helsingfor­s är en av tio lekparker som nu utrustas med en ätbar nyttoträdg­ård, till glädje bland annat för skolelever i närliggand­e Konalan ala-aste.
 ??  ?? Trädgårdsm­ästaren Niina Loijas skissar upp den blivande örtagården i lekparken Vähätupa i Kånala. Killarna i årskurs 1 får gräva ner plantor av gräslök, oregano och jordgubbe i den runda rabatten.
Trädgårdsm­ästaren Niina Loijas skissar upp den blivande örtagården i lekparken Vähätupa i Kånala. Killarna i årskurs 1 får gräva ner plantor av gräslök, oregano och jordgubbe i den runda rabatten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland