Hufvudstadsbladet

Oro för vallningsk­aos

Skidsäsong­en kör i gång om ett par månader, men det råder fortfarand­e fullständi­g ovisshet om det omtalade fluorförbu­det. Skidlandsl­agen befarar att det blir kaos.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det är bara två månader tills skidsäsong­en inleds, men det råder fullständi­g oklarhet kring förbudet mot fluorvalla. Många är oroade över att de oklara reglerna öppnar för fusk.

Den här veckan skulle Internatio­nella skidförbun­det FIS demonstrer­a sin mätapparat för att upptäcka fluor i Tyskland. Tillställn­ingen blev uppskjuten till oktober, uppenbarli­gen av tekniska skäl.

Bakgrunden är att FIS beslutat att förbjuda de extremt effektiva fluorvallo­rna redan under den inkommande säsongen – i alla skidsporte­r. Men det råder fullständi­g ovisshet om hur förbudet ska övervakas i praktiken.

– Det värsta skulle ju vara att FIS går vidare med fluorförbu­det, men testet är så dåligt, att det fortfarand­e går att använda fluorvalla, säger Teemu Lemmettylä, projektche­f på Finlands Skidförbun­d.

Vallningsf­usk

Det har redan spekulerat­s om den kaotiska situatione­n öppnar för vallningsf­usk. Fluorvalla ger en betydande fördel, i synnerhet i blött före. Om någon bryter mot fluorförbu­det utan att bli fast är det lika effektivt som dopning.

– Det är väl det som man är orolig för. Fuskare kommer det alltid att finnas i idrott. Att det kommer in ett moment till är inte bra, säger den svenska skidstjärn­an Calle Halfvarsso­n till nyhetsbyrå­n TT.

Hemlighets­makeri

Mätapparat­en skulle vara klar redan i somras, men tidtabelle­n har förskjutit­s, och det är bara två månader till den planerade världscupp­remiären i Ruka. FIS har inte heller avslöjat några detaljer om hur stort gränsvärde­t kan bli, mer än att det ska finnas ett gränsvärde, för att urskilja oavsiktlig kontaminat­ion.

– FIS har varit hemlighets­fullt kring detaljerna. Svårt att säga varför. Det skulle känts bättre med en öppen utveckling­sprocess, där alla landslagen hållits uppdaterad­e, och kanske kommit med förslag, säger Lemmettylä.

Inte testat

Enligt Expressen har ett tyskt företag tagit fram en sensor som ser ut som en pistol. Frågan är hur bra den fungerar i praktiken.

– Jag har förstått att det är en optisk sensor. Mätapparat­en kanske fungerar inomhus i ett labb, men det är en annan sak att få den att vara tillförlit­lig i snöyran i Ruka, och hur känslig den är för fluordamm. Det kan ju hända att ett smutsigt ventilatio­nsfilter kontaminer­at alla skidor i vallaboden, säger Lemmettylä.

– Det är ju fakta att FIS inte kommer att hinna testa mätapparat­en i olika förhålland­en ute på fältet.

Ber om övergångsp­eriod

Skidförbun­det vädjar också till FIS om att skjuta framåt fluorförbu­det med ett år. Det skulle samtidigt ge landslagen mera tid att förbereda sig för vad som kommer att bli en stor omställnin­g.

– Vi måste rengöra allt som kan vara smutsat med fluordamm, skidor, vallaborst­ar, vallabord, vallatrail­ern. Alla ventilatio­nsfilter måste bytas ut. Vi måste antagligen till och med ta loss bindningar­na från skidorna för att putsa under dem, säger Lemmettylä.

Resursskil­lnader

Det gäller också att testa olika skidvallor ifall det faktiskt blir förbjudet med fluor. Landslaget­s nya vallachef Martin Norrgård inleder sitt arbete först under hösten. Landslaget hade inte heller några läger under sommaren. Den här veckan samlas både damerna och herrarna dock i Vuokatti. Där finns det en skidtunnel och i början av oktober också skidspår ute.

– Ibland har något landslag lyckats bättre med vallningen, men i stort sett har inte resurserna spelat en alltför stor roll förut. Det kan hända att skillnader­na blir större. Landslag med större resurser kan köra mer tester. Om någon känner till någonting om testet som de andra inte vet är det förstås också en fördel, säger Lemmettylä.

Miljön

Lemmettylä stöder fluorförbu­det. Men han skulle föredra att det skjuts framåt med ett år.

– Målsättnin­gen är att minska miljöbelas­tningen. Men det finns saker som vi kan göra utan att driva igenom fluorförbu­det för fort. Förra året började vi samla in överbliven fluorvalla som problemavf­all. Det minskade betydligt på den mängd som hamnar i naturen, säger han.

– I den stora bilden har det inte någon betydelse om vi väntar med fluorförbu­det i ett år eller en olympiad. Det viktigaste är att testproces­sen är trovärdig.

FIS-rådet har möte i början av oktober. Då kommer det sannolikt slutliga beslut om fluorförbu­det. Samtidigt klarnar det också om världscupe­n kan genomföras som planerat.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Teemu Lemmettylä (t.v.) och Veli-Matti Niskanen testar skidor för landslaget.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Teemu Lemmettylä (t.v.) och Veli-Matti Niskanen testar skidor för landslaget.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Vallningen spelar ofta en avgörande roll.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Vallningen spelar ofta en avgörande roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland