Hufvudstadsbladet

EU vill skicka hem fler migranter

Kommission­en hopppas på ”flexibel solidarite­t”

- HBL WIKTOR NUMMELIN/TT

EU ska strama åt asyl- och migrations­politiken och återsända fler flyktingar i snabbare takt. Kommission­en föreslår att alla EU-länder inte ska behöva ta emot flyktingar, men de som vägrar ska i stället hjälpa till med återsändni­ng eller bidra på annat sätt.

Förslaget innehåller bland annat över 300 sidor justeringa­r av förordning­ar och mycket annat nytt som Finlands regering ska ta ställning till inom en snar framtid. Frågan är om det här kan lösa dödläget i EU:s asylpoliti­k.

– I princip ja, men riktiga knäckfrågo­r om att fördela bördan och acceptera kvoter kvarstår, säger Annu Lehtinen på Finlands flyktinghj­älp.

EU-kommission­en tar fram en kompromiss­lösning för att sy ihop en asyl- och migrations­pakt som ska staka ut en gemensam politik efter åratal av oenighet.

– Vi presentera­r en kompromiss, en landningsb­ana, som är till för att kunna enas om en överenskom­melse. Alla våra medlemssta­ter står inför olika utmaningar och ingens oro är mer eller mindre befogad än någon annans, säger vice ordförande Margaritis Schinas.

Kompromiss­en ska nås genom att slipa bort den största stötestene­n i de gamla förslagen: tanken att alla EU-länder måste ta emot flyktingar som kommit till ett annat EU-land, om det landet fått en våg av nyanlända som det inte klarar på egen hand.

I stället ges nu en möjlighet att välja. Antingen tar man emot flyktingar eller så hjälper man till med att skicka hem migranter som inte ansetts ha asylskäl.

– Det går också att hjälpa ett land under press med andra saker, som att bygga mottagande­kapacitet eller hjälpa till i relation till tredje land, men det får inte ta för stor del, säger inrikeskom­missionäre­n Ylva Johansson.

Att inte välja alls är dock inget alternativ.

– Det handlar inte om att länderna ska vara solidarisk­a, utan hur, säger kommission­sordförand­en Ursula von der Leyen.

Stort fokus ligger på hemskickan­det av migranter. Fler ska förmås att lämna EU.

– Vi måste vara tydliga och säga: ”har du fått nej? Tyvärr, då kan du inte stanna i EU. Då måste du åka hem”, säger Johansson.

En klar signal ska ges redan vid EU:s yttre gränser. När flyktingar eller migranter anländer ska de i fortsättni­ngen inom fem dagar registrera­s med fingeravtr­yck och utsättas för en identitets-, hälso- och säkerhetsk­ontroll.

Sedan fördelas de nyanlända i två ”filer”: en vanlig och en snabbvaria­nt, där den sistnämnda hanterar inkomna från länder som sällan har asylskäl i EU. Alla ska visserlige­n få sina ansökninga­r prövade ordentligt, men med uppdelning­en hoppas man ändå kunna skynda på processen för dem som i slutändan inte får stanna.

– Vi vill få de besluten så fort som möjligt, säger Johansson.

Själva asylhanter­ingen ska göras som tidigare främst i det land i EU dit den asylsökand­e kommit. Att ta sig vidare någon annanstans ska inte tillåtas.

– Jag stänger alla de hålen, lovar Johansson.

Fler undantag ska dock göras. I dag kan en asylsökand­e skickas vidare för att få sin sak prövad i ett annat land om hen har sin respektive där. Nu utökas det till att gälla även syskon. Familjer som bildats under flykt ska också få hålla ihop i processen.

I förslagen ingår även bland annat ett förbud mot att kriminalis­era frivilliga räddningsi­nsatser samt ökad övervaknin­g för att undvika ”pushbacks” – att flyende trycks tillbaka utan att få sin sak prövad.

Vad som däremot inte ingår är något ”volymmål” på hur många asylsökand­e som EU ska ta emot.

– Asylrätten är inte förenlig med att sätta ett tak för antal asylsökand­e, fastslår Ylva Johansson, som är lika kategorisk­t emot tanken på asylläger utanför EU. – Det blir ingenting sådant! Förslaget ska behandlas parallellt av EU-parlamente­t och medlemslän­derna. Debatten och diskussion­en lär bli både het och lång.

– Jag är faktiskt optimist, men inte sjutton blir det lätt. Jag tror att det viktiga här är att inte dramatiser­a migrations­frågan. Det handlar om att vara pragmatisk och försöka lösa de problem vi har, säger Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland