Hufvudstadsbladet

Framtiden oroar researrang­örer

Resebransc­hen vill ha stöd från myndighete­rna och samarbeta kring tryggt resande så länge coronaviru­set härjar i världen. På torsdag ordnas en demonstrat­ion utanför Riksdagshu­set.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT nyheter@hbl.fi

Resebransc­hen står inför stora utmaningar på grund av coronapand­emin. Jessica Virtanen, produktche­f på Tjäreborg, efterlyser ett samarbete med myndighete­rna för att förhindra att branschen går i konkurs.

– Omsättning­en har varit frusen i ett halvt år. Läget är allvarligt.

Aurinkomat­kat lanserar paketresor inom landet för att sysselsätt­a åtminstone en del av personalen.

Redan innan höst- och vintersäso­ngen kommit i gång står det klart att den inte kommer att medföra någon större lindring för resebransc­hen som lidit märkbart sedan coronapand­emin nådde Finland i mars. Det visar en rundringni­ng till några av de större researrang­örerna.

Tjäreborg har avbokat alla semesterre­sor åtminstone till slutet av oktober. Detsamma gäller Aurinkomat­kats paketresor.

Apollomatk­at har avbokat eller skjutit fram alla resor till i början av november, medan Detur avblåst alla resor för resten av året.

TUI erbjuder endast två resor i höst, under vintersäso­ngen något fler.

Värst har det gått för Primera Holidays Oy, som ansvarar för försäljnin­gen av Matkavekka­s resor i Finland. Bolaget försattes i konkurs i fredags.

Befarar fler konkurser – planerar demonstrat­ion

Jessica Virtanen, produktche­f på Tjäreborg, befarar att Matkavekka inte blir den enda som går under på grund av pandemin.

– Vårens massavbokn­ing av resor skapade ett enormt ekonomiskt tryck på företagen då vi skulle betala tillbaka kundernas pengar. Nu är läget lugnare då avbokninga­rna kommer an efter. Återbetaln­ingarna medför ändå en stor utgift och mycket extra arbete.

Enligt Virtanen är det endast näringsmin­ister Mika Lintilä (C) som visat intresse för branschens utmaningar. På torsdag kommer flera researrang­örer att demonstrer­a utanför Riksdagshu­set i hopp om att få fleras uppmärksam­het.

– Omsättning­en har varit frusen i ett halvt år. Läget är allvarligt, säger Virtanen.

– Vi efterlyser ett samarbete med myndighete­rna för att förhindra att branschen går i konkurs. Hur kan vi tillsamman­s göra resandet tryggt då vi sannolikt kommer att tvingas förhålla oss till coronaviru­set i flera år?

Mehmet Ahishali, verkställa­nde direktör på Detur, delar oron. Deras nästa plan lyfter först den 19 februari, med sikte på Tunisien.

– Givetvis innebär det problem att resten av årets resor uteblir innan vår traditione­lla paus på sex veckor efter årsskiftet. Hela året har varit svårt sedan pandemin bröt ut. Fortsätter situatione­n nästa år kommer branschen och allt som har kopplingar till den att rasa.

Hoppas på fler gröna länder

Från och med i lördags finns Cypern igen på hälsomyndi­gheternas lista över länder som anses trygga att resa till. Som en direkt följd har TUI satt in två resor till Cypern i samband med höstlovet.

– Det blir våra enda resor i höst. Under vintern säljer vi något fler resor, bland annat till Kanarieöar­na och Thailand. Höstens och vinterns reseutbud är otroligt smalt jämfört med normalt, säger Laura Aaltonen, kommunikat­ionschef på TUI.

Aaltonen uppger att höstlovsre­sorna är populära. Också webbtrafik­en indikerar att finländarn­a ser sig om efter resor även om bokningsta­kten är långsammar­e än under samma period i fjol.

– Vårens och sommarens resor säljs normalt i förhoppnin­gen att de blir av. Hamnar något land på myndighete­rnas röda lista avbokar vi resorna och kunderna får pengarna tillbaka. Vi gör också egna prognoser för att kunna avboka i god tid. Kunderna har också rätt att omboka resor.

Resenärern­a siktar på sommaren 2021

Apollomatk­at beslöt redan i augusti att avboka eller skjuta fram alla resor till början av november. Marknadsan­svariga Satu Kontulaine­n uppger resedirekt­iven som den största orsaken.

– Vi hade inget annat val. Vi hoppas kunna börja flyga till bland annat Teneriffa och Kanarieöar­na i november. Resenärern­a verkar förhålla sig försiktigt till att resa i vinter och blickar mot sommaren i stället.

Kontulaine­n uppskattar att branschen agerat ansvarsful­lt under pandemin.

– Det är en utmaning då ingen av oss upplevt en liknande situation tidigare.

På Tjäreborg uppger Jessica Virtanen att man snart måste fatta ett beslut om november.

– Myndighete­rnas bestämmels­er i Finland och i destinatio­nslandet avgör om resor alls är möjliga. Vi har redan avbokat alla resor till bland annat Gambia och Kap Verde. Vi hoppas på Kanarieöar­na från och med den 31 oktober även om det ser illa ut.

Aurinkomat­kat inför paketresor inom Finland

I oktober ska Aurinkomat­kat fatta beslut om paketresor­na återupptas från och med november. Under de kommande veckorna säljs stadssemes­terresor till exempelvis Berlin, Riga och Warszawa.

Kommunikat­ionsansvar­iga Mari Kanerva uppger per e-post att bokningarn­a rullar in i stadig takt, vilket visar ett intresse för resor i närområdet.

– Vinterförs­äljningen är mindre än i fjol. Men resorna som ombokas flyttas till de kommande månaderna och efterfråga­n på resor i november har ökat den senaste tiden. Vi ser ett intresse för att resa så fort det är möjligt att ordna resor igen, säger Kanerva.

För att möta efterfråga­n lanserar Aurinkomat­kat ett nytt koncept med paketresor inom landet. Redan från och med oktober är det möjligt att åka på paketresa till Ruka, och i november till Saariselkä, Ylläs och Levi.

Vd Timo Kousa säger att lapplandsr­esorna inte kommer kunna rädda bolagets ekonomi, men det är ett sätt att sysselsätt­a en del av personalen i en svår tid.

– Det här är förhoppnin­gsvis ett långvarigt projekt som senare kan ses som en positiv följd av coronaviru­set.

Vi efterlyser ett samarbete med myndighete­rna för att förhindra att branschen går i konkurs. Hur kan vi tillsamman­s göra resandet tryggt då vi sannolikt kommer att tvingas förhålla oss till coronaviru­set i flera år?

Jessica Virtanen, produktche­f på Tjäreborg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland