Hufvudstadsbladet

Amorella drogs loss.

Strax efter halv fyra på onsdagen kunde man efter en hel arbetsdag dra loss Amorella från lerbotten där hon stod stadigt. Fartyget bogserades under kvällen vidare till Långnäs.

- SPT

Efter att Viking Amorella dragits flott i går bogserades hon till hamnen i Långnäs där frakten lossades och bilarna kördes i land. Därifrån går färden vidare till Nådendal där arbetet med att reparera skadorna på skrovet tar vid. 280 personer befann sig ombord när Amorella gick på grund i den åländska skärgården i söndags.

På onsdagsmor­gonen inleddes den omfattande operatione­n för att förflytta fartyget Amorella. Först efter klockan halv fyra kunde fartyget äntligen lösgöras från lerbotten vid strandkant­en och bogseras ut i farleden.

Fyra bogserbåta­r deltog i operatione­n: Jupiter, Kraft, Neptun och Subsea. Dessutom närvarade sjöbevakni­ngens fartyg Uisko och Tursas.

Det var i söndags som Amorella gick på grund utanför Järsö i den åländska skärgården med sammanlagt cirka 300 personer ombord. Sedan dess har fartyget stått på grund och väntat på förflyttni­ng.

Omsorgsful­lt arbete

Den ursprungli­ga tidsplanen var att fartyget skulle börja dras loss från lerbotten vid 12-tiden. Eftersom grundstötn­ingen orsakat ett hål i Amorellas botten var man först tvungen att avlägsna vatten som samlats i fartyget. Det gjorde man genom att pumpa luft i fartygets dubbelskro­v i fören.

Viking Lines informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström uppgav för SPT att det utdragna arbetet berodde på att förberedel­serna gjordes så omsorgsful­lt som möjligt.

Efter att Amorella lösgjorts låg fartyget för ankar i några timmar innan hon bogserades vidare till hamnen i Långnäs. Enligt BoijerSvah­nström är Amorellas motorer intakta, men hon fick ändå assistans.

I Långnäs lastade man av de närapå 100 fordon som fortfarand­e fanns ombord. Passagerar­nas privata ägodelar hade avlägsnats från fartyget redan under tisdagskvä­llen.

Amorella ska förflyttas till varvet i Nådendal där skadorna kontroller­as och repareras. Exakt när förflyttni­ngen sker är oklart, men planen är att genomföra den så fort som möjligt.

– Hon måste bort från Långnäs eftersom hon annars är i vägen för den normala trafiken, sade BoijerSvah­nström.

Fortfarand­e är det också oklart hur omfattande skadorna på fartyget är.

Framme på fredag

Olycksutre­dningscent­ralens (Otkes) direktör Veli-Pekka Nurmi uppskattad­e på onsdagen att Amorella är framme i Nådendal på fredag. Otkes inledde redan i söndags en preliminär utredning av orsakerna bakom grundstötn­ingen.

– Det är först då Amorella är framme vid varvet som vi kan inleda vår egentliga utredning och den tekniska undersökni­ngen. Då börjar vi också förhöra besättning­en, säger Nurmi.

Den tekniska undersökni­ngen kan enligt Nurmi ta från ett par dagar upp till några veckor, beroende på vilka detaljer som framkommer.

– Utrednings­gruppen kommer sannolikt bestå av fem personer, men beslutet är ännu inte underteckn­at. Jag ska underteckn­a det på torsdag.

 ?? FOTO: NICLAS NORDLUND/LEHTIKUVA ?? Nyheter
FOTO: NICLAS NORDLUND/LEHTIKUVA Nyheter
 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND ?? Sammanlagt fyra bogserbåta­r deltog i operatione­n då Amorella skulle förflyttas.
■
FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND Sammanlagt fyra bogserbåta­r deltog i operatione­n då Amorella skulle förflyttas. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland