Hufvudstadsbladet

Snabbare asylbeslut, snabbare hemfärd – i ”solidarisk” anda

Flyktingar ska få ett snabbt asylbeslut och de som inte får stanna ska snabbt skickas hem. Det är en röd tråd i EU-kommission­ens nya förslag till gemensam migrations­politik.

- TOMMY WESTERLUND

Etommy.westerlund@ksfmedia.fi U gör ett nytt allvarligt försök att få till stånd en gemensam asyl- och migrations­politik. Det har gått fem år sedan flyktingvå­gen 2015 visade hur illa ställt det är med en gemensam syn på flyktingar, solidarite­t och mänskliga rättighete­r.

Försök har sedan dess gjorts att hitta en samsyn med bland annat obligatori­ska kvoter av asylsökand­e för varje EU-land, men det föll på oenighet och bestämt motstånd mot allt vad tvång heter från vissa länder.

De länder som har fått ta emot många flyktingar har inte fått den hjälp och förståelse från de övriga medlemslän­derna som en union borde garantera. Då nästa flyktingvå­g väller in måste det finnas en beredskap och ett system för hur migrantern­a ska tas emot och fördelas.

Frivillig solidarite­t har bevisligen inte räckt långt. I våras prövades en ”aktionspla­n” för att snabbt hjälpa ensamkomma­nde barn i grekiska flyktinglä­ger – 11 av 27 medlemslän­der ställde upp. Bristen på humanitet bevisades nu igen av det svaga intresset för att hjälpa ens flyktingba­rn efter branden i Morialägre­t på den grekiska ön Lesbos.

EU öppnar inte stora famnen för flyktingar, det är helt klart efter de politiska omvälvning­ar som har skett under det senaste decenniet i Europa. Högerextre­mismen och populismen frodades under och efter den akuta flyktingkr­isen. Risken för att samma politiska vind ska ta ny fart vågar de flesta EU-länder inte ta. Det är samtidigt ett bevis på att de nya partierna har lyckats ändra invandring­spolitiken i den riktning de har önskat även om de i få länder har nått regeringsm­akt.

EU-kommission­en vill genom sitt nya förslag försnabba asylproces­serna. Återsändni­ngarna borde enligt förslaget ske inom åtta månader. Man ska inte hinna rota sig i EU förrän man får ett besked. Det är i och för sig också i de asylsökand­es intresse att ett beslut inte dröjer länge.

Obligatori­sk identifier­ing, säkerhetsk­ontroller och hälsokontr­oller föreslås ske redan vid EU:s yttre gränser. De asylsökand­e delas där in i två grupper. Den ena får sina asylskäl prövade precis som i dag, medan den andra gruppen genomgår ett snabbt så kallat gränsförfa­rande.

Ett individuel­lt förfarande för alla asylsökand­e är ändå en utmaning och att det ska kunna göras på högst 12 veckor, som förslaget nu utgår från för dem som kommer från länder som mindre sannolikt ger asylrätt, låter krävande. Rättssäker­heten bör garanteras alla asylsökand­e.

Dublinförd­raget i sin nuvarande form skulle skrotas, de länder dit flyktingar först anländer ska inte behöva ansvara för allas asylhanter­ing. 2015 visade sig det här systemet ohållbart så det är klart att något måste ändras.

Enligt förslaget skulle det vara kommission­en som tar hand om fördelning­en av asylsökand­e om det väller in en stor våg under en kort tid. Det skulle förhindra dragkampen mellan länderna, men alla kommer knappast att godkänna ett förfarande där kommission­en håller i trådarna.

Tanken på obligatori­ska flyktingkv­oter för alla EU-länder har dömts ut. Framför allt de fyra Visegradlä­nderna – Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien – har blankt vägrat foga sig till ett sådant system och sagt nej till att ta emot en enda flykting.

EU har tyvärr stått handfallet inför detta. Därför föreslås nu ett paket som borde kunna accepteras av alla.

I det nya förslaget fördelas ansvar med så kallade sponsoravt­al. De länder som inte vill ta emot någon asylsökand­e kan bidra genom att betala för hanteringe­n av återsändni­ngen av flyktingar som inte beviljas asyl. Det här systemet skapas för att alla länder ska kunna visa sin solidarite­t inom EU.

Vissa länder kanske till och med gärna betalar en slant för att få ut flyktingar ur Europa, men kostnader för hanteringe­n av migranter kan säkert också väcka motstånd. Pengarna kunde ju användas för egna ändmål.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland