Hufvudstadsbladet

”Tufft få ihop gemensam asylpoliti­k”

Det blir tufft att mejsla fram en enhetlig europeisk asyl- och migrations­politik, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo.

- PETER BUCHERT

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det är viktigt att EU kommer vidare med en gemensam asyl- och migrations­politik även om hon avvaktar med att kommentera den modell kommission­en presentera­de i går.

– Vi har väntat på ett förslag i åratal, säger hon.

Regeringen har tidigare slagit fast att Finland förbinder sig att driva på en lösning som respektera­r internatio­nell rätt och mänskliga och grundlägga­nde rättighete­r samt att asylproces­serna ska hålla hög kvalitet och fördelning­en mellan medlemslän­derna ska vara rättvis och hållbar.

– Det är viktigt ur både medlemssta­ternas och de asylsökand­es perspektiv, för annars kan man i värsta fall skapa förhålland­en som de i flyktinglä­gret i Moria, säger Ohisalo.

– Till det svåraste hör att skapa en fungerande modell för ansvarsför­delningen, men det vore viktigt att den också vore bestående så att man inte behöver ta diskussion­erna igen och igen.

Ohisalo är övertygad om att mekanismen för så kallad flexibel solidarite­t blir den tuffaste biten.

Medlemslän­der saknar solidarite­t

Annu Lehtinen på Finlands flyktinghj­älp bedömer också att det blir svårt.

– I princip kunde det här fungera, men då vi beaktar att de riktiga knäckfrågo­rna som att fördela bördan och acceptera kvoter kvarstår, kommer de fortsatta samtalen inte att bli enkla, säger hon.

Ett stort problem med EU:s asylpoliti­k har varit att medlemslän­derna inte visar solidarite­t mot varandra. Vissa länder har tagit emot fler flyktingar än de egentligen förmår hantera, medan andra länder har vägrat ställa upp. Nu föreslås flexibel solidairit­et med möjlighet att välja att ta emot flyktingar eller hjälpa på annat sätt.

– Men fortfarand­e finns länder som Ungern eller Polen som inte kommer att bemöta konceptet för flexibel solidarite­t med öppna armar, säger Lehtinen.

Kommission­en föreslår också att man försnabbar asylproces­sen vid ankomst. De asylsökand­es identitet och hälsa ska granskas på högst fem dagar, därefter ska de delas in i två köer, en för personer från länder där det generellt finns klara skäl för asyl och så en snabbkö för personer som kommer från länder där de flesta brukar få avslag.

Annu Lehtinen betvivlar en kategorisk indelning.

– Vi ska också minnas att var och en enligt internatio­nella avtal har rätt att få sin asylansöka­n prövad utifrån sin individuel­la situation, inte kategorisk­t enligt hemland. Motivering­en kan vara mycket individuel­l och här finns risken för att behandling­en inte blir tillräckli­gt omsorgsful­l.

Lehtinen säger att det är bra att asylansökn­ingar kan behandlas i andra länder än ankomstlan­det, och det är bra, i synnerhet om den sökande har familjemed­lemmar i ett annat EU-land och kan få sin ansökan prövad där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland