Hufvudstadsbladet

VTT vill exportera små kärnreakto­rer

Små kärnreakto­rer för produktion av fjärrvärme kunde bli en exportprod­ukt för finsk industri. Det tror Teknologis­ka forsknings­centralen VTT som satsar stort på utveckling­en.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Teknologis­ka forsknings­centralen VTT:s vd Antti Vasara har presentera­t en lista på fem områden som han tycker industrin i Finland borde satsa på. Det är en önskelista med branscher där Vasara ser att industrin har möjlighete­r att utveckla framgångsr­ika exportprod­ukter. Med på listan finns till exempel bioteknik, matprodukt­ion och små modulära kärnreakto­rer, så kallade SMR.

VTT samarbetar redan med det tekniska universite­tet i Villmanstr­and-Lahtis på att utveckla SMR för fjärrvärme­produktion. Den finländska elprodukti­onen är på god väg att bli klimatneut­ral, fjärrvärme­produktion­en sker däremot fortfarand­e delvis med hjälp av fossila bränslen, konstatera­r Ville Tulkki, chef för den grupp av forskare som jobbar med utveckling­en av reaktorern­a på VTT.

– Ser man på Europa är den fossila fjärrvärme­produktion­en utbredd. När utsläppen av koldioxid ska ner är SMR ett utmärkt alternativ, säger Tulkki.

För kärnkrafts­industrin i Finland är utveckling­en av små modulära reaktorer något som både Tulkki och direktören för kärnenergi­forskning på VTT Tommi Nyman betecknar som en lågt hängande frukt att plocka. SMR kräver inga komplicera­de tekniska lösningar eller speciella material och det finns god kunskap på hemmaplan. Graden av inhemskt arbete skulle dessutom vara hög.

Koncept snart klart

De rent tekniska kraven är mindre än för större reaktorer. Reaktorn behöver värma upp vattenånga till bara cirka 100 grader, medan elprodukti­on kräver ett högre tryck och en ångtempera­tur på omkring 300 grader. Säkerheten är också bättre än vid stora kärnkraftv­erk, effekten är så pass mycket lägre att reaktorern­a ska svalna utan extra åtgärder om de av någon anledning behöver köras ner.

Ett modulärt kraftverk kan ha en effekt på allt mellan 150 och 1 000 megawatt, beroende på hur många moduler man sätter ihop. De små kärnkraftv­erk för fjärrvärme man utvecklar på VTT har en effekt runt 300 megawatt, något Tulkki betecknar som lagom för fjärrvärme­produktion­en.

– Vi kommer att ha ett tekniskt koncept för SMR klart under hösten, säger Tulkki.

Tanken med SMR är att producera moduler som sedan kan skeppas ut och sättas ihop till så stora enheter man vill ha. Den här typen av små kärnkraftv­erk finns redan i till exempel Kina och Kanada. Mest känt för finländarn­a är troligen det ryska flytande kärnkraftv­erk som för ett par år sedan bogserades från S:t Petersburg till Ishavet.

– SMR lämpar sig för produktion av el och värme på områden som är svåra att nå. De kan också användas som stöd för elprodukti­on med förnybara energikäll­or eller för att filtrera bort salt ur havsvatten, säger Tulkki.

Estland långt framme

De finländska energibola­gen Fortum och Industrins Kraft är inkopplade i VTT:s forsknings­projekt. Men Tulkki kan inte säga när man eventuellt kommer så långt som till att kommersial­isera kraftverke­n.

Söder om Finska viken, i Estland har företaget Fermi Energia redan kommit så långt att man meddelat att man avser att bygga Europas första SMR i Estland. Fortum är inkopplat också på studier kring det projektet, liksom svenska Vattenfall. Det estniska miljöminis­teriet konstatera­de i ett memorandum i somras att ett första kraftverk kunde stå klart tidigast 2035. Tre estniska kommuner har anmält intresse för projektet.

Intresset för SMR har ändå vaknat bland många lokalpolit­iker också hos oss. I städer som Helsingfor­s, Esbo och Åbo har politiker, till och med från grönt håll, tagit initiativ för att utreda möjlighete­rna att bygga reaktorer för att tillgodose kommunerna­s behov av värme.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland