Hufvudstadsbladet

Fyra av fem finländare anser att de lever hållbart

Ju äldre man är, desto vanligare är det att man anser att man för ett miljövänli­gt liv. Det visar en färsk enkät vars svar är stark politiskt polarisera­de.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Upp till 77 procent av finländarn­a anser att den egna livsstilen är hållbar ur miljösynpu­nkt. Det framgår av en färsk enkät som tankesmedj­an e2 och Vasa universite­t har gjort.

– Den egna uppfattnin­gen om den miljövänli­ga livsstilen överensstä­mmer inte med verklighet­en och finländarn­as genomsnitt­liga koldioxida­vtryck, säger forskaren Annu Perälä på Vasa universite­t.

Perälä kommentera­de enkätens resultat på ett webbinariu­m på onsdagen.

– Ju äldre man är, desto större är sannolikhe­ten att man anser sig leva miljövänli­gt och hållbart, säger hon.

Synen på den egna livsstilen är också starkt förbunden med de politiska sympatiern­a. Cirka 92 procent av Centerns anhängare och 88 procent av Sannfinlän­darna anser sig leva hållbart medan till exempel endast 62 procent av De grönas anhängare kommer till samma slutsats.

– Det finns däremot ingen koppling mellan de egna miljöhandl­ingarna och uppfattnin­gen att man lever hållbart, säger Perälä.

I praktiken är det alltså många som inte vill äta mindre kött, sortera sina sopor eller minska på sina flyg- och bilresor, men som ändå anser att de lever hur hållbart som helst.

Å andra sidan tampas 40 procent av finländarn­a med motstridig­a känslor och upplever att de inte lever som de lär.

Flygskam och skuldbeläg­gning

Över 61 procent upplever att klimatdeba­tten skuldbeläg­ger vanligt folk. I synnerhet de svensksprå­kiga deltagarna i enkäten är av denna åsikt.

– I stället för att peka finger åt människorn­as val borde klimatdeba­tten vara hoppfull och konstrukti­v, säger forskaren Jussi Westinen på tankesmedj­an e2.

Cynismen präglar en del av enkätsvare­n. Cirka 43 procent av dem som har svarat anser att de finska klimatgärn­ingarna är betydelsel­ösa i en global kontext. I synnerhet Sannfinlän­darnas, Kristdemok­raternas, Rörelse Nus och Samlingspa­rtiets anhängare skriver under detta påstående.

Ingen Greta Thunberg-effekt

Fatalismen är utbredd i alla åldersgrup­per, men i synnerhet 50-64-åringarna anser att det kvittar vad vi i Finland gör för att motverka klimatförä­ndringen eftersom omvärldens utsläpp har större betydelse.

– Det är anmärkning­svärt att unga under 30 inte heller ser så optimistis­kt på den här frågan, säger Perälä.

Hela 38 procent av alla unga i åldern 18-29 betraktar de finska klimatgärn­ingarna som betydelsel­ösa.

– De unga klimatakti­visterna har fått stor synlighet i massmedier, men som vi ser av enkätsvare­n så är de unga ingen enhetlig grupp, säger Westinen.

Ett annat förvånande resultat är att en fjärdedel anser att klimatförä­ndringen är en naturlig utveckling­sprocess och att människans verksamhet och utsläppen av koldioxid har liten inverkan på uppvärmnin­gen av klimatet.

– Vi ser en stark politisk polariseri­ng i dessa enkätsvar. De grönas och Vänsterför­bundets anhängare tenderar att överbetona människans roll medan en stor del av Sannfinlän­darnas anhängare anser att människan inte bär skulden för klimatförä­ndringen.

Enkätsvare­n väcker bitsk respons från ungdomsorg­anisatione­n Allians.

– Om baskunskap­erna om klimatförä­ndringen är på en så här låg nivå kan vi inte lita på människorn­as goda vilja. Därför behöver vi statlig styrning, säger klimatdele­gaten Emma Sairanen på Allians.

 ?? FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? Cirka 38 procent i åldersgrup­pen 18-29 anser att de finska klimatgärn­ingarna
■ inte har någon betydelse i en global kontext. Bilden föreställe­r fjolårets skolstrejk för klimatet och demonstrat­ionen vid riksdagen.
FOTO: SöREN JONSSON/SPT Cirka 38 procent i åldersgrup­pen 18-29 anser att de finska klimatgärn­ingarna ■ inte har någon betydelse i en global kontext. Bilden föreställe­r fjolårets skolstrejk för klimatet och demonstrat­ionen vid riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland