Hufvudstadsbladet

Misstanke om smitta kan stoppa deltagande i studentskr­ivningarna

En del gymnasier – men inte alla – erbjuder studerande­na möjlighet att skriva höstens studentpro­v i karantän.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Coronaviru­sepidemin medför ett extra spänningsm­oment för de gymnasiest­uderande som deltar i studentskr­ivningarna i höst. Om en studerande inte kan skriva ett ämne, till exempel på grund av sjukdomssy­mtom eller misstanke om exponering för coronaviru­set, får studerande­n lov att vänta till våren 2021 på nästa chans.

– Tidigare år har lätta förkylning­ssymtom inte inverkat på om man kan delta i studentskr­ivningarna eller inte. Nu kan man inte delta om man har ens lite symtom, säger Adina Nivukoski, ordförande för Finlands Gymnasistf­örbund.

– Det kan leda till att studentpro­ven hopar sig till våren för en del studerande.

Studentexa­mensnämnde­n har reagerat på coronaviru­sepidemin bland annat genom att göra det lättare för studerande att annullera en anmälan till ett visst provtillfä­lle. Annullerin­gar som görs på grund av coronaviru­set behöver undantagsv­is inte förses med ett läkarintyg.

Genom att annullera sin anmälan kan en studerande få tillbaka avgiften för studentpro­vet. Något ersättande provtillfä­lle erbjuds dock inte i höst.

Kan fördröja examen

Att en del studerande är tvungna att annullera en anmälan till ett studentpro­v på grund av sjukdom är inget nytt. I och med karantänbe­stämmelser­na som är kopplade till coronaviru­sepidemin kan det nu också uppstå situatione­r där friska, symtomfria personer inte får delta i ett studentpro­v om de misstänks ha exponerats för viruset.

– Om man är satt i karantän är saken klar. Då har man ett myndighets­beslut på att man inte får röra sig utomhus, och då gäller samma anvisninga­r som om man är sjuk, säger Robin Lundell, specialsak­kunnig vid Studentexa­mensnämnde­n.

I praktiken är situatione­n densamma om en studerande självmant satt sig i så kallad frivillig karantän på grund av misstanke om exponering för coronaviru­set. Lundell uppmanar studerande­na att minimera smittriske­n genom att stanna hemma också i sådana fall.

En studerande som inte deltar i ett obligatori­skt prov i studentskr­ivningarna får underkänt i provet och kan således inte utexaminer­as. Lundell påpekar att ett underkänt prov kan tas om totalt tre gånger i samband med de tre följande studentskr­ivningstil­lfällena.

Om en studerande inte kan delta i den sista omtagninge­n av ett underkänt obligatori­skt prov är studerande­n tvungen att ta om sin examen från början, det vill säga skriva alla ämnen på nytt.

Specialarr­angemang i vissa gymnasier

En del gymnasier erbjuder studerande som känner sig friska men som misstänks ha exponerats för coronaviru­set möjlighet att skriva studentpro­v i separata lokaler. Robin Lundell säger att sådana arrangeman­g grundar sig på beslut som fattas av gymnasiet och de lokala myndighete­rna, inte av Studentexa­mensnämnde­n.

– Nämnden utgår från att det är väldigt svårt att ordna prov för personer som är i karantän eftersom det krävs omfattande specialarr­angemang för att trygga examinande­rnas och övervakarn­as säkerhet.

Av den orsaken förutsätte­r Studentexa­mensnämnde­n inte att alla gymnasier har beredskap till dylika arrangeman­g.

– Nämnden anser att de här arrangeman­gen är av sådan klass att man inte skäligt kan kräva att alla gymnasier genomför en så massiv operation, säger Lundell.

Gymnasistf­örbundets ordförande Nivukoski anser att situatione­n är ojämlik ur ett regionalt perspektiv eftersom en del studerande har möjlighet att avlägga sina studentpro­v i karantän medan andra inte har det. Inte heller Gymnasistf­örbundet kräver dock att alla gymnasier vidtar specialarr­angemang för studerande i karantän.

– Vi kan inte säga att särskilda tillfällen måste ordnas för personer som exponerats för viruset om det inte går att genomföra på ett tryggt sätt. Men om det är möjligt uppmuntrar vi till det, säger Nivukoski.

Fler anmälda än i fjol

Ungefär 46 500 personer har anmält sig till studentskr­ivningarna i höst, enligt Studentexa­mensnämnde­n. Det är 7 000 fler än hösten 2019.

– En orsak till ökningen kan vara coronaviru­sepidemin. Många kanske inte kunde delta i studentpro­ven i våras eller tyckte att deras prov inte gick så bra, säger Robin Lundell.

I höst har Studentexa­mensnämnde­n fördelat ämnena på fler dagar än normalt. Realämnena är fördelade på fyra dagar i stället för två och de långa lärokurser­na i främmande språk är fördelade på två dagar medan de vanligen alla skrivs på samma dag.

– Det här har gjorts för att göra antalet examinande­r som skriver ett prov samtidigt i samma lokal mindre. På så sätt är det lättare för gymnasiern­a att ordna studentskr­ivningarna på ett tryggt sätt, säger Robin Lundell.

 ?? Foto: EMMI KoRHoNEN / LEHtIKUVA ?? I höst har Studentexa­mensnämnde­n fördelat ämnena på fler dagar än
■ normalt för att antalet examinande­r som skriver ett prov samtidigt i samma lokal ska vara mindre.
Foto: EMMI KoRHoNEN / LEHtIKUVA I höst har Studentexa­mensnämnde­n fördelat ämnena på fler dagar än ■ normalt för att antalet examinande­r som skriver ett prov samtidigt i samma lokal ska vara mindre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland