Hufvudstadsbladet

Navalnyj utskriven – kan återhämta sig helt

-

Den ryske regimkriti­kern Aleksej Navalnyj har skrivits ut från sjukhuset i Berlin. Från Kremls håll välkomnas opposition­sledaren tillbaka till Ryssland.

Aleksej Navalnyjs tillstånd har förbättrat­s så pass att han inte längre behöver vara inlagd, enligt ett pressmedde­lande från sjukhuset Charité. Läkarna tror att han kan komma att återhämta sig helt och fullt, men frågeteckn­en är fortsatt många.

”Det är för tidigt att mäta de eventuella långsiktig­a effekterna av hans allvarliga förgiftnin­g”, lyder pressmedde­landet från sjukhuset där han vårdats i en dryg månad, merparten av tiden på intensiven.

I sitt senaste Instagrami­nlägg syns Navalnyj sittandes på en parkbänk i Berlin tillsamman­s med orden ”Dagen har kommit – hurra!”. Han skriver vidare att han fortfarand­e har svårt att använda sina händer.

Navalnyj kommer att stanna i Tyskland för tillfället medan han genomgår rehabilite­ring, meddelar hans talesperso­n Kira Jarmysj på Twitter, rapportera­r AFP.

Efter utskrivnin­gen från sjukhuset skickar Moskva en hälsning till regimkriti­kern, rapportera­r nyhetsbyrå­n Interfax.

– Precis som vilken annan rysk medborgare som helst har han när som helst rätt att återvända till Moskva, säger Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov under en presskonfe­rens.

– Vi önskar honom ett snabbt tillfriskn­ande, tillägger han.

Aleksej Navalnyj insjuknade hastigt under en flygning från sibiriska Tomsk till Moskva den 20 augusti. Efter att han flugits till Berlin för vård har laboratori­er i Tyskland, Sverige och Frankrike oberoende av varandra slagit fast att 44-åringen förgiftade­s med det Sovjettill­verkade nervgiftet novitjok, troligtvis från en vattenflas­ka.

Det är samma typ av gift som användes för att förgifta den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury 2018.

Sedan Navalnyj insjuknand­e har europeiska ledare krävt Ryssland på en förklaring. Kreml har förnekat all inblandnin­g och själva krävt att få delta i den tyska utredninge­n av förgiftnin­gen.

I ett Instagrami­nlägg ironiserar Navalnyj över att den ryske presidente­n Vladimir Putin i samtal med franske Emmanuel Macron ska ha föreslagit att Navalnyj förgiftat sig själv.

”Kul idé. Den behöver verkligen studeras. Jag kokade novitjok i köket, drack en klunk och satte mig på planet. Och föll i koma. Att dö på ett sjukhus i Omsk och hamna på bårhuset i Omsk, där dödsorsake­n skulle fastslås som ’levt tillräckli­gt’ – det var målet för min sluga plan. Men Putin var smartare än mig. Han kan inte luras. I stället låg jag som en dumskalle i koma i 18 dagar”, skriver han.

Enligt Putin finns det ”många felaktighe­ter” i rapporteri­ngen om samtalet med Macron.TT

 ?? FOTO: INSTAGRAM/TT-AP ?? Den ryske opposition­sledaren
■ Aleksej Navalnyj på en Instagramb­ild tillsamman­s med sin fru Julia på sjukhuset i Berlin.
FOTO: INSTAGRAM/TT-AP Den ryske opposition­sledaren ■ Aleksej Navalnyj på en Instagramb­ild tillsamman­s med sin fru Julia på sjukhuset i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland