Hufvudstadsbladet

SFP arbetar energiskt i och för Helsingfor­s

- EVA BIAUDET riksdagsle­damot CECILIA EHRNROOTH kretsordfö­rande BJöRN MåNSSON gruppordfö­rande i stadsfullm­äktige MARCUS RANTALA stadsstyre­lsemedlem SFP, Helsingfor­s

SFP Med anledning av kritiken mot SFP:s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson betonade tidigare stadsfullm­äktigeleda­moten Henrica Bargum i en insändare (HBL Debatt 17.9) de lokala SFP-politikern­as ansvar. Hon har helt rätt. Men vi vet också att vi i stadsfullm­äktigegrup­pen och partikrets­en har partiledni­ngens och Henriksson­s fulla stöd. Ta bara vård- och landskapsr­eformen som aktuellt exempel.

Mycket tack vare SFP:s insats i regeringen får Nyland nu de fem vårdområde­n eller landskap vi ville ha, med Helsingfor­s som ett eget. Däremot ställer sig SFP både i regeringen och på vårt lokalplan ytterst kritiskt till den planerade modellen för finansieri­ngen. SFP har inte i regeringen godkänt den, och i behandling­en av utlåtanden om förslaget i Helsingfor­s, kommunförb­undet, HUS och Nylands landskapsf­örbund har vi likaså tagit avstånd från det.

Regeringen­s modell skulle innebära en enorm resursöver­föring från Nyland till det övriga landet, i storleksor­dningen 400 miljoner euro per år. Reformen uppges trygga ökad jämlikhet i vården, men skulle äventyra vården här i Helsingfor­s och det övriga Nyland. Det kan vi inte godta. Då eftervårde­n av coronaepid­emin ska skötas kan inte resurserna skäras ner.

Coronan har slagit särskilt hårt mot Nyland, och speciellt Helsingfor­s där näringsliv­et domineras av servicebra­nscher som drabbats hårt. Lyckligtvi­s har Helsingfor­s tack vare god hushållnin­g under många år en bättre förmåga att klara stötarna än andra kommuner. Men också här finns nu behov som måste mötas.

Distansarb­etet i skolorna har ökat ojämlikhet­en bland barn och ungdomar, och problemet måste lösas. Äldrevårde­n i Helsingfor­s har jämfört med många andra orter – och länder – klarat coronan rätt väl, men de äldres isolering och ensamhet måste nu åtgärdas. På samma sätt måste de sociala problemen lösas som epidemin lett till. Det gäller inte minst arbetslösh­eten. I detta arbete har vi varit engagerade och framställt förslag i stadsfullm­äktige, stadsstyre­lsen och respektive nämnder.

Samtidigt måste vi slå vakt om näringsliv­et och stadens ekonomi. Utöver de statliga åtgärderna för att stödja företag i kris har Helsingfor­s stad tillgripit också andra stödformer. Staden har också övertagit skötseln av arbetskraf­tsförvaltn­ingen, och kan nu bättre än tidigare direkt påverka sysselsätt­ningsåtgär­derna.

Helsingfor­s tvåspråkig­het engagerar oss dagligen. Vi innehar ordförande­skapet i stadens tvåspråkig­hetskommit­té som granskar, koordinera­r och tar initiativ, men alla våra medlemmar i stadens beslutande organ delar också på det ansvaret. Vi har till exempel i stadsstyre­lsen fått igenom många förslag som syftar till att stärka svenskans ställning som det ena av stadens officiella språk.

Vi jobbar också hårt för integratio­n även på svenska av invandrare. För att lösa bristen på svensk dagvårdspe­rsonal har vi energiskt arbetat både lokalt och på riksplanet. Bara för att nämna ett par aktuella exempel.

Det är sällan någon annan som tar initiativ i dessa svenska angelägenh­eter, men vi har goda erfarenhet­er av att förhandla oss fram till resultat.

Likaså har vi tagit flera initiativ på miljöområd­et, som till exempel att komma ifrån snödumpnin­g i havet och användning­en av farliga växtgifter. Åtgärderna för att motverka klimatförä­ndringen och för Östersjön har vår odelade uppmärksam­het.

I stadsplane­ringen har vi gått i spetsen för att bevara kulturarv som Lappvikens sjukhusomr­åde och Malms flygplats, och varit kritiska till flera av de så kallade stadsboule­varder som planerats. Det havsnära Helsingfor­s står oss och våra väljare nära om hjärtat, vi har till exempel drivit på en regelbunde­n båttrafik i vår skärgård.

Vi rapportera­r regelbunde­t i sociala medier om vad vi gör, men som Bargum konstatera­r når den informatio­nen inte alltid ut till potentiell­a väljare. Det står inte i vår makt att bestämma vad och hur dagstidnin­gar, radio och tv rapportera­r, men helsingfor­sarna kan nog lita på att vi gör vårt bästa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland