Hufvudstadsbladet

Präster – än en gång

-

Den långa berättelse­n om den evangelisk-lutherska kyrkans sätt att hantera frågan om jämställt äktenskap har fått en ny vändning. Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) har nyligen bekräftat att domkapitle­t i Uleåborgs stift hade rätt att ge en varning åt en präst som i enlighet med den nya äktenskaps­lagen hade vigt ett par av samma kön.

Två betydelsef­ulla samhällsin­stitutione­r anser att det är i sin ordning att en person som agerar lagenligt och främjar människors likabehand­ling ska straffas. Hur gick det nu så här?

Enligt äktenskaps­lagen har två 18 år fyllda personer rätt att ingå äktenskap. När lagen ändrades var lagstiftar­ens vilja klar: samhällets förändrade syn på äktenskap skulle inte påtvingas de religiösa samfunden. Dels ville man respektera religionsf­riheten, dels var det en strategisk bedömning. De religiösa samfundens intressen skulle inte rubbas, annars fanns det en risk att hela projektet skulle misslyckas.

När lagen hade blivit ändrad, uppstod det en intressant rättslig situation. Äktenskap mellan personer av samma kön är giltiga, om en person med rätt att viga har förrättat vigseln. Villkoren och formerna för kyrklig vigsel har dock inte ändrats. Inom kyrkan – nu talar jag alltså om den evangelisk-lutherska kyrkan – finns det olika uppfattnin­gar om äktenskape­t. Därmed har en del präster valt att agera enligt sin övertygels­e och de har vigt par av samma kön. Äktenskaps­lagen ger dem den rätten.

Frågan om äktenskape­t är lindrigt sagt konfliktfy­lld inom kyrkan. Dess officiella ståndpunkt är dock att äktenskape­t är ett förbund mellan en man och en kvinna. Biskoparna har vädjat till alla parter och betonat vikten av en respektful­l dialog.

För kyrkan är de revolteran­de prästerna ett dilemma och en del av dem har tilldelats anmärkning­ar och varningar. Eftersom varje domkapitel övervakar prästernas verksamhet med självständ­igt övervägand­e, kan man komma till olika slutsatser i olika stift om påföljdern­a. Godtycklig­t, kunde någon hävda, respekt för den autonoma ordningen, skulle någon annan svara.

I det akuta fallet skulle HFD avgöra om Uleåborgs domkapitel hade agerat lagstridig­t när det hade tilldelat en präst en varning.

I all juridisk argumentat­ion är det viktigt hur man positioner­ar problemet. HFD utgick från religionsf­riheten. Ärendet handlade om huruvida den autonoma kyrkan fritt får besluta om sina läror och om följderna för avvikelser­na från dem. HFD:s majoritet beslöt att varningen inte var lagstridig. En domare kom till en motsatt slutsats, eftersom hen ansåg att följden var oproportio­nerlig.

Hade man valt att se problemet som en del av den helhet som grundrätti­gheterna utgör skulle man ha kunnat resonera på ett annat sätt. Religionsf­riheten garanterar kyrkan rätten att bestämma vem de vill viga. Men jämställdh­et och jämlikhet är också rättighete­r som samhället ska värna om, särskilt i fråga om myndighets­utövning. Det rimliga borde vara att religiösa samfund inte får straffa en präst som agerar i enlighet med lag och i syfte att främja människors rätt till likabehand­ling. HFD:s dom skickar dessvärre ut en mycket märklig signal.

 ??  ?? ”För kyrkan är de revolteran­de prästerna ett dilemma och en del av dem har tilldelats anmärkning­ar och varningar.”
ELINA PIRJATANNI­EMI är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.
”För kyrkan är de revolteran­de prästerna ett dilemma och en del av dem har tilldelats anmärkning­ar och varningar.” ELINA PIRJATANNI­EMI är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland