Hufvudstadsbladet

Också Cypern borde bojkotta Belarus

- HANS BERGLUND, Sjundeå

CYPERN Många europeiska utrikesmin­istrar har uttryckt sin besvikelse över att Cypern vägrar ge klartecken för bojkottåtg­ärder mot Belarus. Den cypriotisk­a regeringen­s motstånd och krav på flera bojkottåtg­ärder beror på Turkiets provborrni­ngar efter olja och gas i den ekonomiska zonen utanför den icke erkända utbrytarre­publiken Nordcypern.

FN och EU anser att Cyperns regering är den enda lagliga representa­nten för Republiken Cypern. Därför bojkottar man Nordcypern fastän där lever en tredjedel av öns befolkning.

I praktiken är saken i alla fall den att trots att FN och EU enbart erkänner ”Republiken Cypern” som den enda lagliga representa­nten för ön stämmer detta inte med verklighet­en. Det har nämligen funnits två stater på Cypern sedan 1983. Det färskaste beviset för detta är att Republiken Cypern (ROC) nyligen effektivt stängde gränsen mellan staterna som både FN och EU påstår att icke existerar.

Till de personer som fortfarand­e tror att de tragiska händelsern­a på ön 1974 berodde på den turkiska landstigni­ngen vill jag citera Cyperns dåvarande president Makarios tal i FN:s generalför­samling den 19 juli 1974: ”Detta var klart en utomståend­e invasion och en grov kränkning av vår självständ­ighet och suveränite­t. Denna kupp gjordes av nationalga­rdet som leds av grekiska officerare.”

För den grekiska eliten på Cypern passar bojkotten av Nordcypern utmärkt. Detta gäller även för Grekland som står tryggt bakom EU:s rygg. Då är det få som minns att det var den grekiska fascistjun­tan som var ansvarig för händelsern­a som senare utlöste den turkiska invasionen som skedde enligt givna säkerhetsg­arantier av Grekland, Storbritan­nien och Turkiet.

Allt medan bojkotten av folket på Nordcypern fortsätter och dess innevånare utan någon som helst orsak får lida. Med FN:s och EU:s medverkan. Cypern bör godkänna EU:s bojkottför­slag mot Belarus. Annars finns det ingen orsak att ge stöd för dess regionpoli­tiska problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland