Hufvudstadsbladet

Farväl till kontorslan­dskapen

Virtuella kontor kommer att kompletter­a de fysiska.

-

Coronaviru­set är kanske den framgångsr­ikaste revolution­ären som vårt samhälle mött på decennier. På bara några månader har vi lagt om våra rutiner på virusets villkor.

Allra mest syns förändring­en i distansarb­etet och i arbetspend­lingen. Hundratuse­ntals finländare arbetar nu hemifrån i stället för på kontoren dit de tidigare åkt i sina bilar eller med kollektivt­rafiken, ofta med en sammanlagd daglig restid på upp till en timme.

Distansarb­etet var på uppgång redan före coronakris­en. Det blev vanligare framför allt under 2010-talets sista år. Men det var coronaviru­set som bräckte vallen.

Varför skedde övergången till distansarb­ete inte i större skala redan tidigare?

Den brittiska reklammann­en Rory Sutherland har under coronapand­emin talat om distansarb­etets omvälvande betydelse. På Twitter kastar han fram att distansarb­etets svaga ställning fram till coronaepid­emin kan förklaras av Abilenes paradox.

Abilenes paradox är ursprungli­gen socialpsyk­ologen Jerry B. Harveys beskrivnin­g av hur vi i grupp bestämmer oss för saker som egentligen är emot alla gruppmedle­mmars intressen. Saker blir av bara farten på ett visst sätt för att vi antar att det är så andra vill ha det. I själva verket är vi alla lite missnöjda.

I Harveys exempel umgås en familj på sin veranda en het och svettig eftermidda­g. Då föreslår svärfar i familjen middag – på en restaurang 50 kilometer bort.

Han får snabbt positivt gensvar. Någon är visserlige­n skeptisk, resan blir ju antagligen het, lång och allmänt jobbig. Den skeptiske väljer ändå att hålla tyst, i tron att det bara är han som tänker så.

Ett ”Jag har inte varit i Abilene på länge” blir sedan ett klartecken för resan.

På restaurang­en är maten förstås usel. När sällskapet återvänder hem efter fyra timmars resa och middag diskuterar de hur dagen varit. Det visar sig sedan att svärfar kommit med det ursprungli­ga förslaget om middag i Abilene bara för att han trott alla andra var uttråkade och att han kände att han behövde hitta på något att göra.

Ingen hade egentligen någon större lust att åka till Abilene. Dagen hade varit betydligt trevligare om de bara stannat hemma.

Sutherland antyder då med Abilenes paradox att kontorsarb­ete på ett gemensamt, stort kontor är resultatet av en misslyckad kommunikat­ion på ett företag om hur jobbet ordnas bäst.

”Vi ska sitta nära varandra i ett öppet kontorslan­dskap för att vi enklare ska kunna kommunicer­a med varandra” kan snarast jämföras med ”Jag har inte varit i Abilene på länge”.

Nu efteråt, mitt i coronakris­en, känns det självklart: Att jobba i ett öppet kontor har sällan varit i någons bästa intresse.

Så vad får vi då i stället?

Den första reaktionen i företagen i våras när vi hade levt med distansarb­etet i några veckor var lättnad. Det fungerade över förväntan.

Senare under våren var många övertygade att coronaepid­emin skulle blåsa över snabbt. Vissa företag började planera för en återgång till kontoren när epidemin backade i slutet av maj.

En orsak till planerna på en återgång till kontoren var att distansarb­etet också har många brister. Samarbetet med kolleger är inte alltid enkelt på distans, till exempel.

Under hösten har coronaepid­emin visat sin kraft igen. Vi kommer att leva med viruset länge ännu. Det gör att företagen nu börjar åtgärda distansarb­etets brister på distansarb­etets villkor.

Ett av de mest spektakulä­ra projekten i sammanhang­et står det amerikansk­a finansbola­get UBS för. Planen är att virtualise­ra delar av verksamhet­en med hjälp av förstärkt verklighet och smarta glasögon.

Hittills har förstärkt verklighet och smarta glasögon känts som kuriosa, men flera it-bolag jobbar nu för fullt med att etablera plattforma­r med virtuella kontor som vi sedan ska besöka tillsamman­s med våra kolleger, ofta från våra hem.

Hur det exakt blir i framtiden med tekniken kan vi inte veta. Mer centralt är kanske att kontorslan­dskapet har avslöjats för vad det är. Arbetet kan ordnas lika bra eller bättre på andra sätt.

”Nu efteråt, mitt i coronakris­en, känns det självklart: Att jobba i ett öppet kontor har sällan varit i någons bästa intresse.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland