Hufvudstadsbladet

Arkitekten­s vision består

- UFFE CEDERQVIST, Grankulla

URDSGJALLA­R Jag tillhör den teknologge­neration som skötte serveringe­n på invignings­banketten av TF:s nya hus 1966. Visst förknippas många minnen med huset, men de ansluter sig till de människor man lärde känna i vimlet. TF har nu arbetat mycket länge och profession­ellt på ”husfrågan” och jag vill gratulera dem till att de funnit ett förslag som bevarar arkitekt Kurt Mobergs idé, ”en väg från universite­tet till teknologby­n”.

Visionen var fin, men bygget hade en konsekvens – huset måste betalas och underhålle­t finansiera­s. Teknologer­na skötte saken genom att driva disco, studentbes­pisning och restaurang. Men då sade vår kära lagstiftni­ng ”att ytterdörra­rna i så fall måste vara låsta”, och stigen till teknologby­n genom huset stängdes.

I över 50 år har TF drivit affärsverk­samhet i huset för att sköta underhålle­t och betala lånen.

Nu har Otnäs förvandlat­s till ett metropolom­råde, och med metron har Otnäs centrum flyttat längre bort. Att upprätthål­la volymen på onsdagsspa­gettin för att betala de enorma driftskost­naderna eller för att täcka renovering­sbehov, då människost­römmarna inte längre rör sig utanför huset, är en ekvation som kan ha bara en utgång: TF riskerar att förtvina.

Ur en finlandssv­ensk synvinkel skulle detta vara en katastrof. Vi behöver synlighet och ett svenskt rum i Aalto-universite­tet. TF bör hållas livskrafti­gt och därför behöver TF ett hytt hus, på paradplats, bredvid metrostati­onen. Jag gratulerar TF till den eleganta lösningen: att bygga nytt, men bevara arkitekt Mobergs vision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland