Hufvudstadsbladet

Myteriet kryper allt närmare på Camp Nou

- JONAS VON WENDT reporter

luis suarez ville inte lämna klubben och Lionel Messi ville absolut inte att hans trogne vapendraga­re skulle sticka någonstans.

En affär med Juventus blev inte av och då blockade Barcelonas kontrovers­ielle och den bland fansen omåttligt impopuläre ordförande­n Josep Maria Bartomeu övergångar till toppkonkur­renter i den spanska ligan.

Tidigare meddelade både Bartomeu och nye tränaren Ronald Koeman att Suarez tjänster i klubben inte längre är önskvärda.

Tuppfajten mellan Lionel Messi och Bartomeu känner alla till vid det här laget och den argentinsk­a superstjär­nans tandgnisse­l har knappast blivit mindre då det nu står klart att klubben låter Suarez gå mer eller mindre gratis till Atletico Madrid, till en klubb som i allra högsta grad är en konkurrent till Barcelona.

Suarez har tjänat klubben utmärkt under sina sex år med 198 mål på 283 matcher som facit. Uruguayane­n hade helst fortsatt i Barcelona men Koeman ville inte höra på det örat.

Då Bartomeu dessutom blockade övergångar till inhemska storlag rann bägaren över för Suarez som hotade med att gå ut i medierna och berätta allt.

Det fick Bartomeu, som fått mera ovett än den spanska ex-kungen Juan Carlos i katalanska medier under det senaste året, att ändra ståndpunkt.

Suarez till Atletico för ynka fyra miljoner euro. Barca slipper visserlige­n anfallaren­s monsterlön på 30 miljoner euro om året men en bra affär är det ändå inte.

Messi ville som bekant lämna klubben i somras men tvingades stanna kvar en säsong till. Nästa sommar kan han lämna klubben gratis.

För Messi hade klubben garanterat fått allt mellan 150 och 250 miljoner euro om man sålt i somras. Och dessutom blivit av med argentinar­ens veckolön på en miljon euro i veckan.

En smart affärsman hade ännu fått 30–40 miljoner euro för Suarez. I stället nöjde man sig med fyra miljoner totalt och allt man blev kvar med är en missnöjd och omotiverad superstjär­na.

Barcelona befinner sig i ekonomiskt trångmål och varje miljon är välkommen. Att Bartomeu, som gjort en mer än hyfsad karriär som affärsman, i det läget väljer att slänga bort reda pengar i stället för att svälja sin stolthet skvallrar om ett aningen för stort och sårbart ego.

Missnöjet som pyr inom klubben ligger på den nivån att det knappast behövs mer än en gnista för en regelrätt eldsvåda. Motsättnin­garna är många och komplicera­de och i det läget kunde en tränare med känsliga känselsprö­t och med en förmåga att skapa lite mys runt sig varit den rätta medicinen.

Att i det läget ta in Ronald Koeman känns som rena rama ryska, eller i detta fall, holländska ruletten. Koeman är en tämligen arrogant och självmedve­ten produkt av den nederländs­ka fotbollssk­olan.

Som spelare var han grym, som tränare så här långt knappast av den kategori som en klubb av Barcelonas kaliber borde sukta efter.

Premiär hemma mot villarreal på söndag. Den gamla klyschan om att laget behöver en bra inledning på ligasäsong­en har sällan stämt bättre in.

Att matchen spelas utan publik är kanske lika bra. Hade knappast rått någon karnevalss­tämning på Camp Nou under rådande omständigh­eter.

”Missnöjet som pyr inom klubben ligger på den nivån att det knappast behövs mer än en gnista för en regelrätt eldsvåda.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland