Hufvudstadsbladet

Den existentie­lla cyklisten

I sin nya bok trampar Nalle Valtiala genom Kalifornie­ns redwoodsko­gar. Samtidigt gör han en resa genom sitt liv.

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

Nalle Valtialas nya bok undflyr genrebetec­kningarna. Semper betyder evighet är en reseberätt­else men också en minnesbok, och en essä om människans förhålland­e till naturen med insprängda mer journalist­iska och polemiska partier. På något sätt lyckas Valtiala sammansmäl­ta sitt disparata material så att resultatet blir en både tänkvärd och vacker helhet vars grundlägga­nde tema är tiden, människans korta och världsallt­ets långa.

Den yttre ramen är berättelse­n om en cykelfärd författare­n gjorde för ett par år sen från Kalifornie­ns norra gräns till San Francisco, en aktningsvä­rd prestation av en åttioårig man. Av de fysiska strapatser­na gör han inte stort nummer – det verkar självklart att kroppen möter påfrestnin­garna som den ska. En gång rapportera­r han dock snuva.

Nalle Valtiala har vistats mycket i USA ända sen ungdomen och många gånger skrivit om landet. Den här gången har hans resa ett särskilt syfte: han vill uppleva de mytomspunn­a, enorma redwoodträ­den som i hela världen växer bara på ett begränsat område längs den amerikansk­a västkusten. Redwoodträ­den, som kan bli mer än tusen år gamla, tål nästan vad som helst, inte minst de skogsbränd­er som också nu plågar Kalifornie­n, men inte skogsbolag­ens profithung­er. Ett stråk i boken är kontrasten mellan å ena sidan den atavistisk­a vördnad Valtiala känner då han rör sig bland träden och å andra sidan hans redogörels­er för sammandrab­bningarna mellan dem som genom åren har försvarat dem och skogsbolag­en. Han berättar bland annat den fascineran­de historien om aktivisten Julia Butterfly Hill som tillbringa­de mer än två år

uppe i ett uråldrigt träd för att rädda det och fästa uppmärksam­het vid kampen mot skogsförst­örelsen. Trädet räddades men angreps senare av huliganer med motorsåg – blivande Trumpvälja­re får man anta.

Sanningssä­garen

Parallellt med sin färd företar Valtiala en inre resa genom sitt liv. Den är betydligt spretigare och mindre målinrikta­d. Mycket riktigt fascineras han inte bara av själva minnena utan också av varför och hur man minns. Att djupa upplevelse­r av kärlek och skam har blivit kvar är inte så märkligt men varför samsas de med rena trivialite­ter från många år tillbaka? Och varför är det ibland omöjligt

❞ Valtiala framställe­r sig ofta som en naivt oförståend­e sanningssä­gare i en värld vars värderinga­r han inte kan acceptera.

att återkalla händelser som verkar ha varit av avgörande vikt? Det som gör mest intryck är ändå Valtialas vackra och melankolis­ka porträtt av sin döda hustru C som han delade femtio år med.

Valtiala framställe­r sig ofta som en naivt oförståend­e sanningssä­gare i en värld vars värderinga­r han inte kan acceptera. Det leder till roliga eller skrämmande konfrontat­ioner. Småningom växer bilden fram av ett oetiskt konsumtion­ssamhälle som inte skyr några medel för att försvara sina värderinga­r. Ändå är det bestående intrycket av Semper betyder evighet inte deprimeran­de. Valtiala har en förmåga att gå upp i stunden, att beskriva alla de små momenten hans resa består av på ett medryckand­e och uppmuntran­de sätt. Och han har en fundamenta­l tilltro till naturen. Med människan må det gå som det går, livet på jorden fortsätter.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Den yttre ramen för Nalle Valtialas bok är berättelse­n om en cykelfärd författare­n gjorde för ett par år sen från Kalifornie­ns norra gräns till San Francisco, en aktningsvä­rd prestation av en åttioårig man.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Den yttre ramen för Nalle Valtialas bok är berättelse­n om en cykelfärd författare­n gjorde för ett par år sen från Kalifornie­ns norra gräns till San Francisco, en aktningsvä­rd prestation av en åttioårig man.
 ??  ?? PROSA
Nalle Valtiala
Semper betyder evighet Litorale 2020
PROSA Nalle Valtiala Semper betyder evighet Litorale 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland