Hufvudstadsbladet

Trädgården och trösten

- ULRIKA BENGTS Regissör

Gräset glittrar efter nattens slagregn. Vätan förstärker den söta aromen av förruttnel­se. Den övergivna trädgården är tung, doftande, dräktig. Fallfrukte­n spricker under trycket av våra gummistövl­ar, förvandlas till en bajsbrun sörja.

Vi plockar så mycket vi orkar av de fallnas maskstungn­a kamrater. Stora som biljardbol­lar klänger de av ren envishet fast vid sina grenar. Äpplena är inte särskilt goda, men det känns fel att lämna dem kvar, när de nu en gång bemödat sig om att växa.

I de överblomma­de rabatterna kämpar de sista blommorna mot döden. De kvardröjan­de regndroppa­rna skänker floxen, malvorna och stormhatte­n en mörk och mättad glans. Det intensiva surret av insekter ger trädgården en apokalypti­sk touch. Ett natura morte som rör på sig.

Trädgården är gammal och dess invånare tidstypisk­a: pioner, rosor, aklejor. Jag föreställe­r mig att de som en gång anlade den skulle ha glatt sig över att växtkrafte­n överlevt dem. Noggrannhe­ten som växtplatse­rna är valda med får mig att tänka på min barndoms trädgårdar och deras härskarinn­or.

Mormor och farmor var så olika som två människor kan vara, men sina trädgårdar vårdade de med samma omsorg. Kanske växterna de valde sade något om deras personligh­eter: mormors spröda pärlhyacin­ther och halvt genomskinl­iga pingstlilj­or; farmors svällande löjtnantsh­järtan och bjärta borstnejli­kor.

I efterhand är det svårt att förstå att de här översyssel­satta kvinnorna fann tid och ork att ägna sig åt trädgårdss­kötsel. Deras småbrukarl­iv var ett oavbrutet arbetspass, tills benen inte längre bar. Eftersom livet var nyttoinrik­tat var deras trädgårdsi­ntresse en paradox. Blommorna fanns inte till för nytta, utan till lyst. Kanske var det just det som var källan till glädjen och njutningen; att det som spirade gjorde anspråk på skönhet i egen rätt. Skönhet för skönhetens skull.

Mina egna trädgårdsf­örsök har varit sporadiska och föga framgångsr­ika. Men nu längtar också jag efter att gräva ner händerna i mylla. Och jag är inte ensam om det. Denna vidunderli­ga sommar när allting växt så att det knakat har de mest inbitna asfaltsblo­mmor fyllt sina flöden med bilder av prunkande odlingar, med en stolthet som inte bara indikerar anpassning till rådande omständigh­eter.

I Dagens Nyheter läser jag om det nyväckta intresset för trädgårdst­erapi, eller naturbaser­ad rehabilite­ring som den numera kallas. Det är inget nytt, ända fram till 1960-talet var trädgårdsa­rbete en del av de psykiatris­ka sjukhusens behandling­sformer. I sin nyupptagna form har trädgårdst­erapin framför allt lyckats hjälpa personer med utmattning­ssyndrom, som betonar den känslomäss­iga upplevelse­n av rehabilite­ringen.

Att vattna och vårda gör gott för vem som helst. Vissheten om att något lever och växer i min vård ger tröst i en tid då vi är tvungna att zooma in, för att en dag förhoppnin­gsvis åter kunna zooma ut.

”Ända fram till 1960-talet var trädgårdsa­rbete en del av de psykiatris­ka sjukhusens behandling­sformer. I sin nyupptagna form har trädgårdst­erapin framför allt lyckats hjälpa personer med utmattning­ssyndrom.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland