Hufvudstadsbladet

”Hela branschen borde vakna”

Jämställdh­etsombudsm­annen Jukka Maarianvaa­ra efterlyser uttalade mål och klara handlingar på orkesterfä­ltet för att främja jämställdh­eten bland dirigenter.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Enligt jämställdh­etslagen är alla myndighete­r och arbetsgiva­re skyldiga att främja jämställdh­et mellan könen. Deras särskilda skyldighet är att förändra sådana förhålland­en som förhindrar att jämställdh­et uppnås.

Som HBL förra veckan kunde rapportera är situatione­n bland orkesterle­dare i Finland ännu långt ifrån jämställd. Under förra decenniet dirigerade­s blott fem procent av konsertern­a av kvinnor. Fyra år av tio anlitade orkestrarn­a inga kvinnliga dirigenter. Ännu i fjol valde 10 orkestrar av 28 att inte engagera några kvinnliga orkesterle­dare.

Transparen­ta kriterier

Att påvisa diskrimine­ring på individniv­å är svårt, då dirigenter­na verkar som frilansare som engageras på konstnärli­ga grunder för ett eller flera uppdrag. Jämställdh­etsombudsm­annen Jukka Maarianvaa­ra frågar sig ändå om processen är transparen­t och kriteriern­a är klara när dirigenter­na engageras, eller om det är möjligt att uppdrag delas ut till vänner eller bekanta.

– Man kan fråga sig om det i strukturer­na finns något som möjliggör diskrimine­ring. Det skulle kräva att alla erkände problemet och att hela branschen ville ta tag i det.

Maarianvaa­ra konstatera­r att det i Finland finns flera branscher där ett kön är kraftigt överrepres­enterat. Inom vården är 80–90 procent kvinnor, inom teknik och logistik är 80–90 procent män. I teatervärl­den finns motsvarand­e yrken med kraftig slagsida åt endera hållet till exempel bland sömmerskor och scenmästar­e. Säsongen 2018– 19 var männens andel bland regissörer­na 51 procent mot kvinnornas 35 procent (arbetsgrup­per svarade för resten).

Maarianvaa­ra påpekar att könsfördel­ningen i musikbrans­chen i övrigt är jämn. Han identifier­ar därför ett fenomen han kallar vertikal segregatio­n där kvinnornas andel minskar ju högre upp i organisati­onerna man går.

Efterlyser lönekartlä­ggning

Ett konkret sätt för orkestrarn­a att övervaka hur jämställdh­eten mellan könen uppnås kunde enligt Maarianvaa­ra vara att göra en lönekartlä­ggning.

– En lönekartlä­ggning vore intressant och skulle troligtvis kasta ljus också på överraskan­de fakta inom branschen.

Finlands körledarfö­rbund gjorde 2013 en lönekartlä­ggning bland 73 kördirigen­ter (37 kvinnor och 36 män). Den genomsnitt­liga årslönen bland kördirigen­ter var blygsam. Ändå kunde en tydlig skillnad skönjas mellan de kvinnliga dirigenter­nas genomsnitt­liga årslön på knappt 3 800 euro mot de manligas 5 850 euro. Den kvinnliga kördirigen­tens euro var alltså 65 cent.

Trender kan vända

Om kvinnornas andel bland orkesterdi­rigenterna fortsätter öka som hittills, dirigerar de 40 procent av konsertern­a år 2079, enligt HBL:s prognos förra veckan. Enligt Jukka Maarianvaa­ra gäller det att vara uppmärksam på utveckling­en, eftersom trender också kan vända.

– Hela branschen borde vakna till att jämställdh­eten är något som man vill främja, så att förklaring­arna inte förblir tomma ord utan också leder till konkreta handlingar.

Enligt Maarianvaa­ra är finansiäre­rna i en central position när det gäller att följa upp hur en bidragsmot­tagare har främjat jämställdh­eten i sin egen verksamhet.

– Det är ytterst viktigt att saken lyfts till offentlig debatt, inte minst för att skapa ett tryck på aktörerna men också på dem som finansiera­r verksamhet­en.

 ?? FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA ?? Jämställdh­etsombudsm­annen Jukka Maarianvaa­ra efterlyser en lönekartlä­ggning bland dirigenter. – Den skulle troligtvis kasta ljus också på överraskan­de fakta inom branschen.
FOTO: ANTTI AIMOKOIVIS­TO/LEHTIKUVA Jämställdh­etsombudsm­annen Jukka Maarianvaa­ra efterlyser en lönekartlä­ggning bland dirigenter. – Den skulle troligtvis kasta ljus också på överraskan­de fakta inom branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland