Hufvudstadsbladet

Jo Nesbø fick inspiratio­n till ny deckare av sina bröder

En idé om att skriva en bok om två bröder födde Jo Nesbøs nya roman Kungariket. – Jag har använt mitt förhålland­e till mina två egna bröder, även om min relation till dem är mycket bra, säger Nesbø.

- GUNNAR REHLIN/TT

– Även i ett bra förhålland­e mellan bröder finns det alltid konkurrens. Utåt kan man vara ett team, medan det inåt kan vara desto mer sårbart, säger den norske författare­n Jo Nesbø i en Skype-intervju från hemmet i Oslo.

I Kungariket möter vi Roy, som bor på fädernegår­den någonstans uppe på norska landsbygde­n. En dag kommer brodern Carl tillbaka efter många års frånvaro utomlands. Han har storstilad­e planer på att bygga en lyxig fjällresor­t, och mot sin vilja dras Roy, som alltid velat beskydda sin bror, in i detta. Eftersom det är en bok av Jo Nesbø förvånas nog ingen över att det snart barkar åt skogen och att antalet dödsfall till sist inte står Harry Hole-böckerna efter.

”Kan vara befriande”

– Att skriva en fristående bok kan ibland vara befriande. När jag skriver om Harry Hole har jag den storyn att följa, här kan jag tänka fritt. Jag behöver inte tänka på konsekvens­er. Här berättas storyn också i första person, då blir det annorlunda. I Harry-böckerna antyds den inre monologen med handling, här finns det en inre monolog som också ger utrymme för mer humor.

Handlingen i boken har utvecklats efter hand och blivit mer organisk, konstatera­r Nesbø.

– Det är bättre att ha en plan som du inte följer. Jag hade en vision, men den blev förändrad efter hand. Några karaktärer har blivit mer intressant­a, till exempel fick länsmannen en större roll. Karaktärer­na är schackpjäs­er, men jag har empati för dem.

”Både befriande och jobbigt”

Det kommer fler böcker om den plågade Harry Hole, men närmast ger Jo Nesbø ut en novellsaml­ing med ”lite olika historier”.

– Jag gillar att göra något annorlunda. Att skriva noveller är både befriande och jobbigt. Jag älskar romaner, men det finns någonting fräscht i noveller. Jag kan få en idé snabbt, jag skriver och om det blir ett misslyckan­de så kan man slänga den. Det är som att skriva poplåtar för mitt band.

Kungariket har potential att kunna bli en tv-serie, och Nesbø säger att det har diskuterat­s.

– Men det är en tegelsten på 600 sidor, vi får se. Det är som det är i film- och tv-branschen, det har diskuterat­s om en filmatiser­ing av Sonen i många år, men om det talas om tjugo olika projekt så får man vara glad om ett blir av.

Harry Hole är den av hans romanfigur­er som ligger honom närmast, även om Jo Nesbø är noga med att påpeka att han inte är något alter ego, att de är varandras yttersta motsatser. Härom året kom en kritikerså­gad film baserad på Harry-boken Snömannen. En eventuell tv-serie diskuteras nu.

– Vi jobbar lite med det. Vi får se. Den blir kanske av, säger Nesbø.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/TT-NTB SCANPIX ?? – Att skriva en fristående bok kan ibland vara befriande. När jag skriver om Harry Hole har jag ju den storyn att följa, här kan jag tänka fritt, säger Jo Nesbø om sin fristående roman Kungariket.
FOTO: HEIKO JUNGE/TT-NTB SCANPIX – Att skriva en fristående bok kan ibland vara befriande. När jag skriver om Harry Hole har jag ju den storyn att följa, här kan jag tänka fritt, säger Jo Nesbø om sin fristående roman Kungariket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland