Hufvudstadsbladet

Chianti är som Italien på flaska

-

■ Förra helgen besökte jag den årligen återkomman­de internatio­nella matmarknad­en på Narinkens torg i Helsingfor­s centrum. Jag lyckades inte motstå att samla på mig en mängd läckerhete­r. Jag köpte färdigt kryddade och totalt överprissa­tta risottobla­ndningar, härliga salamikorv­ar och aromatiska, långlagrad­e ostar från de italienska försäljarn­a och några goda vita bröd med krispig yta från de franska.

Väl hemma dukade jag upp charkuteri­erna på en bricka tillsamman­s med en skål marinerade oliver och soltorkade tomater, och förkastade därmed all mer invecklad middagspla­nering. Från hyllan plockade jag fram det självklara vinet till – en flaska Chianti.

Chianti är ett rödvin från Toscana i Italien, och görs traditione­llt på druvan Sangiovese. Den har ett rätt så tunt skal och ger därför viner som kan se en aning bleka ut, men som i smaken är förvånande stringenta och flerdimens­ionella. De är med sin sköna syra och lätta örtighet alldeles perfekta matviner.

400897 Antinori Pèppoli 2018,

Italien

■ På Marchesi Antinori, som i dag leds av Piero Antinori och hans döttrar Albiera, Allegra och Alessia, har det odlats vin sedan 1385, Huset kan efter 26 generation­er klart sin sak.

Pèppoli innehåller förutom Sangiovese också en gnutta Merlot och Syrah. Den bjuder på friska och intensiva surkörsbär­snyanser, en aning kaffe och vanilj tack vare ekfatsmogn­ad, och mjuka, lena tanniner. Vinet är perfekt till charkuteri­er och hårda ostar, men även till kycklinggr­yta och olika svamprätte­r.

Pris: 19,98

443037 Borgo Salcetino Lucarello Riserva 2016, Italien

■ Borgo Salcetino är en nykomling i skaran. Det grundades först år 1996 av vinfamilje­n Livon från Friuli, som är en vinregion i nordöstra Italien. Vinerna har dock snabbt vunnit stor framgång i världen, och bland annat belönats med Tre Bicchieri av Gambero Rosso.

Intensivt fruktiga primärarom­er där lingon, hallon och körsbär framträder tydligast, sedan kommer de jordnära tonerna som läder, tobak och stall i den långa, generösa och rätt tanninrika eftersmake­n. Prova vinet till stadigare kötträtter som grillad biff eller viltgryta.

Pris: 22,89

912737 Il Palagio When We Dance 2014, Italien

■ Il Palagios historia daterar ända tillbaka till 1500-talet. Länge var markerna omkring villan försummade och vinernas kvalitet var därefter. I slutet av 1990-talet köpte musikern Sting, som egentligen heter Gordon Sumner, och hans fru Trudie Styler egendomen. I dag är Il Palagio en av de mest exklusiva gårdarna i hela Toscana, som dessutom gör utmärkta viner.

When We Dance är elegant och medelfylli­g och i huvudsak gjord på Sangiovese, med en skvätt Canaiolo och Colorino. Den rätt så strama smaken bjuder på syrliga svarta vinbär, björnbär och lite vanilj, och går fenomenalt bra med till exempel lammpasta.

Pris: 17,90 Finns i Alkos beställnin­gssortimen­t

 ??  ?? Ett glas italiensk Chianti passar utmärkt till ostbrickan med charkuteri­er, oliver och färskt bröd.
Ett glas italiensk Chianti passar utmärkt till ostbrickan med charkuteri­er, oliver och färskt bröd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland