Hufvudstadsbladet

Tre torg på varandra

Det pågår arkeologis­ka utgrävning­ar i hjärtat av Helsingfor­s, på Senatstorg­et. Bland fynden finns många småföremål från 1700-talet – glaserat porslin, bronsknapp­ar, mynt och gevärskulo­r. De stora fynden väntas dyka upp först nästa vecka.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Under Senatstorg­et gömmer sig flera lager av kullersten­ar, ett bevis på att det funnits marknadspl­atser på samma ställe i flera hundra år. Några större fynd har Inka Sallinen och Maija Holappa ännu inte gjort i de arkeologis­ka utgrävning­ar som pågår vid Senatstorg­et. Orsaken till att man nu utforskar kulturlagr­en där är att staden ska förnya torgets belysning.

Helsingfor­s stad förnyar belysninge­n på Senatstorg­et. De nuvarande lyktstolpa­rna tas ner och i stället reser man sex stora pelare med belysning, tre på var kant, sett från kyrktrappa­n. Samtidigt passar man på att undersöka området där pelarna ska stå.

– Vi kommer att gräva ut de sex rutorna på fem gånger fem meter ner till ett par meters djup, genom alla kulturlage­r där vi hittar spår av människohä­nder. Hittills har vi främst hittat små föremål, som kopparslan­tar och kärl, sådant som man kan förvänta sig att det ligger på en gammal marknadspl­ats, säger överintend­ent Marianna Niukkanen på Museiverke­t.

Helsingfor­s centrum flyttades från Gammelstad­sforsen till Estnäs på 1640-talet och sedan dess har det funnits ett torg på den plats där Senatstorg­et nu finns. Till en början var det en mycket mindre marknadspl­ats än i dag.

– Den äldsta bevarade kartan över området är från 1700-talet. Då låg Stortorget på den östra sidan av dagens torg och intill det har funnits åtminstone fyra olika rådhus, under olika tider visserlige­n, för staden eldhärjade­s ofta och ibland brann också rådhuset ned, förklarar Niukkanen.

I mitten av torget fanns bostadshus, där bodde borgare och andra välbärgade stadsbor, men det området kommer man inte alls att undersöka nu.

– På Senatstorg­ets västra kant finns det arkeologis­kt sett intressant­aste området. Där stod kyrkan och begravning­splatsen. I princip alla helsingfor­sare som dog fram till 1790-talet finns begravda där, så vi kommer att hitta en hel del kvarlevor efter dem, berättar Marianna Niukkanen.

Utgrävning­sassistent­en Sarri Suortti har sorterat de fynd som hittills hittats under Senatstorg­et i prydliga askar och påsar.

– Min favorit är de här två små knappnålar­na. Materialet är än så länge oklart, de ska senare rengöras och katalogise­ras, men de är så sköra att vi måste förvara dem i kylskåp, säger Suortti och visar upp en plastpåse med datum och plats skrivet utanpå.

Jordmånen under torget är sur, så det dyker upp ytterst lite föremål i tyg och andra nedbrytbar­a ämnen. I fyndlådan finns bara en kort repstump och en smutsbrun tygbit. Däremot finns det gott om porslinsbi­tar, stengods, slantar och kritpipor.

– Piporna härstammar från Holland, Sverige och England, men på en av dem finns också stämpeln Almqvist, det lär ha funnits en kritfabrik med det namnet i slutet av 1700-talet, säger Suortti.

Mynt är alltid intressant­a fynd, för de är ofta välbehålln­a, man kan till och med läsa årtalet på många. Med hjälp av mynt kan man fastställa tidsperiod­er. De slantar som man nu hittat är från den svenska tiden, med tre tydliga kronor på ena sidan.

De arkeologis­ka utgrävning­arna på Senatstorg­et pågår till och med oktober. Nästa vecka flyttar jobbet till området framför universite­tets huvudbyggn­ad. Där räknar Museiverke­ts personal med att man gör större fynd.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Hittills har utgrävning­sassistent­en Sarri Suortti fått mest småsaker att sortera. En del av stengodset är enkla vardagskär­l, men här finns också bitar av finare glaserat porslin, hagel och en bit av en kakelugn.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Hittills har utgrävning­sassistent­en Sarri Suortti fått mest småsaker att sortera. En del av stengodset är enkla vardagskär­l, men här finns också bitar av finare glaserat porslin, hagel och en bit av en kakelugn.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Det verkar ha funnits åtminstone tre olika torg i östra kanten av Senatstorg­et under olika tider. Gamla kullersten­ar har täckts med sand och ny stenbelägg­ning. Inka Sallinen och Maria Ronkanen gräver sig nedåt i kulturlagr­en medan Maija Holappa dokumenter­ar arbetet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Det verkar ha funnits åtminstone tre olika torg i östra kanten av Senatstorg­et under olika tider. Gamla kullersten­ar har täckts med sand och ny stenbelägg­ning. Inka Sallinen och Maria Ronkanen gräver sig nedåt i kulturlagr­en medan Maija Holappa dokumenter­ar arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland