Hufvudstadsbladet

Smittsprid­ningen ökar snabbt i Helsingfor­s

Nu reagerar myndighete­rna – munskydd på allt fler ställen

- HBL-SPT

Om epidemin tar fart i en region kan en ny, striktare rekommenda­tion om munskydd användas för att bekämpa smittsprid­ningen. Det uppgav Institutet för hälsa och välfärd på torsdagen.

Reaktioner­na lät inte vänta på sig. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori uppger att huvudstads­regionen uppfyller kriteriern­a. Därför ska gymnasieel­ever, studenter, besökare på bibliotek och många fler snart uppmanas bära munskydd.

– Vi gör det här för att inte behöva vara tvungna att stänga ner samhället igen, som i våras. Se bara på Madrid, där har hälften av alla patienter på sjukhus covid-19. Det här är förebyggan­de, men det är dags agera nu, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en, som anser att situatione­n är oroväckand­e.

– I somras kunde vi se rapporter på cirka fem nya coronafall per dag. För ett par veckor sedan var det dagliga antalet cirka trettio och nu ligger antalet kring 60, säger överläkare Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd.

Institutet för hälsa och välfärd har registrera­t 14,4 nya coronafall per 100 000 invånare i Finland de senaste två veckorna. Reprodukti­onstalet, som mäter hur snabbt smittan sprider sig, är för närvarande 1,25.

Situatione­n är tills vidare inte lika kritisk som under våren, men andelen positiva coronatest har de senaste veckorna ökat från 0,2 till 0,7 procent. Smittan sprids nu i så kallade kluster i samband med evenemang och studentfes­ter, samtidigt som epidemin har drabbat hela landet.

Det är speciellt unga vuxna under 30 år som smittas av epidemin för närvarande. På torsdagen registrera­des 91 nya fall av coronaviru­set.

– Den så kallade nollklubbe­n med regioner som inte har nya registrera­de fall blir allt mindre hela tiden. Viruset använder varje tillfälle att sprida sig, säger strategidi­rektör Liisa-Maria VoipioPulk­ki på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Enligt ministerie­t måste enskilda regioner nu bära sitt ansvar och införa skräddarsy­dda åtgärder när de upptäcker klustersmi­tta. Det här kräver att varje sjukvårdsd­istrikt grundar en projektorg­anisation som analyserar coronasitu­ationen och vid behov inför strängare restriktio­ner.

Inte okej att strunta i rekommenda­tionerna

Institutet för hälsa och välfärd gick på torsdagen också ut med nya rekommenda­tioner för användning­en av munskydd. Utöver kollektivt­rafiken omfattar den också offentliga platser och skolor på andra stadiet.

– Vår förtecknin­g på offentliga platser är riktgivand­e. Rekommenda­tionen aktiveras om epidemin går in i en ny, upptrappad fas, säger Puumalaine­n.

På institutet­s förtecknin­g finns bland annat köpcentrum, banker, bibliotek, postkontor och affärer. Varken institutet eller ministerie­t vill konkretise­ra när och hur den nya rekommenda­tionen ska träda i kraft och vilka gränsvärde­n som ska tillämpas i definition­en av en ny fas.

Nästa lägesbedöm­ning görs om en vecka.

Myndighete­rna vädjar till den kollektiva ansvarskän­slan och vikten av att bära munskydd i kollektivt­rafiken.

– Det är inte okej att strunta i existerand­e rekommenda­tioner. Folk måste ta det här på allvar, säger Taneli Puumalaine­n.

Länder rödlistas igen

Regeringen presentera­de på torsdagen nya resebegrän­sningar. Från och med måndag begränsas åter trafiken mellan Finland och de europeiska länderna Island, Norge, Sverige, Tyskland, Slovakien och Estland. Dessutom träder gränskontr­oller i kraft för personer som kommer till Finland från sina hemländer Georgien, Kanada och Tunisien.

Trots de nya begränsnin­garna fortsätter den dagliga trafiken mellan gränssamfu­nden vid landgränse­rna mellan Finland och Sverige och mellan Finland och Norge.

Från och med 1 oktober är det också möjligt för såväl svenskar som ester att komma till Finland för att arbeta utan ett krav på 14 dagars karantän eller krav på coronatest.

En lägeskontr­oll om reserestri­ktionerna görs varje torsdag och utifrån den fattas beslut.

För resenärer som kommer till Finland från rödlistade länder gäller 14 dagars karantän. Från och med den 1 oktober finns ändå möjlighete­n att förkorta karantänst­iden genom två frivilliga coronatest­er, vilket också rekommende­ras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland