Hufvudstadsbladet

Därför lönar sig korruption och mutor, skattebedr­ägerier, narkotikab­rott, människoha­ndel och annan organisera­d brottsligh­et: delvis på grund av sävliga banker.

Länge har första försvarsle­det mot penningtvä­tt – bankerna – läckt som ett såll. Kontrollsy­stemet är tandlöst och böterna närmast symboliska.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Varför lönar sig korruption och mutor, skattebedr­ägerier, narkotikab­rott, människoha­ndel och annan organisera­d brottsligh­et? En delförklar­ing är allmän sävlighet hos bankerna, som utgör navet i en global verksamhet där svarta pengar blir vita.

Internatio­nella storbanker medverkar till penningtvä­tt i kolossal skala. Det antyder rapporter om misstänkta transaktio­ner under åren 2000–2017 som har läckt från den amerikansk­a finanspoli­sen Fincen. Ju fler lager av transaktio­ner, gärna med avstickare i brevlådefö­retag och skattepara­dis, desto svårare är det att skala löken och härleda sekinernas brottsliga ursprung. Via en lång och invecklad kedja överföring­ar hjälper mellanhänd­er som JP Morgan, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank och Barclays att sopa igen spåren. I Finland har Nordea seglat upp i rubrikerna, men det bristfälli­ga materialet väcker än en gång fler frågor än det besvarar. Trots klassiska kännetecke­n på brott är dokumenten inga slutgiltig­a bevis, snarare krävs fördjupad research och utredning.

Penningtvä­tthärvorna avlöser varandra. I fjol utpekades suspekta transaktio­ner vid Danske Bank i Baltikum. Också Swedbank och SEB har tvingats gå igenom smutsig historisk byk. Alltsamman­s bekräftar läsarens vaga känsla av att det är fuffens å färde i finansvärl­den, men nyanserna uteblir. Skandaltrö­ttheten växer, bankernas renommé lider, liksom personalen­s arbetsmora­l och engagemang. Ett reformarbe­te pågår i det tysta, men resultaten låter vänta på sig.

Varför känns frågan om penningtvä­tt så abstrakt? Hur ska vi greppa helhetsbil­den? För det första bör vi inse att nordiska banker utgör kuggar i ett globalt maskineri. Penningtvä­tt kräver världsomfa­ttande krafttag: koordinera­d samverkan mellan banker och myndighete­r i alla länder. Men den politiska viljan haltar, liksom ledarskape­t.

Den senaste dataläckan utgör ett litet fragment av vad som måste betraktas som ett kalejdosko­p. Hur man än vänder och vrider på uppgiftern­a uppstår ingen nykter helhetsbil­d, bara spännande men förbryllan­de mönster. Att hantera olagliga penningflö­den är lika vågsamt som lönsamt: profiten överträffa­r i regel riskerna. Nystar man ut det hela framträder ett globalt nätverk av juristbyrå­er, revisorer och bankirer, ofta med koppling till skattepara­dis.

Cheferna för en av dessa advokatbyr­åer har hävdat att skattepara­disen är en ”naturlig motkraft” mot välfärdsst­aternas ”skattefört­ryck”. Ofta handlar det om storskalig brottsligh­et, men likaså om exploateri­ng av lagliga kryphål. En diskutabel skattemora­l råder hos diktatorer, korrupta politiker, maffiaboss­ar, oligarker och knarkbaron­er, men också hos storföreta­g, kunglighet­er och extremt förmögna affärspers­oner, liksom hos elitidrott­are och kändisar. Skattesvin­net från inkomstska­tt bland medelklass­en i Skandinavi­en har beräknats ligga på 3 procent, jämfört med 25–30 procent bland den absoluta inkomsttop­pen.

Tvättomate­n rullar vidare så länge straffen inte är kännbara nog. Lägger vi själva juridiken åt sidan ser vi pudelns kärna: en moralisk bankrutt som urholkar skattebase­n och den samhälleli­ga tilliten. Enligt Tax Justice Network äter penningtvä­tt upp skatteintä­kter, ökar skattetryc­ket på medelklass­en, försvagar förvaltnin­gen, höjer risken för korruption och drabbar företag som följer spelregler­na.

Banker som snubblar över transferer­ingar utan legitimt syfte eller med ljusskyggt ursprung bör hissa röd flagg. Även om bankerna på senare år har försökt klippa av kontakten med misstänkta kunder och skärpa rutinerna måste också tillsynsmy­ndigheter och polis mångfaldig­a resurserna – och koordinati­onen – för att kunna utreda och lagföra brottsligh­eten. Till dess förblir systemet tandlöst och lagens långa arm bakbunden. En handfull internatio­nella storbanker har ruskat av sig kritiken och bemött symboliska böter med en axelryckni­ng. Kartan över den snåriga djungeln av ekobrottsl­ighet är inte komplett, men den moraliska kompassen är definitivt ur spel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland