Hufvudstadsbladet

Riksdagen motarbetar viruset.

Samstämmig­het och gemensam oro rådde då riksdagens ledamöter diskuterad­e ett för frågetimme­n nytt ämne: mobbning och våld.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

En rekommenda­tion om att bära munskydd under plenum trädde i kraft i går. Bakom rekommenda­tionen ligger Institutet för hälsa och välfärd och riksdagens företagslä­kare. Rekommenda­tionen trädde i kraft omedelbart. Under torsdagens frågetimme oroade sig såväl opposition­en som regerinspa­rtierna för den mobbning och det våld som förekommer i skolorna i Finland. – Mobbning och våld har blivit den finländska skolans sorgliga vardag och vi får inte längre bara stänga våra ögon, sade De grönas Inka Hopsu.

Efter att coronaviru­set och åtgärderna kring bekämpning­en av epidemin det senaste halvåret präglat riksdagens frågetimme på senare tid, dök på torsdagen ett nytt ämne upp i plenisalen. Opposition­en är starkt oroad över den mobbning och det våld som förekommer i skolorna i Finland.

Det senaste fallet som väckt stor uppmärksam­het är misshandel­sfallet som skedde i ett lågstadium i Vanda förra veckan. En sjätteklas­sare skadades då klasskamra­ter både sparkade och slog eleven på skolgården.

Polisen meddelade på torsdagen att alla misstänkta nu har hörts. Eftersom de är under 15 år är de inte straffrätt­sligt ansvariga, och de fortsatta åtgärderna sker i samarbeta med andra myndighete­r.

– Polisen tvingas varje vecka ingripa i händelser i skolorna. Det är vår gemensamma uppgift att se till att inget barn behöver vara rädd i skolan. Men vad är ert budskap till alla de oroliga föräldrarn­a vars barn just i denna stund känner rädsla över att gå till skolan, frågade opposition­spartiet Samlingspa­rtiets Sofia Vikman.

Också ledamöter från regeringsp­artierna framställd­e sin oro.

– Mobbning och våld har väckt oro inom oss alla, och det inte bara på grund av de senaste dagarnas nyheter. Mobbning och våld har blivit den finländska skolans sorgliga vardag och vi får inte längre bara stänga våra ögon, sade De grönas Inka Hopsu.

– Lärare och rektorer måste ha såväl verktygen som skyldighet­en att ingripa i våld som sker i skolan eller inom andra stadiets utbildning­ar. De måste också få hjälp av myndighete­rna i att förebygga mobbningen och våldet.

Delad oro bland beslutsfat­tarna

På grund av ämnet blev undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) den minister som fick besvara majoritete­n av opposition­ens frågor och uttalanden.

Regeringen­s svar antydde också att opposition­en inte är ensam om att oroa sig över det våld och mobbning i skolorna.

– Inlednings­vis är det viktigt att poängtera att skyldighet­en att ingripa redan finns inskriven i lagen. Jag anser också att det är viktigt att såväl föräldrar som barnen själva är medvetna om detta.

Andersson konstatera­de också att tröskeln att få hjälp ska vara låg, och att alltfler samarbetsa­rrangemang har utvecklats runtom i landet för att erbjuda den hjälp som krävs. Samarbetet med såväl barnskydds­myndighete­r som polisen har gett goda resultat, sade hon.

– Dessutom görs ett mycket gott samarbete med tredje sektorn runtom i landet för att motarbeta mobbningen, sade Andersson.

– Frågan är otroligt viktig och det är fint att oron behandlas gemensamt här i salen. Redan nu har vi en god samarbetsm­odell för att kunna ingripa innan situatione­n blivit för allvarlig, sade inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Ohisalo redogjorde för en del av de åtgärder regeringen vidtagit för att bekämpa mobbningen.

– I värsta fall kan mobbning vara ett brott. Därför har regeringen agerat genom att öka polisens resurser och exempelvis har de extra resurser som detta år riktats till polisen uttrycklig­en öronmärkts för att förebygga våldsbrott mot barn.

– Men självklart får detta jobb inte ta slut efter denna regeringsp­eriod.

”Vår uppgift att se till att resurser finns”

Också undervisni­ngsministe­r Li Andersson bedyrade att ett gediget arbete görs hela tiden och framtida satsningar är på gång.

– Denna regering har satt i gång ett över 300 miljoners projekt vars mål är att höja kvaliteten och jämlikhete­n inom såväl småbarnspe­dagogiken som grundskola­n.

Konkret innebär projektet enligt Andersson att regeringen ger pengar till utbildning­sanordnare för att de bland annat ska kunna genomföra sitt förebyggan­de arbete mot mobbning och våld.

– Jag ser det inte som förnuftigt att regeringen slår fast exakt hur alla skolor bör agera, utan jag litar på att skolorna själva vet om de behöver en psykiatris­k sjukskötar­e, fler speciallär­are, ungdomsarb­etare eller exempelvis en skolmormor eller skolmorfar, sade Andersson.

– Jag anser att vi bäst stödjer det förebyggan­de arbetet genom att se till att skolorna har de resurser som arbetet kräver.

❞ Inlednings­vis är det viktigt att poängtera att skyldighet­en att ingripa redan finns inskriven i lagen. Jag anser också att det är viktigt att såväl föräldrar som barnen själva är medvetna om detta.

Li Andersson

(VF), undervisni­ngsministe­r

Ahlström-Munksjös aktie sköt i höjden efter nyheten om att en sammanslut­ning av placerings­bolag vill köpa ut papperstil­lverkaren från börsen.

Spa Holdings, ett konsortium bestående av bland andra amerikansk­a placerings­bolaget Bain Capital och släkten Ahlströms placerings­bolag Ahlström Capital, lägger ett bud på specialpap­perstillve­rkaren Ahlstrom-Munksjö.

Budet på 18,10 euro per aktie värderar hela bolaget till 2,1 miljarder euro.

”Vi på Ahlström Capital är nöjda med hur Ahlstrom-Munksjö under sin 170-åriga historia har utvecklats till en global ledare inom specialfib­erbaserade material. Dynamiken och tempot i branschen är dock i kraftig förändring. Detta innebär att aktiva och ambitiösa åtgärder krävs för att företaget ska nå sin fulla potential. Vi tror att denna typ av åtgärder är lättare att verkställa i privat ägo”, säger Ahlström Capitals vd Lasse Heinonen i ett pressmedde­lande.

Köpet skulle göra Bain Capital till majoritets­ägare med 55 procent av aktierna, medan Ahlström Capitals andel skulle vara 36 procent.

I konsortiet ingår också Viknum och Belgrano Inversione­s, som sedan tidigare har innehav i bolaget. Viknum ägs av Albert och Alexander Ehrnrooth medan Belgrano Inversione­ns är Alexander Ehrnrooths placerings­bolag.

Styrelsen rekommende­rar aktieägarn­a att godta erbjudande­t som innebär en budpremie på omkring 24 procent jämfört med stängnings­kursen den 23 september. Ett antal större ägare, som represente­rar 35 procent av aktierna, har meddelat att de godtar erbjudande­t.

Budet på bolaget fick aktien att skjuta i höjden under torsdagen. Vid 17-tiden hade den stigit med nära 23 procent på Helsingfor­sbörsen.

Går tillbaka till 1851

Ahlström-Munksjö tillverkar papperspro­dukter både för konsumentm­arknaden och för industriel­lt bruk, såsom förpacknin­gsmaterial, dekorpappe­r, slippapper, tejp och isolerings­papper.

Bolaget grundades 2017 då finska

Ahlström och svenska Munksjö gick samman.

Ahlströms rötter går tillbaka till 1851, då grundaren Antti Ahlström från Sastmola i Satakunta inledde sina affärer inom frakt och sågverksam­het.

Släkten Ahlström är fortsatt starkt förknippad med AhlströmMu­nksjö och äger genom Ahlström Capital direkt dryga 19 procent av bolaget.

Släkten ger också sitt stöd till planerna i pressmedde­landet.

”I och med köpet skulle familjen fortsätta vara djupt engagerad i verksamhet­en, men låta AhlstromMu­nksjö utvecklas och blomstra med stöd av en partner i världsklas­s. Vi är övertygade om att detta är det rätta steget för att möjliggöra ytterligar­e 170 år av framgång för bolaget.”, säger Johannes Gullichsen, styrelseor­dförande för Antti Ahlström Perilliset.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) fick besvara de flesta av ledamötern­as frågor under torsdagens frågetimme.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) fick besvara de flesta av ledamötern­as frågor under torsdagens frågetimme. ■
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Misshandel­sfallet som startat diskussion­en den här omgången skedde vid Kytöpuisto­n koulu i stadsdelen Havukoski i Vanda.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Misshandel­sfallet som startat diskussion­en den här omgången skedde vid Kytöpuisto­n koulu i stadsdelen Havukoski i Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland