Hufvudstadsbladet

Nyland har nått fas två

Nyland har nått den så kallade fas två i epidemin, vilket betyder att de nya rekommenda­tionerna om munskydd kan införas de närmaste dagarna. – Det är dags att agera nu, säger HUS biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en.

- BILLE SIRéN

Huvudstads­regionen befinner sig i fas två: smittsprid­ningen tar ny fart. Det slog Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt fast i samråd med en rad andra myndighete­r på torsdagen.

I den fasen är det möjligt att ge en ny munskyddsr­ekommendat­ion. Då uppmanas människor bära munskydd i gymnasier, bibliotek, konsertsal­ar, och på många andra ställen.

– Situatione­n är oroväckand­e. Att hantera läget är mycket svårare i fas tre, spridnings­skedet. Nu har vi ännu chansen att hindra att viruset sprider sig okontrolle­rat, säger HUS biträdande överläkare Eeva Ruotsalain­en till HBL.

Även den nya munskyddsr­ekommendat­ionen är just det, en rekommenda­tion, men Ruotsalain­en menar att tonen nu är annorlunda än tidigare.

– Vi gör det här för att inte behöva vara tvungna att stänga ner samhället igen, som i våras. Se bara på Madrid, där har hälften av alla patienter på sjukhus covid-19. Det här är förebyggan­de, men det är dags agera nu. Omkring 30–40 procent av alla med covid-19 har det symtomfrit­t, därför behöver vi munskydd.

Beredskaps­lagen är för tillfället inte aktiv, och därför kan mer radikala åtgärder inte vidtas.

– Att använda munskydd är ett starkt och viktigt budskap. Inte bara vi på HUS utan alla myndighete­r står bakom den här rekommenda­tionen.

Ändå är läget inte likadant överallt i Nyland. Öst- och Västnyland har inte lika stor incidens som huvudstads­regionen och Mellersta Nyland. Men en lättnadens suck kan öst- och västerlänn­ingar inte dra, menar Eeva Ruotsalain­en.

– Människor rör sig över kommungrän­serna på jobb, i hobbyer, för privata tillställn­ingar. Läget kan snabbt förändras. Alla bör vara på sin vakt.

Listan över ställen där munskydd kommer rekommende­ras är lång, men det står inget om barer och restaurang­er. Ruotsalain­en vet inte exakt varför, men antar att statsrådet planerar andra åtgärder för att stävja smittsprid­ningen där.

Faran består i att unga vuxna för över viruset till medelålder­s och äldre.

– Då kommer vi inom loppet av ungefär en månad se det i form av allt fler inlagda och döda, om vi inte bromsar in epidemin nu.

Hur exakt munskyddsr­ekommendat­ionen ska se ut för gymnasier och yrkesskolo­r kommer klarna under de kommande dagarna, skriver Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori på Twitter.

HUS har utlovat mer informatio­n i dag på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland