Hufvudstadsbladet

”Nu ska man väl bära munskydd även inomhus?”

Vi behöver lita på folks omdöme. Det är bra med striktare rekommenda­tioner. Rösterna om den nya munskyddsr­ekommendat­ionen går isär. För flera är det även oklart om den gäller redan nu – eller någon gång i framtiden.

- TEXT OCH FOTO: BILLE SIRéN

Misa Asanuma, studerar modern konst

– Man ska bära munskydd i kollektivt­rafiken, och kanske också på bibliotek och sådana ställen. Men man får besluta själv, vi litar på människors eget omdöme. Människor i Finland är ganska avslappnad­e med det, och epidemin är inte särskilt allvarlig här just nu.

– Det har varit enkelt att förstå. På våren fick jag brev hemskickad­e, jag tror det var stadens informatio­n, och den fanns också på engelska. Annars har jag fått största delen av nyheterna berättad för mig av vänner, eller genom sociala medier.

– Om jag själv står på tåget och märker att många är omkring mig, då känns det olustigt och jag tar munskydd på mig. Också det här med avstånd är viktigt. Jag kommer från Japan och är van vid det, speciellt på vintern. Nu undviker jag kollektivt­rafiken. Hoppas det går att cykla även på vintern.

Maria Rentola, studerar ergoterapi, och sonen Milton

– Om jag tolkat den nuvarande rekommenda­tionen rätt så ska man bära munskydd om man åker kollektivt mer än 15 minuter och inte kan vara mer än två meter från andra. Den nya har jag inte hört om.

– Det stora frågeteckn­et för mig är varför inget sagts om barn. Mina barn skulle knappast ha på sig munskydd ändå, men vi åker ju i samma bussar, så borde inte de också ha munskydd? Forskninge­n om hur stor roll barn spelar i smittsprid­ningen är ju inte helt entydig.

– Ja, då kommer jag bära munskydd oftare, i köpcentrum och så. Och det kommer att hända, tittar man på coronasiff­rorna så är vi på väg till vårens nivå igen.

Joonas Nissinen, it-konsult

– Den nya handlar väl om att använda munskydd också inomhus, när det inte är möjligt att hålla avstånd. Eller? Kanske gäller det också utomhus om man är nära andra en lång tid, jag vet inte. Jag hoppas i alla fall att folk följer den, och inser den kollektiva nyttan. För det känns som om folk har tröttnat lite på alla nyheter om corona.

– Kommunikat­ionen har varit väldigt tydlig. Det känns som att det spekuleras vilt när en ny restriktio­n träder i kraft. Det tar ett tag innan den rotar sig.

– Det är inte trevligt att bära munskydd men jag har ett i fickan nu. Det har blivit en rutin för mig. Men om man åker metro, bara en kort stund, då lämnar man efter sig mer aerosoler och droppar om man inte har munskydd. Det borde folk tänka på.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland