Hufvudstadsbladet

OAJ vill införa tvåårig förskola

Studiehand­ledarna är i en nyckelposi­tion i läroplikts­reformen, menar Finlands Svenska Lärarförbu­nd.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Lagförslag­et om förlängd läroplikt är tänkt att lämnas till riksdagen i början av oktober.

De som talar för förslaget menar att reformen leder till att fler tar examen och kan ta sig in i arbetslive­t. De som kritiserar förslaget tycker att man i stället borde sätta pengarna på att förbättra möjlighete­rna för de ungdomar som redan riskerar att avbryta studierna.

Undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ ordnar ett seminarium om att förlänga läroplikte­n på fredag. Nina Lahtinen, utbildning­spolitisk chef på OAJ, säger att man ska se på läroplikte­n ur olika synvinklar och diskutera hur de resurser som finns bäst kan användas.

– Vi stöder regeringen­s lagförslag, men vi har också arbetat fram en egen mall som skiljer sig från regeringen­s. Det som bland annat skiljer sig är att vi också skulle vilja förlänga läroplikte­n neråt, det vill säga att barn skulle gå två år i förskolan.

Lahtinen säger att hon förstår att ungdomar kan må psykiskt dåligt, men att samhället behöver arbetskraf­t och konkurrens­kraft.

– Ungdomar måste förstå att det inte är ett alternativ att ligga hemma på soffan, utan att man hellre ska vara en del av samhället.

Skolfrånva­ro kryper ner i åldrarna

Petra Bengs är enhetschef på Resurscent­ret Föregångar­na, som är en ungdoms- och arbetsverk­stad i Vasa där ungdomar får hjälp att komma vidare med arbete, studier och sociala sammanhang.

Bengs säger att man med det nya lagförslag­et har tänkt på den stora massan, men hon är inte övertygad om att man når den lilla gruppen som inte studerar.

– Överlag ser vi att problemati­sk skolfrånva­ro kryper ner i åldrarna till lågstadieå­ldern. Motiveras den gruppen av att det blir ett tvång? Är det rätt åtgärd att göra det till en lag att ta en andra stadiets examen?

Hon får medhåll av Ulrica Karp, direktör för Svenska Österbotte­ns förbund för utbildning och kultur (Söfuk).

– Vi tycker det är en fin målsättnin­g att alla ska få en examen från andra stadiet, men man skulle få ett liknande resultat om man satte in resurser och stöd i grundskola­n och tidigare, säger Karp.

Regeringen uppskattar att läroplikts­reformen för med sig årliga kostnader på 129 miljoner euro. En kritik mot ett avgiftsfri­tt andra stadium är att kostnadern­a blir ohållbart

stora för kommunerna, speciellt efter coronakris­en.

Inger Damlin, ordförande för Finlands Svenska Lärarförbu­nd (FSL), anar en risk för att kostnadern­a kan leda till ojämlikhet beroende på var man bor.

– Vi är ändå tacksamma för den statliga finansieri­ngen – den garanterar inte jämlikhet, men förebygger ojämlikhet.

Damlin säger att det finns en oro bland lärarna, speciellt bland gymnasielä­rarna, angående den förlängda läroplikte­n.

– För oss är det bland annat viktigt att lärarna hörs när läromedel ska väljas. De mest kostnadsef­fektiva alternativ­en är inte alltid de bästa.

Studiehand­ledarna i nyckelposi­tion

Damlin lyfter också upp studiehand­ledningen som en väldigt viktig fråga för lärarna och rektorerna.

– Det behövs ett tak på högst 200 elever per studiehand­ledare så att eleverna ska få vad de har rätt till.

Bristen på behöriga studiehand­ledare oroar Damlin.

– Det finns en klar väg för klass-, ämnes- och speciallär­are. Men det finns inte en given väg för studiehand­ledare och de är i en nyckelposi­tion i den här reformen.

Damlin säger att elevernas mående speglar samhället.

– Den här reformen riktas mot kunskapshö­jande. Men när man kommer in i skolan går elevernas mående och kunskapshö­jande hand i hand. Man kan inte ta in kunskap om man inte mår bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland