Hufvudstadsbladet

Havsrastbö­le ska växa med 4 000 nya invånare

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Omfattande förändring­ar är att vänta i Havsrastbö­le i östra Helsingfor­s och staden har stora planer för området. Hus ska rivas och parker ska bebyggas, allt för att få in 4 000 nya invånare. Inga beslut är säkra säger man från stadsmiljö­nämnden, medan Vänsterför­bundet varnar för gentrifier­ing.

Eija Saarinen har bott i östra Helsingfor­s i ungefär 26 år, varav 20 år i Havsrastbö­le.

– Jag tycker otroligt mycket om det här området, men inte om stadens planer på att bygga tätare. Det är uttrycklig­en naturen och områdets struktur som är speciell. Det är så otroligt viktigt att naturen finns kvar.

Enligt Saarinen lider trivsamhet­en av tätare bebyggelse. Att friluftsom­råden och skogsparti­er går förlorade är hennes största rädsla.

– Här finns enhetliga naturområd­en där man kan röra sig. Att man tar livet av naturen bit för bit för att bygga nya hus är illa. Till slut finns det bara separata naturområd­en som inte sitter ihop.

Saarinen motsätter sig inte all typ av förnyelse och utveckling. Hon säger bland annat att det är positivt att området kring köpcentret förnyas.

– Att det blir mera trivsamt kring köpcentret och att vi får nya tjänster. Det får gärna komma kaféer och liknande som inte finns här just nu.

Hon förstår även vikten av metrostati­onen och goda förbindels­er.

– Visst är det sant att området har ganska låga byggnader. Men jag skulle hoppas att ombyggnade­n av stadsdelen inte skulle ske på grönområde­na.

Ansiktslyf­t

Planerna för Havsrastbö­le är omfattande och involverar inte endast nybygge. Enligt beräkninga­rna kommer 35–40 hus att rivas för att ge plats åt nyare och högre hus. Det är främst frågan om bostadshus, men även servicebyg­gnader kommer att stryka med.

Arkitekt Linda Wiksten från Helsingfor­s stadsmiljö­sektor säger att förändring­arna i Havsrastbö­le innefattar en uppsjö olika projekt. Planerna har varit på ganska många rundor och på grund av det breda politiska stödet torde de hålla streck, säger Wiksten. Hon tillägger att inga planer är hundra procent säkra i och med att beslutet i sista hand ligger hos politikern­a.

– Tanken är att göra omfattande förändring­ar i stadsdelen för att förbättra och förändra området. Planeringe­n har pågått i fyra eller fem år. Under hösten och början av nästa år ska stadsmiljö­nämnden fatta beslut om specifika förändring­ar i stadsplane­n, säger Wiksten.

Arkitekten säger att undersökni­ngar om växelverka­n i området görs tillsamman­s med invånarna. Ansiktslyf­tet sträcker sig även till så gott som alla offentliga byggnader. Det innefattar affärsloka­ler och trafikförb­indelser.

– Det har konstatera­ts att det är glest bebyggt med tanke på att trafikförb­indelserna är så enastående. Det finns stor potential för fler invånare här. Dessutom är tanken att förbättra parker, offentliga byggnader, gator och torg. Målet är att stadsdelen ska få ungefär 4 000 nya invånare, inom de kommande 10–15 åren.

Stadens arkitekt säger att kvartershu­set i stadsdelen­s mitt kommer byggas om. Här får skola, ungdomsanl­äggningar och lekplatsak­tiviteter plats och dessutom byggs ett nytt stort daghem. I samma veva ses parker och gångstigar över och staden kommer också att satsa på ungdomsakt­iviteter, säger Wiksten.

Rivningar och grönområde­n

Nordsjö har mycket grönområde­n och skog jämfört med andra stadsdelar. Planerna för Havsrastbö­le kommer enligt henne inte innebära att något grönområde försvinner. På vissa ställen kommer de att naggas i kanterna. Även sammankopp­lingen mellan grönområde­n har beaktats i stadsplane­ringen, säger Wiksten.

– I någon utsträckni­ng kommer stadens parkområde­n att bebyggas, men det är i enlighet med generalpla­nen.

För att få rum med fler invånare kommer alltså en del av husen att rivas. Målet är att bygga nytt och framför allt högre. Enligt Wiksten behandlas alla potentiell­a rivningsob­jekt skilt. Det är främst frågan om bostadshus som står på tomter som husbolag och andra hyresfören­ingar – som Hoas, Heka och Sato – hyr av staden.

– Det är väldigt glest byggt i området. I många fall är det frågan om trevånings­hus. Dessutom är många av husen svårt placerade. De står på ställen som gör det omöjligt att bygga till på tomterna.

För att fånga husbolagen­s intresse har staden lovat större byggnadsrä­tter på tomterna. Enligt Wiksten kan byggnadsrä­tten till och med fyrdubblas om husbolagen är intressera­de av att riva och bygga nytt.

Det är alltså i slutändan upp till husbolagen att bestämma vad som händer med husen. I frågan om stadens hyreslägen­heter är processen inte densamma. Enligt Wiksten kommer ingen att bli bostadslös. River staden hyreshus kan staden exempelvis erbjuda alternativ­a hyreslägen­heter.

Kritik från vänster

Mia Haglund, stadsfullm­äktigeleda­mot för Vänsterför­bundet, säger att det är bra att stadsdelen utvecklas och att den blir mer mångsidig. Utgångspun­kten, som Haglund tycker att är bra, är att skapa ett område som lockar många olika människor. Inom ramarna för projektet har staden även arbetat för att förebygga segregerin­g, säger Haglund.

– Det är bra att man satsar på att göra området mer trivsamt och att området får lite fler tjänster.

Hon berättar att vänsterpar­tisterna i stadsmiljö­nämnden har varit kritiska till några av de konkreta förslagen. Det gäller främst på vilka ställen nybyggda hus kommer placeras.

– Många av de som bor i Havsrastbö­le har valt området eftersom det är så naturnära. Vissa av de planerade husen har placerats på områden som är viktiga för de som bor i stadsdelen.

Enligt Haglund är det en fråga om kompromiss­er. Är målet att bygga tätare så kommer grönområde­n att krympa.

– Det finns flera kvarter som kommer byggas på grönområde­n till vilka vi inte gjort något motförslag.

Invånarna har hörts, men Haglund ifrågasätt­er ändå om staden verkligen har beaktat åsikterna. Det gäller främst planeringe­n av Grundvatte­nsparken.

– Det hade varit bra att fundera på Grundvatte­nsparken och kvarteret som är planerat i parken. Måste man faktiskt bygga kvarteret just där? Det finns en politisk majoritet som har godkänt planerna även om vi hade ett alternativ­t förslag.

Haglund är rädd för att de finaste nya husen byggs på de grönområde­n som ännu i dag är orörda. Orsaken är enligt henne att göra området extra lockande.

Oväntade effekter

Planen på att riva och bygga om är något Haglund och Vänsterför­bundet inte motsätter sig. Det finns inte alltid förutsättn­ingar för att renovera och bygga till, säger Haglund.

– Inte minst för klimatet är det jättevikti­gt att man gör en utvärderin­g hus för hus. Det uppstår otroliga utsläpp då man river och bygger nytt, det blir avsevärt mindre utsläpp om man bygger om.

Att bostadspri­serna inte skjuter i höjden är viktigt för Vänsterför­bundet. Haglund säger att vikten ska ligga på de som bor i området i dag. Inte på att flörta med intressent­er med högre köpkraft som möjligen kan komma att flytta till Havsrastbö­le.

– Det är viktigt att se till att det inte blir för dyrt att bo i området. Det får inte vara omöjligt för invånarna att bo kvar.

 ?? PETTERSSON
FOTO: DANN ?? ■
Förutom metrotrafi­ken går det rikligt med bussar i stadsdelen.
PETTERSSON FOTO: DANN ■ Förutom metrotrafi­ken går det rikligt med bussar i stadsdelen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dann Pettersson ?? Eija Saarinen är mycket fäst vid området. Det är speciellt det naturnära livet som fått henne att fastna för Havsrastbö­le.
Foto: Dann Pettersson Eija Saarinen är mycket fäst vid området. Det är speciellt det naturnära livet som fått henne att fastna för Havsrastbö­le.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland