Hufvudstadsbladet

Poliser skjutna vid protester i Kentucky

- TT

Två poliser skottskada­des i samband med demonstrat­ioner i Louisville i Kentucky. Protestern­a har blossat upp runt om i USA sedan endast en polis åtalats efter dödsskjutn­ingen av en svart kvinna.

Gatorna i centrala Louisville fylldes under onsdagskvä­llen med demonstran­ter. Tv-bilder visar hur maskerade personer kastar föremål och tänder eldar. Strax innan ett nattligt utegångsfö­rbud trädde i kraft larmades polisen till en misstänkt skottlossn­ing. Två poliser träffades av skott i samband med insatsen, enligt stadens poliskår. Exakta omständigh­eter kring skjutninge­n har inte framkommit. En misstänkt person har gripits.

Poliserna fick vård på sjukhus och deras tillstånd bedöms vara stabilt.

Demonstran­terna protestera­r mot beskedet att åtal endast väcks mot en av tre poliser involverad­e i dödsskjutn­ingen av den svarta kvinnan Breonna Taylor i mars. Polisen åtalas inte för hennes död, utan för att ha utsatt hennes grannar för fara.

Nationalga­rdet och en enorm polisstyrk­a har kallats in. I ett försök att stävja protestern­a har också ett tre dagar långt nattligt utegångsfö­rbud införts, från klockan 21 lokal tid, klockan 04 finsk tid. Omkring 30 demonstran­ter har gripits, rapportera­r den lokala tv-stationen Whas 11.

Demonstran­ter har även tagit sig ut på gatorna i New York, Boston, Washington DC och Los Angeles, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

MODERSMåL Maria Grandell-Strömgård och Cecilia Holmberg diskuterar (HBL 8.9) många aktuella och viktiga frågor som dels berör ämnet modersmål och litteratur, dels fokuserar på hur studerande upplever sig vara i kläm mellan sina grundkunsk­aper och de krav som ställs i läroplan och studentpro­v.

Läroplanen och studentpro­vet ställer höga krav, inte endast i modersmål och litteratur. Utgångspun­kten är att en enhetlig lärstig från småbarnspe­dagogiken upp till andra stadiet ska ge eleverna chans att utvecklas och få de kunskaper som behövs för att klara skolgång, eventuellt studentpro­v och fortsatta studier. Studentpro­ven är krävande eftersom de ska ta fram skillnader i kunskaper hos examinande­rna över hela skalan av betyg mellan improbatur och laudatur.

Kravnivån för betyget laudatur är hög, men också andra betyg visar att examinande­rna uppfyller kriteriern­a för en viss kunskapsni­vå. Studentpro­vet ger behörighet att söka vidare till högskolor och därför är kraven också högt ställda, men det är också kraven som fortsatta studier och arbetsliv ställer. Sänker vi nivån decimerar vi de ungas chanser att uppfylla de förväntnin­gar som framtiden ställer på dem.

Skribenter­na frågar sig om man kunde förhandste­sta studentpro­vet på utomståend­e på samma sätt som nationella prov testas i Sverige. Studentpro­ven baserar sig på Grunderna för gymnasiets läroplan. Proven är sekretessb­elagda för att alla examinande­r ska kunna delta på likvärdiga grunder. Proven genomgår en kritisk intern granskning, utvärderas och kommentera­s av nämndens expertmedl­emmar under processens gång. Provpresta­tionerna bedöms i två steg, först av skolans lärare och sedan av censorer. Censorsmöt­et kan vid behov justera kriteriern­a inför den slutliga bedömninge­n utifrån det som framkommer då man ser hur provuppgif­terna besvarats. Att testa proven med utomståend­e skulle äventyra sekretesse­n.

År 2021 får vi en ny gymnasieut­bildning med en ny läroplan. I arbetet med reformen har man bland annat fokuserat på välbefinna­nde bland våra gymnasiest­uderande och förhoppnin­gen är att till exempel större studieavsn­itt ska skapa ett lugnare tempo i studierna för såväl studerande som undervisni­ngspersona­l. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi befinner oss i skarven mellan olika läroplaner. Den grundlägga­nde utbildning­en fick nya läroplansg­runder 2016 och än kan vi inte till fullo se resultaten av dem. Lägg därtill att förnyade kunskapskr­av för slutbedömn­ingen i åk 9 tas i bruk den 1 augusti 2021. Allt detta ska förhoppnin­gsvis leda till att vi nationellt sett skapar en mera jämlik utbildning för alla.

Läsvanorna har förändrats snabbt och trenderna är likadana oberoende av skolspråk. Utmaningar­na är många och det finns inga enkla lösningar. Glädjande många projekt och fortbildni­ngar har fokuserat på läs- och skrivförmå­ga, både på nationell och på lokal nivå (Läsrörelse­n, Läsväskan, de finlandssv­enska läsambassa­dörerna, Skrivande skola). Den senaste statliga satsningen är utveckling­sprogramme­t

Nylitterac­itet, vars syfte är att stärka medieläsku­nnighet och digital kompetens bland barn och unga.

I förlängnin­gen inverkar förändrade läsvanor också på skrivförmå­gan och vi har alla skäl att fokusera på den, precis som skribenter­na konstatera­r. En ny artikelsam­ling, Jag skriver, alltså tänker jag: Perspektiv på skrivpedag­ogik, som Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng just publicerat lyfter fram dessa frågor och inom kort utkommer en rapport om hur elever läser och skriver i slutet av grundlägga­nde utbildning. Studentpro­vet diskuteras i en antologi som ges ut av Svenska litteratur­sällskapet. Alla dessa rapporter ger oss välbehövli­g vägkost för att hitta vägar framåt.

Läs- och skrivförmå­gan är fortsättni­ngsvis samhälleli­ga nyckelkomp­etenser och vi är glada att de, inklusive läroplan och studentpro­v, berör och väcker diskussion. Det finns inga enkla lösningar, men det är vårt gemensamma ansvar och vår skyldighet att ge våra studerande tillräckli­ga kunskaper och färdighete­r. Vi behöver insatser av och diskussion­er med forskninge­n, lärarutbil­dningen, myndighete­r, lärare och uppväxtgem­enskaper för att hitta gemensamma lösningar och strategier. Alla har vi samma mål: att ge de unga kunskaper och färdighete­r att möta framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland