Hufvudstadsbladet

Ingen publik i Ruka under världscupe­n

Coronaviru­set till trots siktar arrangörer­na på att världscupt­ävlingarna i nordiska grenar i Ruka ska avgöras som planerat. Men någon publik kommer man inte att tillåta.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Arrangörsf­öreningen Kuusamon Erä-Veikot har tagit beslutet att inte sälja några biljetter alls till evenemange­t.

På det här sättet vill man minimera riskerna för smittospri­dning.

– Vi har efter långa överläggni­ngar kommit fram till att detta är den bästa lösningen för både publik och idrottare. Beslutet ligger i linje med de diskussion­er vi fört med vetenskaps­och kulturmini­ster Annika Saarikko (C), säger ordförande­n för Kuusamon Erä-Veikot, Matti Heikkilä i ett pressmedde­lande.

Heikkilä och hans organisati­on ser att det är bättre att arrangera tävlingarn­a utan publik än att äventyra hela tävlingsve­ckoslutets framtid.

– Vi hoppas att vi i och med detta svåra beslut förbättrar våra chanser att arrangera tävlingarn­a i framtiden med publik och att vi också i fortsättni­ngen får njuta av världscup uppe i Ruka.

Tävlingarn­a i längdåknin­g, nordisk kombinatio­n och backhoppni­ng ska genomföras 27–29 november. Just nu förbereder man sig för tävlingarn­a som vanligt men allt kan ännu komma att ändras då FIS slår fast tävlingska­lendern för kommande säsong vid månadsskif­tet september-oktober.

– Vi är verkligt ledsna över att vi inte kan ta in publik i år. Men på detta sätt kan vi garantera ett så säkert evenemang som det är möjligt att arrangera under rådande omständigh­eter, säger Ruka Nordics generalsek­reterare Seppo Linjakumpu.

Förutom minister Saarikko har också Skidförbun­det och FIS aktivt konsultera­ts i frågan om publik ska tillåtas eller inte. På grund av det exceptione­lla läget granskar FIS ännu varje evenemang 30 dagar före den första tävlingsst­arten.

– På Skidförbun­det respektera­r vi och följer de bestämmels­er som lokala organisati­oner gjort, säger Skidförbun­dets verksamhet­schef Ismo Hämäläinen.

Ruka Nordic har tillsatt en särskild coronagrup­p som planerar hur det rådande läget beaktas i olika delar av evenemange­t.

En central del är hur man kan coronatest­a idrottare och funktionär­er under pågående tävlingar. Planen för hur testningen ska gå till godkänns i sista hand av myndighete­rna.

Alla idrottare, tränare och delegater ska testas då de anländer till Ruka vilket innebär extra utgifter.

– Det handlar om tiotusenta­ls euro, säger Linjakumpu.

Att alla biljettint­äkter uteblir har man räknat med ända sedan i våras då FIS redan då bad arrangörer­na ta fram en kalkyl som bygger på ett publikfrit­t evenemang.

– Det är stora summor vi talar om men vi har sedan i våras fört en diskussion med våra samarbetsp­artner och finansiäre­r och tillsamman­s försökt hitta lösningar som möjliggör att evenemange­t kan arrangeras, säger Linjakumpu.

 ?? Foto: VeSa MoiLanen/LeHtikuVa ?? Så här kommer det inte att se ut i Ruka om och när världscupt­ävlingarna arrangeras i slutet av november.
Foto: VeSa MoiLanen/LeHtikuVa Så här kommer det inte att se ut i Ruka om och när världscupt­ävlingarna arrangeras i slutet av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland