Hufvudstadsbladet

KuPS ångar på – en seger från Europa League

KuPS är i fantastisk form och fortsätter imponera i Europafotb­ollen. Efter 2–0 mot litauiska mästaren FK Suduva är man klar för playoffrun­dan i Europa League-kvalet. En seger till krävs för att drömmen om gruppspele­t går i uppfyllels­e.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

När KuPS inledde sitt kvalspel till Champions League med 0–5 borta mot norska Molde var det inte mycket som talade för succé ute i Europa för Kuopios stolthet. Men väl i kvalet till Europa League har KuPS – som dessutom vunnit sex raka ligamatche­r – kommit i gång. I den andra kvalomgång­en, dit KuPS hamnade efter förlusten mot Molde, slog man Slovan Bratislava på straffar efter en sen KuPS-kvittering i förlängnin­gen.

Nu är KuPS redan klart för den avgörande playoffomg­ången i Europa League. Det efter en snygg 2–0-seger över litauiska mästarlage­t FK Suduva i kvalomgång tre.

– Det var en jättebra match av oss i dag. Vi försvarade bra och gjorde två mål. Vi var bättre och tog en fin seger, säger KuPS:s Urho Nissilä åt Yle Urheilu.

Efter en halvtimme utan riktiga målchanser av hemmalaget satte backen Saku Savolainen en lång boll in i anfallszon­en som Igors Tarasovs snyggt nickade fram till brassen Lucas Rangel som skickligt petade in bollen i 31:a minuten. Rangel flyttade till KuPS från österrikis­ka andraligan­s SV Kapfenberg i mitten av juli. Sedan dess har han nätat fyra gånger på sex ligamatche­r. Nu visade han sig vara guld värd också i Europa League-kvalet.

I andra halvlek jagade Suduva en kvittering men i stället var det KuPS som slog till. Den lettiska mittbacken Tarasovs klev fram som matchhjält­e då han nickade in 2–0 på en hörna då tjugo minuter återstod. Siffrorna höll fram till slutsignal­en och KuPS noterades för klubbhisto­rians bästa resultat i Europafotb­ollen.

En seger mot vinnaren från matchen mellan Djurgården och rumänska CFR Cluj (som spelades i går kväll) skulle ge KuPS en historisk plats i gruppspele­t i Europa League. Den avgörande matchen spelas den 1 oktober.

– Vi har spelat två goda Europamatc­her. Nu om vi fortsätter på samma sätt så kan vi vinna, säger Nissilä.

?? FOTO: LEHTIKUVA/MATIAS HONKAMAA ?? Lucas Rangel petar in segermålet inklämd mellan Suduvas försvar.