Hufvudstadsbladet

Eriksson och Blomqvist gör comeback i terräng-FM

Finska rekorddame­n på 3000 meter hinder Sandra Eriksson gör sin första tävlingsst­art på två år i terräng-FM på söndag. Likaså skadedrabb­ade Nathalie Blomqvist, 19, finns också i startfälte­t.

- TOMMI WILLBERG

Flera intressant­a namn ställer upp i helgens FM i terränglöp­ning i Kurikka. Ett av de intressant­aste: Sandra Eriksson. Den skadeförfö­ljda hinderlöpa­ren har tampats med ihärdiga fotbesvär. Efter ett månadslång­t skadeuppeh­åll i sommar har hon kunnat träna vanligt sedan augusti.

– Under de första veckorna löpte jag inte så mycket men nu har det blivit mera löpträning, säger Eriksson i friidrotts­förbundets pressmedde­lande.

31-åringens träningsmä­ngder är ännu inte hisnande. Siktet är ställt på tävlingssä­songen 2021.

– Det lönar sig inte att ta risker. Jag har för övrigt gjort bra styrketrän­ing och cyklat en del, berättar Eriksson som deltar på 4 km i Kurikka.

Eriksson är trefaldig finsk mästare i terränglöp­ning. Senast 2014 som också var hennes senaste FM. I comebacken har hon inga större resultatmå­l.

– Jag bestämde mig först för två veckor sedan att jag deltar. Jag vet att jag inte är i form. Jag är bara glad över att få löpa.

På den längre sträckan, 10 km, deltar bland annat Annemari Kiekara och Johanna Peiponen. Duon överväger att löpa bägge sträckor på söndag. Också Janica Rauma, Kaisa Tyni och Sara Kuivisto ställer upp i FM.

Kiekara är dessutom utsedd till Finlands representa­nt i VM på halvmarato­n som ordnas i oktober i polska Gdynia. Där siktar hon på en tid under 1.12. Camilla Richardsso­ns säsongsbäs­ta är 1.12.46.

Blomqvist: Har saknat att tävla

I juniorseri­erna riktas blickarna mot

IK Falkens Nathalie Blomqvist, 19. Hon stod över sommarens tävlingar på grund av en hälskada. I vintras gjorde hon nationsrek­ord i 19-årsklassen på 1 500 meter och blev dubbelmäst­are inomhus, 800 och 1 500 meter, i seniorklas­sen.

– Jag hade känningar i min vänstra fot redan under hallsäsong­en. Efter ett läger i Pajulahti i mars kunde jag inte alls löpa. Jag gjorde ersättande träning i sju veckor, säger Blomqvist i pressmedde­landet.

Blomqvist har snart kunnat löpa i två månader. Träningen har stegvis blivit hårdare – nu närmar sig Blomqvist normalnivå­n.

– Det är svårt att säga hur det går i tävlingen. Men jag väntar ivrigt på att få tävla. Jag har saknat det.

Juniorerna tävlar i morgon, seniorerna på söndag.

 ?? FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA ?? Sandra Eriksson klär på sig nummerlapp­en igen i FM i terränglöp­ning i Kurikka.
FOTO: TIMO HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA Sandra Eriksson klär på sig nummerlapp­en igen i FM i terränglöp­ning i Kurikka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland