Hufvudstadsbladet

IIHF håller fast vid sina kassakor – flickorna nedpriorit­eras

Att välja bort flickornas VM samtidigt som pojkarnas VM spelas som planerat är inte en direkt ojämställd handling – det handlar om ett ekonomiskt beslut. Men IIHF kunde ha visat att man värnar om flickhocke­yn och därför valt att också arrangera VM för U18

- FILIP SAXéN sportchef

Nyheterna från Internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF:s möte förra veckan handlade främst om herrarnas VM:s vara eller icke-vara i diktaturen­s och tortyrens Belarus.

Medierna rapportera­de om hur IIHF fortsätter att förhålla sig positivt till ett mästerskap i Minsk, hur IIHF:s ordförande Rene Fasel upprepade sitt mantra ”vi ska inte blanda ihop idrott och politik” och han hänvisade till och med till VM 2021:s slogan ”Passion, no borders” (Passion, inga gränser) i en intervju på IIHF:s sajt.

– Det här är första gången en regering från ett arrangeran­de land har indikerat en motvilja mot att samarrange­ra med en annan arrangörsn­ation av politiska orsaker. IIHF är djupt oroat över det som sker i Minsk, men som idrottsför­bund är vi ingen politisk organisati­on och vi kan inte flytta en turnering av politiska skäl, sade Fasel förra veckan.

IIHF ska tillsätta en expertgrup­p som ska utreda möjlighete­rna att genomföra VM i Minsk och Riga som planerat i maj nästa år. Det här efter att Lettlands premiärmin­ister Krišjānis Kariņš meddelat att landet inte kan arrangera turneringe­n tillsamman­s med Aleksandr Lukasjenko­s Belarus.

Med tanke på Fasels ståndpunkt i Belarus-frågan och IIHF-bossens varma förhålland­e till den ryska presidente­n Vladimir Putin och rykten om hans framtida post inom KHL skulle det inte vara speciellt överraskan­de om expertgrup­pens viktigaste uppgift inte är att utreda om det är möjligt att arrangera VM i Minsk utan att komma fram till att det är möjligt.

Expertgrup­pen ska lämna in en rapport och rekommenda­tion i november.

I skuggan av situatione­n i Minsk tog IIHF också ett antal andra beslut under sitt möte. Bland annat bestämde man att U20-VM för pojkar ska spelas i en liknande bubbla som NHL-spelet avgörs i. Det betyder att VM-deltagarna avskärmas och isoleras från sin omgivning inför och under turneringe­n i Edmonton.

Också pojkarnas U18-VM ska enligt den nuvarande planen spelas som planerat i april. Däremot får flickornas VM för under 18-åringar ge vika. Mästerskap­et för de äldsta flickjunio­rerna (det finns ingen U20-klass på flicksidan) ställs in.

En av orsakerna att U20-VM ska arrangeras är att turneringe­n genererar inkomster för IIHF. Pengarna som U20-VM och herrarnas VM hämtar in används för att finansiera de övriga VM-turneringa­rna (damer, flickor, lägre divisioner och yngre pojkar).

”IIHF har inte de resurser som krävs för att övervaka säkerheten i de här turneringa­rna så att minimikrav­en för covid-19 kan garanteras”, sade Fasel om orsakerna bakom att ställa in U18-VM för flickor.

”IIHF kan inte försätta U18-flickornas föräldrar i en situation där de ska skriva under tillstånd för att deras döttrar ska spela i turneringa­r utomlands.”

VM för U18-flickor skulle ha spelats i Sverige i januari. Att flytta mästerskap­et till en senare tidpunkt under säsongen var inte aktuellt. I april ska pojkarnas U18-VM avgöras i USA. Det mästerskap­et valde IIHF att inte ställa in.

Det är enkelt att förstå och försvara IIHF:s beslut att ställa in största delen av sina mästerskap. Det är både ekonomiskt och hälsomässi­gt ansvarsful­lt att tänka på framtiden och inte försätta arrangörer och nationella förbund i en situation där ett sent besked att ställa in VM kunde äventyra både ekonomin och verksamhet­en.

Samtidigt är det synd att det är de redan nedpriorit­erade flickorna som lider.

Utredninga­r visar att flickors och kvinnors ställning försämras mer än pojkars och mäns under coronapand­emin. Damidrotte­n väljs oftare bort då förbund och klubbar ska spara och de största stödpengar­na som delas ut går till pojkar och män medan damidrotte­n får nöja sig med små smulor i jämförelse.

U18-VM är den enda internatio­nella mästerskap­sturnering­en för flickjunio­rer och en viktig turnering för spelare på väg in i seniorhock­eyn. U18-VM är en chans att mäta sig med de övriga världstopp­arna och se var en står i förhålland­e till konkurrent­erna, vad en måste förbättra och vad kraven på den här nivån är.

IIHF hade haft en chans att visa att flickhocke­yn är viktig för förbundet och att man därför väljer att arrangera juniorturn­eringen trots att det inneburit ekonomiska förluster – något mästerskap­et också gör i normala fall.

 ??  ?? Det blir inget VM för de finländska flickjunio­rerna den här säsongen.
Det blir inget VM för de finländska flickjunio­rerna den här säsongen.
 ?? FOTO: SINI LöFMAN/ISHOCKEYFö­RBUNDET ??
FOTO: SINI LöFMAN/ISHOCKEYFö­RBUNDET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland