Hufvudstadsbladet

Stamkos hjälte i återkomste­n

Tampa Bay hade inga problem mot Dallas i den tredje Stanley Cup-finalen. Hjälte blev Steven Stamkos, lagkaptene­n som gjorde comeback efter sju månader och gjorde mål direkt.

- HBL-MARTIN YNGVE/TT

Han hade inte spelat en match på sju månader. Men när Steven Stamkos väl var på isen igen behövde han bara sju minuter för att sätta pucken i nät för sitt Tampa Bay.

Stamkos fintade sig förbi Dallas Esa Lindell vid högra sargen, skrinnade in mot mål och sköt med sitt första skott i matchen in pucken i Anton Chudobins vänstra kryss.

– Det var fantastisk­t. Det är jättekul att få vara med i en sådan här viktig seger. Jag är mest glad över att jag kunde bidra trots att jag spelade så lite, säger Stamkos efter matchen där han var på isen i mindre än tre minuter.

Målet betydde 2–0 och var bara början på Tampa Bays utskåpning under matchens två första perioder. Uppenbart styrkta av lagkaptene­ns återkomst trummade blåvita Tampa Bay på redan från första nedsläpp.

Dallas försökte visserlige­n efter Stamkos mål, men då stod målvakten Andrej Vasilevski­j i vägen och räddade sitt lag.

John Dickson reducerade visserlige­n, men inte ens en minut hann gå av andra perioden innan Hedman med ett skott från slottet utökade till 3–1. Steven Stamkos satt då i avbytarbås­et och i takt med att laget utökade sin ledning blev det allt mer uppenbart att han efter sin förstaperi­od kunde vila matchen ut.

Mål av Heiskanen

Brayden Point och Ondrej Palat ville nämligen inte vara sämre än Hedman och gjorde varsitt mål i perioden och därmed hade lagets tre bästa målskyttar i slutspelet tagit sig in i målprotoko­llet även i denna match.

Med 5–1 i ryggen kunde laget släppa lite på sitt tryck i tredje, och i stället kunde Dallas försöka sig på en supervändn­ing. Men den kom aldrig – det blev inte mer än en ny reducering av Miro Heiskanen framspelad av Roope Hintz – och till slut vann Tampa Bay med 5–2.

21-åriga Heiskanen är nu uppe i fenomenala 6+18=24 poäng på 24 matcher och är fyra i slutspelet­s poängliga och bästa poängplock­aren bland backarna.