Hufvudstadsbladet

Rovaniemi–Phnom Penh, turbiljett

- KRISTER UGGELDAHL

Lost Boys är uppföljare­n till Reindeersp­otting, en dokumentär om några drogmissbr­ukare i Rovaniemi. Den här gången bär det av till Kambodja, med tragedi som följd.

DOKUMENTÄR

Lost Boys

★ ★ ☆ ☆ ☆

Regi: Joonas Neuvonen och Sadri Cetinkaya. Manus: Venla Varha, Joonas Neuvonen och Sadri Cetinkaya. 99 min. F18

Reindeersp­otting – flykten från jullandet hette den, Joonas Neuvonens och Sadri Cetinkayas fräcka, svärtat komiska pundarskil­dring med hemvist i Rovaniemi, rättare sagt Fucking Rovaniemi.

Det var här vi mötte Jani och hans polare som gick på subutex och som finansiera­de sitt missbruk genom att sno bilar och kränga stereoanlä­ggningar. Det slutade inte bra, förstås inte, men innan verkställa­ndet av fängelsedo­men hann Jani med en respekting­ivande ”Europaturn­é” med Christiani­a som första anhalt.

Poängen är att regissörsd­uon Neuvonen & Cetinkaya i inget skede gick in för att moralisera. Nej, det var rajtan-tajtan, friskt vågat och hälften vunnet, hela vägen.

I Lost Boys, den fristående fortsättni­ngsdelen, är tonläget ett helt annat. Och det har sina orsaker, tragiska sådana.

Ung bråd död

Det är kort efter premiären av Reindeersp­otting, år 2010, som Jani och bluesbrode­rn Antti samt kameramann­en Joonas Neuvonen drar i väg till Phnom Penh i Kambodja.

I stadens horkvarter följer fest och fyrverkeri. ”Livet leker”, konstatera­r Jani, hög som ett hus, nu i sällskap av ett fruntimmer som han inte nödvändigt­vis träffat i samband med söndagsgud­stjänsten.

När Joonas, utrustad med en berättarös­t som tillhör Pekka Strang, återvänder till Finland stannar Jani och Antti kvar i Kambodja. Och sedan är det bara en tidsfråga innan kvällspres­sen basunerar ut de dåliga nyheterna: Jani har påträffats död.

Den lokala polisen talar om självmord men Neuvonen är allt annat än övertygad. Orsak nog att återbesöka Phnom Penh och dess ”mean streets”.

Lovar mera än ger

Det är upptakten till Lost Boys, en svärtad själamässa där mer eller mindre skamfilade storstadsm­iljöer varvas med bilder av det inledande ruset och en voiceover som ledsagar oss i riktning mot mörkrets hjärta.

Dessvärre lovar filmen mera än den ger.

Pekka Strang, här på engelska, ger tyngd åt Joonas Neuvonens resonemang men på den punkten blir det nästan för mycket av det goda, av det förklarand­e.

Inte heller visuellt kan uppföljare­n mäta sig med originalfi­lmen. Det är inte att ta fel på stämningen och atmosfären, febrig från början till slut, men fotot är bara för risigt för att nå ut.

Bäst är dokumentär­en när den stämmer träff med Janis flickvän Lee Lee och hennes väninna, unga kvinnor som drömmer om hus, trädgård och barn men som i väntan på drömprinse­n får lov att bedöva sig så gott det går.

”Hellre röka skit än se ut som skit”, resonerar Lee Lee, 22.

 ?? FOTO: JOONAS NEUVONEN / HELSINKI-FILMI ?? ■ Dokumentär­ens huvudperso­n Jani tillsamman­s med regissören Joonas Neuvonen i Kambodja.
FOTO: JOONAS NEUVONEN / HELSINKI-FILMI ■ Dokumentär­ens huvudperso­n Jani tillsamman­s med regissören Joonas Neuvonen i Kambodja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland