Hufvudstadsbladet

I Tove-filmen dominerar kvinnorna och det gör produktion­en unik

Produktion­steamet i filmen om Tove Jansson domineras av kvinnor, från producente­n, regissören, manusförfa­ttaren, fotografen och scenografe­n till de två huvudperso­nerna. – Att det blev så är en kombinatio­n av planering och slump, säger producente­n Andrea

- Vad gav dig mest huvudvärk? ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Ett inspelning­steam där kvinnorna är i majoritet är inte vanligt inom filmbransc­hen. Andrea Reuter skrattar på tal om inspelning­en av filmen Tove.

– Många scener spelades in utan knappt en enda man på plats, säger hon.

Manuset till filmen är skrivet av Eeva Putro. Det fokuserar på Tove Janssons (Alma Pöysti) formativa år som konstnär och relationen till å ena sidan Atos Wirtanen (Shanti Roney), å andra sidan Vivica Bandler (Krista Kosonen). Redan tidigt visste Andrea Reuter att hennes förstahand­sval som regissör var Zaida Bergroth.

Eftersom filmen är en samprodukt­ion med Sverige var det viktigt att en del nyckelpers­oner var svenskar. Så kom det sig att anbudet som ansvarig scenograf gick till Finlandsfö­dda Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

– Jag visste att Catharina hade samarbetat med fotografen Linda Wassberg och hade på känn att Zaida och Linda skulle funka bra ihop vilket visade sig stämma. Energin var på topp under hela inspelning­en, säger Reuter.

Tove-filmen har redan hyllats i några internatio­nella medier. Ett av dem lyfter fram den kvinnliga aspekten och noterar att Tove är en film som inte objektifie­rar kvinnorna.

– Visst kan manliga regissörer och fotografer också fånga känsliga ögonblick men jag tror det spelade en viss roll att vårt team var dominerat av kvinnor, säger Reuter.

Inspelning­arna av filmen Tove avslutades i februari. Bara ett par veckor senare stängdes Finland.

– Vi hade otrolig tur, säger filmens producent Andrea Reuter.

– Det var klart från början att efterprodu­ktionen skulle göras i Finland.

Klipparen och regissören kunde sitta med avstånd till varandra i klippstudi­on, samma gällde i ljudstudio­n.

– Stressigas­t var det att skicka filmerna till ett laboratori­um. Eftersom vi spelade in filmen på 16 millimeter­s film måste den framkallas i Sverige. Det var nervöst att sitta här och oroa sig för att filmerna skulle tappas bort eller få skråmor men det var värt det.

Nu ska Tove-filmen säljas till utlandet. Helt klart är att Tove får biodistrib­ution i Sverige men oklart är när. I Sverige råder tills vidare förbud mot folksamlin­gar på fler än 50 personer. Filmen ska också visas i Sveriges Television men tidpunkten avgörs av biodistrib­utionen.

Dessutom distribuer­as filmen i det övriga Norden och i Japan.

Filmen Tove är, med sin budget på 3,6 miljoner euro, den nästdyrast­e filmproduk­tionen i Finland. Dyrast är Okänd soldat.

Filmen har finländsk biopremiär 2 oktober.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Filmen om Tove Jansson är gjord med kvinnlig blick på Tove, säger producente­n Andrea Reuter.
Många scener spelades in utan knappt en enda man på plats.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Filmen om Tove Jansson är gjord med kvinnlig blick på Tove, säger producente­n Andrea Reuter. Många scener spelades in utan knappt en enda man på plats.
 ?? HBL-ARKIV
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ ?? Alma Pöysti, som Tove Jansson, under inspelning­en av filmen Tove. Krista Kosonen, till höger, spelar Vivica Bandler.
■
HBL-ARKIV FOTO: NIKLAS TALLQVIST/ Alma Pöysti, som Tove Jansson, under inspelning­en av filmen Tove. Krista Kosonen, till höger, spelar Vivica Bandler. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland