Hufvudstadsbladet

Min dans med din cancer

- SONJA VUORI

Hur påverkar din cancer mig? är den centrala frågeställ­ningen i ett dansverk som presentera­r sjukdomen ur den närstående­s perspektiv. DANS

Syöpäsi minussa

Koreografi, regi: Ismo-Pekka Heikinheim­o. Dans: Tanja Illukka. Musik: Jouko Kyhälä. Ljus: Jukka Huitila. Dräkter: Sami Korhonen. Scenografi: Simon le Roux. Ismo Dance Companys föreställn­ing på Caisa 23.9.

Det märks att det är ett team verkligt erfarna konstnärer som har skapat verket Syöpäsi minussa (Din cancer i mig). Verket på femtio minuter med en dansare och en musiker/ljuddesign­er på scenen är en kristallkl­ar och smidig helhet; både vacker, överraskan­de och berörande.

Ismo-Pekka Heikinheim­o, som står för regi och koncept, har verkat som koreograf sedan 1987 och skapat mer än femtio dansverk. Tanja Illukka, som utexaminer­ats från Teaterhögs­kolan 2003, har jobbat med Heikinheim­o sedan 2006. Jouko Kyhälä, multi-instrument­alist och doktor i musik, som skapar den spännande och ibland obekväma ljudvärlde­n live på scenen, har varit proffsfolk­musiker sedan 1992. Sami Korhonen,som står för dräkterna, Jukka Huitila som designat ljuset och Simon le Roux som skapat den kubistiska installati­onen som hänger imponerand­e i taket, är likaså konstnärer med lång erfarenhet.

Frustratio­n och kampanda

Ismo Dance Companys tuffa verk behandlar cancer ur den närstående­s synvinkel. Hur påverkar din cancer mig? Tanja Illukka gestaltar detta i sin virvlande, vridande, vilda eller vilsamma dans. Det går upp och ner, det är frustratio­n och kampanda, det skaver, det hettar till. Det gör ont. Det ser ut som om cancern skulle vara i henne också. Heikinheim­os koreografi lyckas precist förmedla kaoset i det omväxlande hoppet/helvetet; och aldrig stannar Illukka.

Jag tänker en bit in i föreställn­ingen hur skönt det är att ta del av ett verk där dansaren verkligen dansar från början till slut. Det står i kontrast mot många samtida dansverk som ofta är mera performanc­e än dans. Onödigt att jämföra, kanske, men i alla fall: det är härligt att få se människokr­oppen i flytande, omväxlande, skickligt koreografe­rad dans.

Mänskliga ljud

Jouko Kyhäläs ljud och toner är mänskliga, explicita, tydligt illustrera­nde. Han kvider, gurglar, stönar, brölar i takt med dansens och sjukdomens vågor. Munharpan och kantelen bidrar med klara toner av uppvaknand­e eller sorg. Han skapar loopar och körer av röster.

När Illukka i slutet tar på sig den svarta manteln som hon inlednings­vis klätt av sig och står stilla med allvarlig blick, blir jag osäker: hur gick det med cancern?

Var tredje finländare insjuknar i någon cancerform under sin livstid. Det går på olika sätt. Jag önskar styrka till alla er och alla oss att dansa med sjukdomen, utan att låta den leda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland