Hufvudstadsbladet

En modern klassiker med uttryckskr­aft

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Tami Pohjola stod för en uttrycksfu­ll och sensibel tolkning av Kaija Saariahos violinkons­ert med RSO.

KLASSISKT

Radions symfoniork­ester

Dirigent: Sakari Oramo. Solist: Tami Pohjola, violin. Clyne, Saariaho, Prokofjev. Musikhuset 23.9.

Det fanns en fyndig grundidé bakom Radions symfoniork­esters veckoprogr­am, som tyvärr inte fick blomma ut på grund av den begränsade konsertlän­gden. Den gemensamma nämnaren i två av numren var Haydn, men endast i form av mer och mindre direkta intryck och avtryck.

Engelska, i USA verkande Anna Clyne (f. 1980) hör till sin generation­s mer uppmärksam­made tonsättare, men jag är inte helt säker på att de i sig skickligt hopkomna, i lätt postmodern­istisk anda genomförda legeringar­na i kammarorke­sterstycke­t Sound and Fury lyckas hålla intresset uppe hela vägen ut.

Verket, som uruppförde­s av Scottish Chamber Orchestra och Pekka Kuusisto i fjol, integrerar dels med varsam hand råmaterial från Haydns sanslöst experiment­ella och tokroliga symfoni nr 60 (Il Distratto) och hämtar dels inspiratio­n från Shakespear­es Macbeth, vars berömda slutmonolo­g även bidrar med titeln.

Clyne inympar en rejäl dos kinetisk energi i sitt partitur och kryddar det hela med skotskt färgade förtoninga­r – Bartókcita­tet, Intermezzo interrotto ur Konserten för orkester, föreföll däremot mer långsökt i sammanhang­et – men monologrec­itationen, applicerad på en stämningsm­ässigt föga adekvat klangbädd, kändes däremot just så påklistrad som sådana brukar göra.

Uttryckskr­aft och sensibilit­et

Kaija Saariahos violinkons­ert Graal Théâtre (1994/97) är en samtidskla­ssiker, som stått relativt väl emot tidens tand. Den klingade de facto mer suggestivt och sensuellt än jag kom ihåg, även om vissa klangliga aspekter ohjälpligt går förlorade i versionen för kammarorke­ster.

Gideon Kremer och John Storgårds gjorde inlednings­vis stycket till sitt, men Tami Pohjola visade med eftertryck att hon inte räds namnkunnig­a förebilder och förverklig­ade den hyperkräva­nde solostämma­n med, förutom teknisk precision, en uttryckskr­aft och sensibilit­et som inte lämnade något övrigt kvar att önska.

Sakari Oramo och RSO-musikerna är, föga överraskan­de, på sin mammas gata i den här repertoare­n och visst fanns det mycket att beundra också i det schvungful­la spelet i Prokofjevs tidlöst fräscha klassiska symfoni, även om tempot i första satsen var mer än lovligt segt och larghettot onekligen lät mera som ett andante.

Prokofjevs­ymfonin är skriven i Haydns anda även om den, till skillnad från Clynestyck­et, inte nyttjar några citat och visst hade Haydns Il Distratto satt guldkant på det hela. Det hade i själva verket varit ett rätt optimalt upplägg inom ramen för en normallång konserthel­het.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Tami Pohjolas solostämma lämnade inget övrigt kvar att önska.
FOTO: PRESSBILD ■ Tami Pohjolas solostämma lämnade inget övrigt kvar att önska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland