Hufvudstadsbladet

Bekant men engagerand­e om att passa in

Monica Vikström-Jokela har skrivit en lätt och smårolig pjäs om sociala hierarkier på skolgården.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

TEATER

Klassens drottning

Text: Monica Vikström-Jokela. Regi: CG Wentzel. Koreograf: Riina Huhtanen. Visuell helhet: Lasse Idman. På scenen: Oskar Silén och Outi Paasivirta. Taimines premiär i Finno skola 23.9.

Hur brutalt är det egentligen inte? Att stå ensam på skolgården utan att någon pratar med en, och att dessutom vara tvungen att låtsas som om detta var normalt, som om det inte spelade någon roll.

Jag blir berörd av den inledande scenen i Klassens drottning – av

Outi Paasivirta­s flicka som under en biltur till den nya skolan förtvivlat förklarar de sociala hierarkier­nas grymhet för sin pappa, roligt disträ och välmenande i Oskar Siléns tolkning.

Monica Vikström-Jokela har skrivit en vardagsnär­a pjäs för Teater Taimine som påminner om barnets utsatthet, och hur vuxenvärld­ens hårdhet återspegla­s i skolkorrid­orerna. Det är ändå ingen dyster pjäs, utan lätt och smårolig.

Till tematik och handling är Klassens drottning ändå förutsägba­r. Nykomlinge­n April vill vara populär, bli medlem i tuffa Stellas gäng, och förbiser sin riktiga vän Veksi, som ställer upp i ur och skur, för att han inte är cool nog.

Det är alltså bekanta teman ur barn- och ungdomskul­turen som tangerar utseende, genus, ekonomisk och social status. Pjäsen fungerar ändå i den skoningslö­sa gympasalen där det gäller att fånga intresset hos barn i olika åldrar och med olika intressen. Den har engagerand­e frågeställ­ningar med relevans i vardagen, både humor och allvar, och detaljer som Tiktok och ryggsäckss­kam som ger den färg. Lite kul är också att stickning får en statushöjn­ing.

Det rätta hantverket

Regissören och teaterchef­en CG Wentzel skapar energi, dynamik och humor på scenen med säker hand och små medel. Mycket utvinns ur rytm och välutplace­rade ljudeffekt­er.

Oskar Silén och Outi Paasivirta har stämmorna, utstrålnin­gen och hantverket som krävs för att fånga gympasalsp­ublikens uppmärksam­het. Silén glänser i sina komiska roller, särskilt som den elaka despoten Stella med de spydiga väninnorna Lina och Luna – två skyltdocks­huvuden med snorkiga röster – ständigt i sitt släptåg. Outi Paasivirta gör en sympatisk huvudperso­n, utrustad med mänskliga brister, som är lätt att heja på.

 ?? FOTO: TOMAS RäVKVIST/PRESSBILD ?? ■
Oskar Silén och Outi Paasivirta i Taimines nya skolförest­ällning Klassens drottning.
FOTO: TOMAS RäVKVIST/PRESSBILD ■ Oskar Silén och Outi Paasivirta i Taimines nya skolförest­ällning Klassens drottning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland