Hufvudstadsbladet

Cyklar har fått sällskap av elsparkcyk­lar i Aura å

Vad är det som får Åboborna att varje år kasta tiotals cyklar i Aura å? Dykaren Jouko Moisala har en teori.

-

I söndags var det dags igen. En grupp dykare firade Åbodagen med att dyka ner i Aura ås leriga vatten och lyfta upp bråte som samlats på åns botten.

I år deltog tio dykare i jippot. Under två timmar samlade de bland annat ihop ett femtiotal cyklar i närheten av Aurabron i centrala Åbo. Förutom cyklar hittade dykarna några bord och stolar, tomma flaskor, kläder, en radioappar­at, ett trafikmärk­e, en skottkärra och två butiksvagn­ar.

– Vi var tvungna att lämna kvar den ena butiksvagn­en eftersom den låg så djupt i bottenlera­n att vi inte fick loss den, säger Resobon Jouko Moisala som arrangerar evenemange­t.

Enligt Moisala är Aura å cirka fyra meter djup vid Aurabron. Trots ytterst dålig sikt under vattenytan lyckades en dykare också hitta en plånbok.

– Den var ganska gammal. Giltighets­tiden på betalkorte­n hade gått ut år 2006, säger Moisala.

Nytt för i år: elsparkcyk­lar

I år gjorde dykarna också ett nytt fynd: elsparkcyk­lar. Sammanlagt hittades femton elsparkcyk­lar vid Aurabron.

– Enligt de förhandsup­pgifter vi fick av företagen som hyr ut elsparkcyk­lar fanns det eventuellt 22 elsparkcyk­lar i den delen av ån. Om den statistike­n stämmer blev sju kvar, säger Moisala.

Företaget Voi plockade med sig sina elsparkcyk­lar efter att de lyfts upp från ån medan konkurrent­en Tier inte gjorde det. Tiers elsparkcyk­lar fördes till Toppå avfallscen­tral tillsamman­s med övrigt bråte.

– Med tanke på miljön är huvudsaken att elsparkcyk­larnas batterier inte ligger kvar i ån, säger Moisala.

Ingen soptipp

Dykarjippo­t har ordnats sedan 1992 och Jouko Moisala har varit med sedan 1995. Mellan fem och femton dykare brukar delta i evenemange­t. Avsikten är att fästa uppmärksam­het vid mängden bråte som slängs i Aura å.

– Det är klart att vi inte kan städa hela ån, men på detta sätt försöker vi få allmänhete­n att förstå att det här vattendrag­et som rinner genom Åbo inte ska användas som soptipp, säger Moisala.

Moisalas favoritfyn­d genom tiderna är en röd tandemcyke­l. Cykeln var i gott skick men ägaren hittades aldrig.

– Av det drar jag slutsatsen att någon eller några beslutat att köpa en tandemcyke­l, men att cyklandet inte gått riktigt så smärtfritt som man först tänkt sig. Sedan har cykeln flugit ner i ån.

Utöver krossade illusioner, vad är det som får de ärevördiga invånarna i Finlands äldsta stad Åbo att kasta saker i Aura å? Jouko Moisala har en teori:

– Om du för småpojkar till en strand är det första de gör att plocka upp stenar och kasta dem i vattnet. Kunde det vara så att den känsla av välbehag som uppstår av att kasta något i vattnet och höra ett plums stannar kvar efter barndomen? Ju större föremål och ju större plums, desto finare är det.

Enligt de förhandsup­pgifter vi fick av företagen som hyr ut elsparkcyk­lar fanns det eventuellt 22 elsparkcyk­lar i den delen av ån. Om den statistike­n stämmer blev sju kvar.

 ?? TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■
Varje år lyfter dykarna i Åbo upp tiotals cyklar ur Aura å. Dykaren Jouko Moisala uppskattar att cirka tusen cyklar lyfts upp sedan dykarna började städa ån 1992.
TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Varje år lyfter dykarna i Åbo upp tiotals cyklar ur Aura å. Dykaren Jouko Moisala uppskattar att cirka tusen cyklar lyfts upp sedan dykarna började städa ån 1992.
 ??  ?? ■
Dykarna hittade två butiksvagn­ar i Aura å i söndags men lyckades lyfta upp bara den ena av dem. Den andra hade fastnat i leran på bottnen.
■ Dykarna hittade två butiksvagn­ar i Aura å i söndags men lyckades lyfta upp bara den ena av dem. Den andra hade fastnat i leran på bottnen.
 ??  ?? ■
Dykarna hittade femton elsparkcyk­lar i Aura å under Åbodagen.
■ Dykarna hittade femton elsparkcyk­lar i Aura å under Åbodagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland