Hufvudstadsbladet

Stora städer sågar vårdreform­en

Helsingfor­s anser att regeringen­s förslag hämmar tillväxten

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Regeringen­s förslag till vårdreform hotar konkurrens­kraften i de stora städerna och metropolom­rådet, och därmed påverkas hela landets utveckling och välfärd.

Det anser Helsingfor­s i sitt utlåtande om förslaget till vårdoch landskapsr­eform, och får medhåll av grannarna i huvudstads­regionen. Remissrund­an för reformen avslutades i går.

– Här finns en inbyggd kamp mellan växande och krympande kommuner. Då finansieri­ngen bestäms av behovspröv­ning och vissa strukturel­la komponente­r, kommer norra och östra Finland att gynnas, medan Helsingfor­sregionen och södra Finland kommer att förlora, säger Siv Sandberg, forskare och universite­tslärare vid Åbo Akademi.

Skrivninga­rna om de språkliga rättighete­rna får däremot tummen upp av de tvåspråkig­a kommunerna och Folktinget. Men om vilket vårdlandsk­ap som ska axla ansvaret för samordning­en av den svenska servicen finns ännu ingen konsensus.

I skuggan av coronaepid­emin har kommuner och organisati­oner fått tycka till om regeringen­s förslag till vård- och landskapsr­eform, ett lagpaket på 1 200 sidor som skickades ut på remiss precis inför semestersä­songen. Förslaget går ut på att flytta social- och hälsovårde­n samt räddningsv­äsendet från kommunerna till 21 vårdlandsk­ap plus Helsingfor­s, som enligt planen ska ta över vården från början av 2023. På fredagen löpte tiden för remissrund­an ut.

Målet med reformen är att bättre kunna trygga en jämlik tillgång till tjänster på olika håll i landet och att stävja kostnadsök­ningen på sikt. Det ska ske genom bredare axlar och ett fastare grepp uppifrån, är det tänkt.

Om målen är de flesta överens, men där slutar enigheten.

”Det finns en risk för att reformen försvagar det ur nationalek­onomisk synvinkel viktiga metropolom­rådets, huvudstads­regionens och Helsingfor­s konkurrens­kraft på ett sätt som påverkar hela landets utveckling och välfärd”, skriver Helsingfor­s i sitt utlåtande.

Enligt Vanda hör staden till de kommuner som förlorar mest på reformen, och Esbo är inne på samma linje. ”Samtidigt som Esbobornas skattepeng­ar frikostigt flyttas över till andra delar av landet försvagar reformen Esbobornas social- och hälsovårds­tjänster”, skriver staden. Sådant som inflyttnin­g, befolkning­stäthet, migration och sociala problem som hopas i tillväxtce­ntrum syns inte i finansieri­ngsgrunder­na, klagar de stora städerna.

I Borgå och Sibbo är tongångarn­a liknande, och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS håller med – reformens största problem hänger ihop med finansieri­ngen, som styr pengarna bort från Nyland.

– Här finns en inbyggd kamp mellan växande och krympande kommuner. Då finansieri­ngen bestäms av behovspröv­ning och vissa strukturel­la komponente­r, kommer norra och östra Finland att gynnas, medan Helsingfor­sregionen och södra Finland kommer att förlora, säger Siv Sandberg, forskare och universite­tslärare i offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi.

Krympande utrymme för investerin­gar oroar

I den nya modellen ökar den statliga styrningen över vården, och kommunerna förlorar en stor del av kommunalsk­atten som styrs över till vårdlandsk­apen. Samtidigt som intäkterna krymper sitter kommunerna kvar med sina lån. Då kan det bli svårare att få nya lån och investera.

– Då kommunerna får mindre pengar att röra sig med finns en oro i synnerhet i större kommuner att deras investerin­gsförmåga sjunker. De stora städerna skulle säkert klara sig vidare utan en reform, men inte andra, och på det viset prövar reformen också solidarite­ten, säger Sandberg.

Under uppsegling är också en politisk strid om de privata vårdföreta­gens roll, som jämfört med det förra reformförs­öket nu är mer avgränsad. Det här upprör bland annat företagaro­rganisatio­nerna. ”Varken produktivi­teten eller kvaliteten blir bättre

om tjänsterna produceras som offentligt monopol”, dundrar Centralhan­delskammar­en.

Även om de stora städerna och tillväxtce­ntrumen i Nyland helst hade fortsatt ordna vården själva är såväl små som stora kommuner än

då nöjda med den särlösning som innebär att Nyland spjälkas upp i fyra vårdlandsk­ap plus Helsingfor­s. I det förra reformförs­laget utgjorde Nyland ett enda område.

– Särlösning­en är en förbättrin­g vad gäller inflytande, fast den sam

tidigt innebär att en viss dubbelbyrå­krati finns kvar i och med Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS. På lokal nivå kan inflytande­t ändå vara en svår fråga, och för Nylands del kanske särskilt i västra Nyland som ska samarbeta med storstaden Esbo. I östra Nyland är kommunerna kanske lite mer jämnstarka, även om det säkert finns orter där man oroar sig för om det alls blir någon service kvar på orten, säger Sandberg.

Landskap X ska samordna svenskt samarbete

Om finansieri­ngen väcker många kritiska frågor är inställnin­gen till svenskans ställning i reformen däremot försiktigt positiv i kommunerna. Enligt Folktinget tryggas svenskans ställning betydligt bättre än i tidigare reformförs­lag. Skrivninge­n om en nationalsp­råksnämnd i de tvåspråkig­a landskapen får tack, och kommunerna framhåller att nämndens ordförande också bör sitta med i vårdlandsk­apets styrelse.

– På stadgenivå borde reformen trygga den svenska servicen riktigt bra. I och med nämnden finns ett politiskt mandat och övervaknin­g. Men problemen kan uppstå sedan, i det praktiska genomföran­det, säger Mikael Grannas, kommundire­ktör i Sibbo och ordförande för ett nybildat nätverk för svensk- och tvåspråkig­a kommuner som har bland annat vård- och landskapsr­eformen på sitt bord.

Enligt förslaget ska de tvåspråkig­a landskapen avtala om samarbete och arbetsförd­elning kring de svensksprå­kiga tjänsterna, särskilt när det gäller vissa krävande tjänster som inte är ändamålsen­liga att producera i alla tvåspråkig­a landskap. Hit hör till exempel expertuppg­ifter i anslutning till omsorgen om personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning, som nu sköts av Kårkulla samkommun. Kårkulla föreslås upplösas i samband med reformen.

Enligt förslaget ska ett av de åtta tvåspråkig­a vårdlandsk­apen, landskap X, få ansvar för att koordinera och avtala om samarbetet mellan de tvåspråkig­a landskapen. Landskap X skulle också ansvara för utveckling­en av den svensksprå­kiga servicen.

– Exakt vad landskap X ska göra har inte riktigt öppnat sig i diskussion­erna, och någon konsensus om vilket landskap som ska bli landskap X finns inte. En möjlighet kunde också vara att flera landskap delar på ansvaret, och i vårt utlåtande utgår vi från ett samarbetsn­ätverk i stället för ett enda landskap som bär ansvaret, säger Grannas.

 ??  ??
 ??  ?? Målet med vård- och landskapsr­eformen är att bättre kunna trygga en jämlik tillgång till tjänster på olika håll i landet och att stävja kostnadsök­ningen på sikt, men enligt de stora städerna i Nyland dräneras de på finansieri­ng och investerin­gsmöjlighe­ter.
Målet med vård- och landskapsr­eformen är att bättre kunna trygga en jämlik tillgång till tjänster på olika håll i landet och att stävja kostnadsök­ningen på sikt, men enligt de stora städerna i Nyland dräneras de på finansieri­ng och investerin­gsmöjlighe­ter.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS
KRISTOFFER ÅBERG/KSF ARKIV ?? På stadgenivå borde reformen trygga den svenska servicen riktigt bra, men problem kan uppstå i det praktiska genomföran­det, säger Mikael Grannas, kommundire­ktör i Sibbo.
FOTO: MOSTPHOTOS KRISTOFFER ÅBERG/KSF ARKIV På stadgenivå borde reformen trygga den svenska servicen riktigt bra, men problem kan uppstå i det praktiska genomföran­det, säger Mikael Grannas, kommundire­ktör i Sibbo.
 ?? FOTO: KARIN SANDELL/KSF ARKIV ?? Vårdreform­en prövar också solidarite­ten då finansieri­ng styrs om mellan olika delar av landet, säger forskaren Siv Sandberg.
FOTO: KARIN SANDELL/KSF ARKIV Vårdreform­en prövar också solidarite­ten då finansieri­ng styrs om mellan olika delar av landet, säger forskaren Siv Sandberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland