Hufvudstadsbladet

Muminmugga­r tillverkas i Finland igen

De populära muminmugga­rna tillverkas igen i Finland, närmare bestämt hos företaget Vaja Finland i Borgå. – Vi gör dem exklusivt för den japanska marknaden och visar muminvärld­en ur en lite annan synvinkel än vad vi är vana vid, säger Henna Lamberg.

- PETRA LIND/ÖSTNYLAND petra.lind@ksfmedia.fi

De allra första muggarna med mumintema som tillverkat­s på Vajas verkstad i Borgå kommer till salu i Japan ännu i september. Det är bland annat Mumintroll­et, Snusmumrik­en och hattifnatt­arna som dyker upp i hyllorna där borta, men på lite annat sätt än vi här i Finland är vana vid.

De muminälska­nde japanerna kan snart inhandla muggar med motiv som tar avstamp i muminserie­rna – de får avnjuta sitt te ur muggar med ena foten i serievärld­en.

Också muggen i sig är annorlunda än modellen vi är vana vid.

– Det är vår stora mugg på 0,4 deciliter som försetts med muminmotiv, säger Henna Lamberg på Vaja Finland.

Seriemotiv

Enligt Lamberg har hela muminproje­ktet fått sin start i Japan, på beställnin­g av jubilerand­e varuhusked­jan Matsuya i samarbete med importföre­taget Scandex.

– Det är en japansk formgivare som letat fram lämpliga designmoti­v ur Tove Janssons serieprodu­ktion. Det hänger ihop med en serieutstä­llning som öppnar i dag i Japan, säger Lamberg.

De nya muminmugga­rna från Borgå tillverkas exklusivt för den japanska marknaden och hittills har mottagande­t varit varmt, enligt Kumiko Ito som represente­rar Vajas japanska samarbetsp­artner.

”Vi ser fram emot att lansera Vaja Finlands hela kärlkollek­tion i Japan under 2021”, säger Ito i ett pressmedde­lande.

Så finska muminälska­re kan inte lägga vantarna på de här nya muminmugga­rna?

– Jag hoppas de kan det, säger Henna Lamberg. Men den enda chansen är via webben.

Japanskt samarbete

Borgåföret­aget har sedan gammalt ett företagssa­marbete med Japan, och deras keramikmug­gar, skålar och tillbehör är med andra ord bekanta för japanerna. Henna Lamberg, som driver Vaja tillsamman­s med Fred Owren, konstatera­r att det är ett resultat av hårt arbete och en klar vision.

Starten gick 2011 i Lovisa, i trädgårdss­kjulet på gården till parets enfamiljsh­us, och mycket har hänt sedan dess. Nu producerar man årligen runt 10 000 keramikkär­l.

– Det känns väldigt avlägset. Nu har vi sju anställda och arbetar för fullt med att utöka tillverkni­ngskapacit­eten. Målet är att rekrytera mer personal ännu i höst och satsa ännu mera på näthandel, säger Henna Lamberg.

Att Moomin Characters valt just Vaja som samarbetsp­artner är ingen slump: Henna Lamberg och Fred Owren har en bakgrund på Arabia och besitter ett kunnande som i mångt och mycket försvunnit från Finland. Men på verkstaden i Borgå finns kunskapen för att tillverka keramik kvar, och företaget har också kapacitet att tillverka muggarna från början till slut.

Roleff Kråkström, vd på Moomin Characters, gläder sig åt att det fortfarand­e finns en firma som formger och producerar keramik, från början till slut.

”För några år sedan fick vi komma med och utveckla Vaja Finland som delägare. Vaja Finland motsvarar de kvalitetsk­rav som vi har på muminprodu­kterna”, säger Kråkström i ett pressmedde­lande.

Enligt honom har man på muminbolag­et redan en längre tid oroat sig för att inhemskt industriel­lt kunnande och framför allt designkunn­ande förflyttas utomlands. Nu vill man vara med och stoppa trenden, i första hand genom att stödja finska företag och genom köpa inhemskt tillverkad­e produkter.

Betydande på keramik

På Vaja Finland är man inne på samma linje.

– Tiderna är sådana att konsumente­rna mer och mer funderar på sina köpvanor, på var produktern­a produceras och på vilka etiska premisser, säger Henna Lamberg.

Borgåföret­aget har målet högt ställt: Inom fem år har man för avsikt att bli ett betydande designmärk­e inom keramisk formgivnin­g. Samarbetet med Moomin Characters är ett steg i den riktningen.

– Muminsamar­betet är viktigt för oss och kommer säkert att hämta mera arbete till verkstaden i Borgå, säger Henna Lamberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vaja Finland producerar årligen cirka 10000 keramikkär­l i verkstaden i Borgå.
Vaja Finland producerar årligen cirka 10000 keramikkär­l i verkstaden i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland