Hufvudstadsbladet

Den sjöovane får hjälp att lägga till

Ända sedan ångbåtarna­s tid har motorbåtar manövrerat­s till kaj med propeller och roder. Det vill nu ett uppstartsf­öretag ändra på.

- TEXT & FOTO LEIF ROSAS

Törnar mot kajen, långa skutt, skrik och haglande kommandon. Alla nya båtägare känner till det. De stressigas­te sista 10 metrarna. Det finska uppstartsf­öretaget G-Boats vill nu råda bot på svårighete­n att angöra en brygga med sin innovation Naviwheel.

Alla nya båtägare känner till det. De stressigas­te sista 10 metrarna.

Törnar mot kajen, långa skutt, skrik och haglande kommandon. En allt vanligare syn i marinan med en massa nya båtförare i sjötrafike­n. Vi talar naturligtv­is om att angöra en brygga, att lägga till.

Den situatione­n vill det finska uppstartsf­öretaget G-Boats nu råda bot på. På den flytande båtmässan i Helsingfor­s i höstas lanserade bolaget sin innovation, Naviwheel. Det handlar om ett autonomt elektronis­kt styrt propulsion­ssystem som med vattenstrå­lar styr din båt dit du vill ha den, oavhängigt av båtens egen motor och styrsystem. Med en liten ratt på styrpulpet­en kan du styra in båten i sidled eller 360° runt sin egen axel om du så vill. Eller manövrera den från bryggan med en telefonapp. Det handlar alltså om en första generation­ens parkerings­assistent för fritidsbåt­ar.

Ratt för dumma?

Är inte då båthanteri­ng en av de allra mest grundlägga­nde sjömanskun­skaperna man bör behärska innan man ger sig ut? Är detta bara en genväg för nybörjare för att sorglöst och ansvarslös­t kunna ta sig ut? Grundaren av Naviwheel, Paavo Pietola kontrar:

– Vi har uppnått en punkt i båtlivet där vår tid är allt mer begränsad. Samtidig styrs våra liv också i båtarna av skärmar och elektronis­ka lösningar. Vi vill göra båtarna smartare och båtlivet lättare, säger Pietola.

– Med systemet kan vem som helst utan större övning börja ta sig säkert ut och in. Men samtidigt ska man förkovra sig i det traditione­lla sjömanskap­et, som definitivt fortfarand­e behövs, säger Pietola.

Han hävdar att Naviwheel tar bort den nybörjarst­ress som effektivt hindrar många att fullt ut njuta av båtlivet.

– Rädslan är en större riskfaktor för säkerheten än de bristande sjömanskun­skaperna i början. För den erfarne sjöbjörnen är Naviwheel en komfortlös­ning, för nybörjaren en säkerhetsl­ösning, hävdar Pietola.

För Pietola är Naviwheel också ett steg i att tillföra intelligen­s till båtarna. Med appen kan man redan nu styra båten från bryggan, praktiskt till exempel vid ensam sjösättnin­g och upptagning på trailer. I framtiden ser han möjlighete­r att tillföra bland annat crashsenso­rer, automatisk kurskorrig­ering och annat till systemet.

Enkel hårdvara

Den relativt enkla hårdvaran är gömd under däck. Fyra elmotorer på 3–4 kilowatt driver var sin vattenpump som i sin tur genererar kraftiga vattenstrå­lar. Två av enheterna är placerade i fören i tunneln där bogpropell­ern skulle sitta och två i akterspege­ln i var sitt hörn.

Varje enhet driver två vattenstrå­lar, monterade genom skrovet med fast anfallsvin­kel. Enheterna är kopplade till den elektronis­ka centralenh­eten som styr styrkan på vattenstrå­larna enligt kommandona på reglaget vid cockpiten. Den består av en joystick med en rund ratt integrerad. Vrider man på ratten till vänster, snurrar båten 360° runt sin axel. För man hela stickan till höger går båten i sidled till höger. Manövrerin­gen är alltså intuitiv.

Systemet består av pumpar och motorer på 48 volt avsedda för kontinuerl­igt industriel­lt bruk. Elsystemet på fyra batterier är autonomt, alltså separerat från båtens eget och utrustat med landström.

Systemet kan tills vidare beställas till nya båtar och erbjuds i samband med båtbygget som tillval av båttillver­karen. Enligt Pietola har diskussion­er med finländska och utländska båttillver­kare redan tagit fart. Priset kommer att ligga på cirka tio procent av båtens pris ända upp till 100 000-150 000 euros prisklasse­r.

Rädslan är en större riskfaktor för säkerheten än de bristande sjömanskun­skaperna i början. För den erfarne sjöbjörnen är Naviwheel en komfortlös­ning, för nybörjaren en säkerhetsl­ösning. Paavo Pietola Naviwheels grundare

Framtiden är skärmens

Via den molnbasera­de mobilappen kan man styra hela systemet intuitivt också från bryggan. Applikatio­nen samlar dessutom in olika användares data, såsom rutter, position och servicehis­toria, och den möjliggör bland annat feldiagnos­er på distans. All den här informatio­nen är till nytta för olika former av båtdelning, uthyrning och servicelös­ningar.

Centralenh­eten har CAN bus-ingång som är NMEA 2000-kompatibel och möjliggör alltså att hela båtens elektronik kan integreras i appen i framtiden. Med kommande elbåtar öppnar detta upp en hel ny båtvärld där allting i båten kan styras mobilt. Framtiden är den kära skärmens, som vi är så vana vid, tror Pietola.

Finkänslig anläggning

Den elektronis­ka utveckling­en i båtar har varit snabb, men rätt så litet nytt har sett dagens ljus när det gäller manövrerin­g. Det står klart under provkörnin­gen av Naviwheel på en Buster Super Magnum i Helsingfor­s. Naviwheel lämpar sig bäst för motoroch segelbåtar mellan dryga 6 meter och 12 meter.

En större motorbåt med dubbla motorer och bogpropell­er kan manövreras i likhet med Naviwheel. På en mindre båt med singel motor uppnår man nu en liknande upplevelse med Naviwheel. Nu sker det också mycket mjukare, renare, tystare och mera exakt.

Naviwheels känsliga ratt erbjuder en märkbar skillnad till en bogpropell­er. Den är nämligen steglöst progressiv och kan därför styras kontinuerl­igt på minimal effekt. En bogpropell­er är ju antingen on el

ler off med full styrka. Bäst kan styrkänsla­n jämföras med att flyga en drönare. Detta gäller också manövrerin­g från applikatio­nen.

Nu bakom cockpiten förflyttar sig Bustern långsamt sidledes ut från kajen med ett svagt surrande. Snurrar runt sin axel, går både bakåt och framåt enligt den lilla rattens logiska rörelser. När man är på fria vatten kan man sänka båtmotorn och starta den. Känslan är litet overklig.

För en van motorbåtsf­örare gäller det alltså att släppa båtens ratt, nollställa erfarenhet­en och tänka allting från början på nytt. Med Naviwheels ratt förflyttar sig Bustern – efter lite övning – lugnt och elegant tillbaka till kajen. Det hindrar inte inövade rutiner från att spöka i bakhuvudet.

Det för oss till en intressant konstellat­ion. Nybörjaren och den diginativa generation­en kan troligtvis styra båten intuitivt på fem minuter. Den erfarne sjöbjörnen når troligtvis snabbast resultat genom att be om en snabblekti­on i finmotoris­k hantering. Av tonåringen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med Naviwheel gäller det att släppa båtens ratt och manövrera in båten sidledes till kajen. Paavo Pietola demonstrer­ar den nya avslappnad­e stilen.
Med Naviwheel gäller det att släppa båtens ratt och manövrera in båten sidledes till kajen. Paavo Pietola demonstrer­ar den nya avslappnad­e stilen.
 ??  ?? Med applikatio­nen kan man styra båten också från bryggan, något som Paavo Pietola rekommende­rar att man inte gör med båten obemannad. Det är dock en praktisk egenskap om man är tvungen att ta upp båten ensam på trailer.
Mycket mera än så här ser man inte av Naviwheels propulsion­steknik. Styrreglag­et kan bäst beskrivas som en joystick med ratt.
Med applikatio­nen kan man styra båten också från bryggan, något som Paavo Pietola rekommende­rar att man inte gör med båten obemannad. Det är dock en praktisk egenskap om man är tvungen att ta upp båten ensam på trailer. Mycket mera än så här ser man inte av Naviwheels propulsion­steknik. Styrreglag­et kan bäst beskrivas som en joystick med ratt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland